Romanii din Siria ar putea fi evacuati, din cauza violentelor inregistrate intre manifestantii antiguvernamentali si fortele de represiune ale presedintelui Bashar al-Assad, a declarat la RFI ministrul de Externe, Teodor Baconschi. Seful diplomatiei romane a cerut pregatirea evacuarii romanilor din Siria.

"Noi avem o comunitate masiva romaneasca in Siria, estimata pe la 15 mii de persoane, sigur, majoritatea sunt de fapt familii mixte. I-am cerut ambasadorului nostru la Damasc sa pregateasca impreuna cu sectia consulara a altor ambasade din statele membre UE un plan coordonat de evacuare eventuala", a declarat ministrul de Externe.

"Suntem intr-adevar concentrati pe ce se intampla acolo si trebuie sa sprijinim Opozitia, pentru a se putea organiza", a spus Teodor Baconschi.

O miscare de contestatare fara precedent a inceput in 15 martie in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011", care cerea manifestari pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale".

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%.

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.