Ambasada Statelor Unite din Romania si-a declarat "ingrijorarea" in legatura cu intentia primariei din Baia Mare de a demola cladirile locuitie de catre romi. "Suntem de aceeasi parere cu Amnesty International si altii care au declarat ca aceste evacuari si demolari nu ar trebui efectuate", afirma misiunea diplomatica americana. Primarul Catalin Chereches a declarat recent ca autoritatile urmeaza sa demoleze casele tiganilor care nu locuiesc cu acte in regula in Baia Mare, decizia fiind criticata de catre organizatia Amnesty International.

Iata comunicatul complet al Ambasadei SUA trimis HotNews.ro:

"Ambasadorul Mark Gitenstein a luat cunostinta cu preocupare despre planurile de a demola in graba cladiri locuite in principal de romi. Acestia nu au fost instiintati cu privire la demolarile planuite iar autoritatile si-au declarat intentia de a evacua aceste persoane fara a se gandi la sanatatea sau siguranta lor. Anuntul referitor la demolare vine dupa construirea unui zid care separa un cartier de romi de restul orasului Baia Mare.

Suntem de aceeasi parere cu Amnesty International si altii care au declarat ca aceste evacuari si demolari nu ar trebui efectuate. Ambasadorul Gitenstein spera ca domnul primar Chereches va face eforturi sa gaseasca modalitati de a imbunatati situatia locativa pentru toate persoanele din Baia Mare respectand in acelasi timp drepturile tuturor".

Primarul Catalin Chereches a declarat recent ca autoritatile urmeaza sa demoleze casele tiganilor care nu locuiesc cu acte in regula in Baia Mare, decizia fiind criticata de catre organizatia Amnesty International.

Actiunea de demolare ar trebui demarata la 5 septembrie, fiind vizate circa 100 de imobile.

Aceasta nu este prima actiune controversata a primarului din Baia Mare. La 30 iunie, Primaria din oras a inceput lucrarile de constructie la un zid de 1,80 metri care va desparti doua blocuri locuite de tigani de o sosea "intens circulata". "Am inceput chiar azi. Si o sa pun si camere video acolo si o sa fac si un mic post de politie", a declarat atunci pentru HotNews.ro primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches. Motivul invocat: protejarea comunitatii de accidentele grave care se petrec din cauza soselei de langa blocuri.

Rreprezentantii Romani Criss, Asociatiei "Sanse Egale" si Amnesty International au dat publicitatii o scrisoare deschisa prin care sustineau ca ridicarea zidului are ca efect "ghetoizarea si umilirea romilor, prin supunerea la un tratament degradant": "Prin aplicarea acestei actiuni a autoritatii locale se incalca flagrant legislatia romaneasca in vigoare, precum si obligatiile internationale pe care statul roman si le-a asumat, intre care amintim prevederile Ordonantei de Guvern nr. 137/2000, cat si articolul 2 din Conventia internationala cu privire la drepturile civile si politice si articolul 2 din Conventia internationala pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala (CIETFDR)".