​Restart Romania

Cea mai pretioasa dar cea mai putin aplicata prevedere din Constitutia Romaniei

de Restart Romania     HotNews.ro
Miercuri, 31 august 2011, 11:06 Actualitate | Esenţial


Competitia Restart Romania
Foto: Hotnews
"Marele flagel uman al secolului 20 este politicianul de profesie", scria istoricul britanic Paul Johnson. Un proiect inscris in concursul Restart Romania incearca sa lupte impotriva acestui flagel prin intermediul unui model deja prezent si activ in Statele Unite. Desi dupa 1989 romanii s-au asteptat sa primeasca dreptatea, ei nu au primit altceva decat dreptul de a-si alege politicienii. Cum vor putea romanii sa inainteze initiative legislative in Parlament? Cum, la presiunea oamenilor, parlamentarii vor putea fi siliti sa renunte la acele prevederi care le maresc discretionar pensiile? Cum ar putea fi folosit Internetul pentru exploatarea uneia dintre cele mai pretioase dar putin aplicate prevederi ale Constitutiei?
 • Cititi mai jos proiectul "Platforma pentru initiative legislative", introdus in competitia Restart Romania, si aduceti imbunatatiri sau critici. Au mai ramas doar doua saptamani pentru a va inscrie ideea in concurs.
Proiectul, avand baza legala in Constitutie, are ca scop implicarea cetatenilor in initierea si votul unor noi propuneri legislative.

Baza legala este Constitutia Romaniei care prevede, la articolul 74, posibilitatea ca romanii sa poata propune modificari legislative. Dar cerintele legale nu sunt usor de indeplinit pentru ca aceasta initiativa trebuie semnata de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot si acestia trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.

Acum, cu ajutorul Internetului, acest lucru devine posibil. Se pot obtine aceste semnaturi in cateva zile si, pentru prima data, politicienii si statul vor asculta vocea romanilor online si in timp real.

Cetatenii aproape ca nu au nicio oportunitate de a se implica in deciziile statului, mai des de o data la patru ani, si ne-am obisnuit sa ridicam din umeri. Modul de guvernare pare invechit, de parca deciziile privind viitorul tarii trebuie luate doar de o mana de politicieni, fara nici o posibilitate reala de implicare a cetatenilor. Dar putem sa ne implicam in mod real prin decizii care sa ajunga pe birourile din Parlament si Guvern. Nu am fi exceptia: Estonia si-a ales Parlamentul anul acesta prin vot online si in acest moment constitutia Islandei este redactata pe internet de catre cetateni.

Mod de functionare:

Functionalitatea platformei este simpla. Exemplu: eu doresc sa se anuleze prevederea privind prescrierea crimelor. Creez aceasta initiativa legislativa in platforma si ea devine automat eligibila pentru votul comunitatii. Daca se strang cele 100.000 voturi, se face o verificare automata privind distributia minima necesara pe judete si, daca si aceasta conditie este satisfacuta, initiativa este trimisa Parlamentului pentru adoptare asa cum este prevazut in Constitutie.

Platforma afiseaza in prima pagina cele mai votate precum si cele mai noi initiative, pentru a facilita votarea acestora de catre cetatenii interesati. Periodic, mass-media este informata privind initiativele care au un numar mare de voturi, pentru a incuraja cat mai multi romani sa-si faca parerea si votul cunoscut.

Securitate:

Accesarea site-ului se face in mod sigur prin protocolul SSL (Secure Sockets Layer), votul se face prin sistem securizat de catre utilizatori inregistrati care au oferit Nume, Prenume, Judet , CNP si Email. Datele personale sunt strict confidentiale, dar pot fi tiparite pentru a sustine initiativa legislativa in cazul in care legislatia prevede semnarea nominala a propunerilor legislative.

Daca prima faza va fi un succes, vom trece la sustinerea modificarii legislatiei pentru implementarea sistemului care sa dea deciziilor votate de un numar minin de cetateni (ex 2.000.000), o valoare legala si/sau obligatorie autoritatilor statului. Daca in acelasi timp, initiativa strange un numar mare de voturi impotriva (ex. 1.000.000) atunci se realizeaza dezbateri publice, consultari cu partidele, parlamentul pentru a decide care sunt aspectele bune si cele care pot fi imbunatatite. eGuvernarea este viitorul. Daca dorim sa schimbam modul in care suntem condusi, conteaza cat de implicat este fiecare dintre noi.

***
Restart Romania este o platforma online, initiata de TechSoup cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, care permite cetatenilor sa-si defineasca problemele, sa vina cu idei care le pot rezolva, sa primeasca feed-back si apoi, daca acestea sunt bune, sa le vada transformate in proiecte online care pot schimba comunitatea. Si, daca aceste proiecte sunt cu adevarat bune, atunci vor primi o finantare de cel putin 5000 USD care sa le faca durabile. Au mai ramas doua saptamani pentru a va inscrie ideea in concursul Restart Romania.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7588 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  nu cred (Miercuri, 31 august 2011, 11:57)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  Nu cunosc legislatia dar ma indoiesc ca a pune numele si CNPul pe un site echivaleaza dpdv legal cu o semnatura. Baza de date a politiei cu toate CNPurile din Bucuresti este disponibila pe internet.. Deci s-ar putea vota in numele altora...
  • 0 (0 voturi)    
   pe de alta parte (Miercuri, 31 august 2011, 15:19)

   lol [anonim] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

   pe de alta parte in orice domeniu este nevoie de specialisti. Sa pui un grup de oameni apolitici sa se ocupe de chestiuni politice, initiative legislative este ca si cum pui un brutar sa faca rachete cosmice sau un fizician sa coaca painea perfecta. ...sau poate toti suntem politicieni cum toti suntem fotbalisti ...motiv pentru care arata cum arata fotbalul romanesc.
   In fine, pana la urma indiferent cum incepe demersul acesta tot politizat se va incheia fie ca se va crea un nou partid fie ca initiativele sunt sub umbrela unui partid si a unor lideri politici existenti.
   Dar... cat timp oamenii platesc taxele, si prin Restart Romania au sentimentul ca realizeaza ceva, probabil ca initiativa merita
  • 0 (0 voturi)    
   Raspunsuri de la initiator (Luni, 5 septembrie 2011, 23:01)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

   Intr-adevar comentariul este valid. Forma prezentata era de idee, si nu erau detaliate modalitatile de implementare. Acum ideea s-a transformat in proiect si modalitatea de implementare este simpla si clara. Pe site se introduc IDEI care daca sunt votate se creeaza INITIATIVE care sunt modalitati propuse de realizare a ideiilor. Initiativele legislative sunt o parte din aceste INITIATIVE si daca sunt votate de 100.000 de utilizatori atunci este nevoie de 500 de voluntari care sa stranga 200 de semnaturi fiecare. Partea frumoasa este ca semnaturile pot fi stranse o data pe luna la mai multe intiative legislative deci eficienta ar fi maxima. Listele de semnaturi sunt depuse la primarii si ajung in Parlament. Intr-adevar Parlamentul nu este OBLIGAT sa le voteze asa cum sunt dar presiunea sa o faca va fi foarte mare. Vom solicita partidelor sa-si defineasca pozitia public pentru fiecare intiativa, si site-ul va urmari si inregistra votul fiecarui Parlamentar la fiecare Initiativa pentru a realiza responsabilizarea lor.

   Dar, poate cel mai important va fi faptul ca va exista o comunitate unita de romani care va initia, valida, propune initiative legislative, de voluntariat, spirit civic. Acesta este beneficiul cel mai mare pentru Romania si motivul pentru care Platforma trebuie creata.
 • +1 (1 vot)    
  atunci cand se infiinteaza, partidele cer adeziuni (Miercuri, 31 august 2011, 12:00)

  marius [anonim]

  adeziunile contin nume, prenume, judet, CNP (pentru ca altfel sunt invalidate de catre Justitie)

  ce garantie am eu ca un partid rau intentionat nu va folosi acele date personale din adeziuni pentru a crea mii de utilizatori cat se poate de reali (doar au date reale de persoane) dar care nu vor avea nici o legatura cu adevaratii posesori ale datelor?

  si cand zic partid rau intentionat vreau doar sa minimizez discutia. exista o sumedenie de site-uri pe care nu poti comanda o pizza fara sa iti dai CNP-ul...

  cum combateti incercarile de frauda??
  • +1 (1 vot)    
   "home bank" (Miercuri, 31 august 2011, 12:46)

   sibo [anonim] i-a raspuns lui marius

   Accesul se poate face pe baza unui sistem de genul "home banking" - super securizat si nominal. Nu inteleg de ce nu se promoveaza acest sistem si nu se aplica conceptului de "Ghiseu unic". Daca o banca poate avea un astfel de sistem pt toate operatiunile pe care le poti face, de ce n-ar putea si statul sa implementeze asa ceva? Te loghezi la ghiseul unic cu acest device "SecureID", automat numai tu poti fi identificat pe baza de PIN si cod aleator generat la fiecare 60sec (nici o posibilitate de frauda). De acolo poti face plati de impozite, dregatorii de tot felul si de asemenea accessul si la platforma legislativa mentionata mai sus.

   Conceptul e super ok (plafoanele de subscrisi minim insa consider ca ar trebui sa fie cu mult mai mari inca din prima faza pt a da un plus de valabilitate propunerilor), mijloacele tehnice si sigure exista..vointa insa NU.
 • +1 (1 vot)    
  Pare putin SF... (Miercuri, 31 august 2011, 12:26)

  Leeview [anonim]

  ... dar probabil perfect aplicabil in 10-15 ani, poate chiar mai devreme. S-ar putea ca noua generatie sa o folosesca pentru a ne scapa de fosilele politice, noi nu mai suntem in stare.

  Si in 89 noi (fac parte din acea generatie) eram considerati generatie rebut si am reusit inlaturarea comunismului din Romania. Si acum exista numai cuvinte de ocara despre noua generatie (vezi exempu cu BAC-ul) insa istoria ne invata ca ne inselam amarnic. Asa ca poate (sau mai bine zis mai mult ca sigur) o sa avem mari surprize (sper ca bune) cu aceasta noua generatie "facebook".

  Revenind la aspecte practice, intradevar CNP-ul si numele nu pot fi considerate ca accept al cuiva. ( poti lua oricand o factura ca la "delegat" ai trecut CNP-ul si numele delegatului). Lipseste din toate acestea semnatura. Pe internet am putea vorbi de semnatura electronica, dar putin au asa ceva (costa 48 euro/an deoarece 3 baieti destepti au un frumos oligopol in Romania).Insa ar putea functiona aceasta varianta:

  1) Se creaza portalul. Te inscrii si daca vrei sa ai drept legal de sustinere al unei propuneri legislative, semnezi ( la propriu) o hartie ( nu sunt avocat, aici ar trebui ceva foarte bine scris).

  2) Trimiti fizic aceasta hartie semnata in original organizatorilor "portalului". Pe baza acesteia primesti un utilizator si o parola.

  3) Cu aceaste credentiale ( username si parola) votezi ce propunere vrei. Teoretic acum ar trebui sa aibe valoare juridica.

  4) ... mai au un cuvant de spus avocatii ....
 • 0 (0 voturi)    
  Sunteti total pe dinafara (Miercuri, 31 august 2011, 13:14)

  zugurudumba [anonim]

  In primul rand nu cunoasteti felul in care este definita semnatura electronica in legislatia romana. Aveti impresia ca un site cu HTTPS si un certificat oarecare poate deveni peste noapte "vocea romanilor".

  In al doilea rand, pentru a opera date cu caracter personal, trebuie sa deveniti operator certificat pentru a opera cu astfel de date, sa va supuneti unor reglementari, audituri, sa aveti niste sarcini si responsabilitati, conform legislatiei.

  In al treilea rand, initiativa dumneavoastra, in forma propusa, echivaleaza cu un simplu sondaj pe un site oarecare, sau cu o petitie online. Adicatelea, nu valoreaza nimic in fata organelor statului. Atestarea listelor de semnatari se face conform legii de catre primarul localitatii, eventual cu ajutorul organelor de Politie, nu brambura pe un site oarecare.

  In al patrulea rand, sustineti ca odata ce formalitatile sunt indeplinite, "initiativa este trimisa Parlamentului pentru adoptare". In realitate, initiativa ajunge in parlament pentru a fi dezbatuta si, eventual, adoptata in forma propusa sau intr-una modificata. Parlamentul poate, la fel de bine, sa respinga propunerea, asa cum face tot timpul cu unele din initiativele venite din partea parlamentarilor, de exemplu.

  N-aveti nicio treaba, mergeti de va culcati.
  • 0 (0 voturi)    
   subscriu (Miercuri, 31 august 2011, 13:44)

   sir [anonim] i-a raspuns lui zugurudumba

   in totalitate.sunt doar jocuri pentru dezmortirea electoratului dar nu sunt sanse reale de realizare.
 • +1 (1 vot)    
  semne bune (Miercuri, 31 august 2011, 14:08)

  scepticu [utilizator]

  Nu stiu cat de practica e propunerea lor acum, dar ma bucur ca vad un semn al viitorului.
  Pentru prima oara se pune problema democratiei directe. De ce sa-si voteze politicienii legi dupa gustul si interesele lor, si nu sa votez eu direct si sa propun legile care ma intereseaza?.
  Tehnologia de astazi permite acest lucru. Si fiindca permite, eu cred ca se va realiza.Problema e ca nu stiu cand.
  Si sa nu uitam ca politicienii sunt supusi presiunii electorale odata la 4 ani, pe cand presiunea grupurilor de interese ( banci, multinationale, partidul, etc) se manifesta zilnic. Asa ca va inchipuiti ce voteaza!
  Sunt tare curios sa vad functionarea unei democratii directe. Poate apucam.
 • 0 (0 voturi)    
  Hiba (Miercuri, 31 august 2011, 14:24)

  Stefan [anonim]

  Sa presupunem ca sunt rezolvate chestiunile legate de cele 100.000 semnaturi!

  Dar dupa acesta textul zice ca: "initiativa este trimisa Parlamentului pentru adoptare asa cum este prevazut in Constitutie". Si aici apare hiba:
  1. daca Constitutia nu prevede ca Parlamentul va trebui sa adopte NEMODIFICAT si intr-un termen fix respectiva initiativa, ea nu va fi adoptata niciodata (vezi referendum modificare Constitutie)
  2. daca Constitutia nu prevede ca Parlamentul sa initieze un refendum pe acesta tema, in termen de 3 luni (sa zicem), va exista prezumtia de neconstitutionalitate din lipsa de reprezentativitate (100.000 versus electorat prezent la vot)
  3. Daca in termenele fixate, Parlamentul nu adopta si nu organizeaza referendum, atunci acesta se dizolva si se organizeaza alegeri anticipate. (chiar si asta poate fi o hiba, putand fi folosita pentru organizarea de alegeri anticipate in cazurile de echilibru fragil. propunerea tot nu va fi adoptata)

  Asa ca treaba mai trebuie "rafinata"!

  Si ar mai fi o chestiune: raporturile Presedintelui cu Parlamentul. Daca propunerea de suspendare a Presedintelui pica la referendum, Parlamentul se dizolva si se organizeaza alegeri anticipate cu mandat de 4 ani.
 • +1 (1 vot)    
  S-ar putea dar se vrea? (Miercuri, 31 august 2011, 14:39)

  Leonard [anonim]

  Personal mi-am imaginat si eu asa ceva. Asta ar insemna cu adevarat democratie si ar schimba fundamental lumea. Teoretic nici n-am mai avea nevoie de parlamentari marionete si partide politice hamesite dupa putere. Practic legile s-ar face de catre un miniparlament ales tot prin vot. Omenirea s-ar putea concentra strict numai pe problemele reale. Dar credeti-ma asa ceva acum pare o utopie. Cati din cei ajunsi la ciolan ar accepta ? Sa speram totusi !
 • 0 (0 voturi)    
  Am incercat si eu sa ma inscriu la acest restart (Joi, 1 septembrie 2011, 9:35)

  Sile 231 [anonim]

  Romania dar mi-a amintit de o caricatura de pe vremuri: Pe o cutie de consreve scria : instructiunile de deschidere sunt inauntru.Nu-mi fac iluzii ca va medita cineva asupra a ce scriu eu dar incerc: Corectarea intregului cotet legislativ construit pe o constitutie gaunoasa , propozitie cu propozitie, eliminarea propozitiilor inutile, ar fi primul pas spre normalitate. Nesesar dar nu suficient.Argument: intr-un stat de drept orice decizie trebuie sa aiba tamaiul legii iar legea sa fie de calitate. Ori la noi nu e. Ergo, ne trebuie o legislatie de calitate. O zi buna !
 • 0 (0 voturi)    
  Raspunsuri (Marţi, 6 septembrie 2011, 19:16)

  mircea [anonim]

  Am trecut prin intrebarile din comentarii si am incercat sa le raspund mai jos:

  1.I: nu cred ca CNPul pe un site echivaleaza dpdv legal cu o semnatura. Deci s-ar putea vota in numele altora..

  R: Semnaturile vor fi colectate de 500 voluntari care vor verifica valabilitatea lor si vor depune listele la primariile locale. CNP-ul de pe site va fi folosit doar pentru a putea verifica cati oameni voteaza o anumita initiativa. La prima semnare efectiva, se va valida de catre voluntari user-ul folosit pe site si se vor elimina alte conturi cu acelasi CNP fara a mai permite creearea lor ulterioara. Deci va fi o evidenta clara a conturilor valide si faptul ca reprezinta persoane reale, unice si cu drept de vot.

  2. I:Sa pui un grup de oameni apolitici sa se ocupe de chestiuni politice, initiative legislative este ca si cum pui un brutar sa faca rachete cosmice sau un fizician sa coaca painea perfecta.

  R: Argumentul asta seamana cu cele inventate impotriva votului uninominal: ca o sa aduca in Parlament numai manelisti etc. Ceea ce nu s-a intamplat, ba dimpotriva parlamentarii alesi sunt mai responsabili pentru ca stiu ca votantii i-au votat pe ei nominal si tot nominal le vor cere votul din nou. Deci asa cum am decis ca romanii sunt destul de responsabili si capabili sa-si aleaga nominal parlamentarii si nu doar partidul le ofera o lista pe care ei o voteaza neconditionat, hai sa admitem ca si romanii sunt responsabili si capabili sa stie ce e bine pentru ei si nu trebuie sa lasam doar politicienii sa se ocupe de legi.

  Pe deasupra argumentul tau se contrazice cu cel care spune ca parlamentarii oricum nu sunt obligati sa voteze intiativele cetatenilor daca ei cred ca nu sunt bune pentru tara. Hai sa nu mai inventam motive pentru care lucruri bune nu trebuie facute, ci sa gasim motivatia in noi sa fim corecti si entuziasti.
 • 0 (0 voturi)    
  Raspunsuri 2 (Marţi, 6 septembrie 2011, 19:16)

  mircea [anonim]

  3.I: ce garantie am eu ca un partid rau intentionat nu va folosi acele date personale din adeziuni pentru a crea mii de utilizatori cat se poate de reali (doar au date reale de persoane) dar care nu vor avea nici o legatura cu adevaratii posesori ale datelor?

  R: Raspunsul este similar cu cel de la intrebarea 1. Conturile create la inceput pe site nu vor fi verificate decat la primul vot. La prima intiativa care strange 100.000 votanti, cei 500 voluntari vor strange semnaturile si atunci se va confirma CNP-ul si userul pe Platforma.
  Daca se descopera ca de fapt nu sunt 100.000 intiatori reali pentru o propunere legislativa, se continua votul pana cand acestia vor fi stransi. Partea frumoasa este ca acesti utilizatori devin confirmati si intiativele legislative ulterioare vor putea votate si depuse sigur si rapid cu o precizie foarte mare, pentru ca utilizatorii vor fi confirmati ca persoane reale si unice.

  4. I:cum combateti incercarile de frauda??

  R: Conexiune SSL, datele personale criptate, numai utilizatorul o sa fie public si nu trebuie sa fie numele real. Utilizatorii vor fi verificati la primul vot ca reprezinta un cetatean real, unic si cu drept de vot. Pe cat posibil site-ul va fi localizat in Europa dar in afara Romaniei pentru a evita imixtiunile de orice fel
  (de ex. in tarile nordice care au dovedit in situatii reale ca sustin ca valori fundamentale intangibile independenta si spiritul democratic).
 • 0 (0 voturi)    
  Raspunsuri 3 (Marţi, 6 septembrie 2011, 19:17)

  mircea [anonim]

  5. Pare putin SF... dar probabil perfect aplicabil in 10-15 ani, poate chiar mai devreme. S-ar putea ca noua generatie sa o folosesca pentru a ne scapa de fosilele politice, noi nu mai suntem in stare.

  R: Cred ca aici e un punct important. Pare SF doar daca noi nu indraznim sa ne transformam visele in realitate, sa schimbam radical lucrurile in bine. Eu cred ca este posibil de azi, si era posibil de multi ani de zile asa cum arata ce se intampla in tari ca SUA, Estonia, Islanda etc. Faptul ca avem si prevederile legale care dau valoare legala deciziilor care se vor lua pe Platforma este un lucru care ar trebui sa ne motiveze si mai mult.

  6. nu cunoasteti felul in care este definita semnatura electronica in legislatia romana. Aveti impresia ca un site cu HTTPS si un certificat oarecare poate deveni peste noapte "vocea romanilor".

  R: Nu este clar cum argumentele tale justifica concluzia, desi este evident ca pe tine personal te deranjeaza initiativa. Incerc totusi sa raspund la problema care cred ca ai incercat sa o ridici. Intr-adevar trebuie confirmat daca autoritatile vor recunoaste semnatura electronica. Chiar daca nu o recunosc, nu e nici o problema pentru ca 500 de voluntari fiecare strangand 200 de semnaturi pot strange toate cele 100.000 semnaturi intr-o zi si nu pentru una ci nenumarate intiative legislative. Deci, da Platforma poate deveni "vocea romanilor".

  7. pentru a opera date cu caracter personal, trebuie sa deveniti operator certificat pentru a opera cu astfel de date, sa va supuneti unor reglementari, audituri, sa aveti niste sarcini si responsabilitati, conform legislatiei.

  R: 'Problema' asta este un detaliu foarte simplu de adresat. Sunt zeci de mii de site-uri care gestioneaza date personale deci nu inteleg unde este problema in a opera date cu caracter personal mai ales ca nu sunt divulgate in nici un fel pe Platforma sau in afara ei, sunt create de utilizatori prin decizia proprie, sunt stocate criptat si accesate intr-un mod 100% sigur.
 • 0 (0 voturi)    
  Raspunsuri 4 (Marţi, 6 septembrie 2011, 19:18)

  mircea [anonim]

  8. initiativa dumneavoastra, in forma propusa, echivaleaza cu un simplu sondaj pe un site oarecare, sau cu o petitie online. Adicatelea, nu valoreaza nimic in fata organelor statului. Atestarea listelor de semnatari se face conform legii de catre primarul localitatii, eventual cu ajutorul organelor de Politie, nu brambura pe un site oarecare.

  R: Platforma se bazeaza pe prevederile Constitutiei, nu se vor face petitii, sondaje etc ci in mod special propuneri legislative care vor fi depuse conform legii la Primarii. Deci acest drept fundamental al cetatenilor romani, nu numai ca va avea valoare in fata institutiilor statului ci va creea o comunitate de romani constienta de drepturile ei si care va dori sa se implice in schimbarea lucrurilor din Romania in bine.
 • 0 (0 voturi)    
  Raspunsuri 5 (Marţi, 6 septembrie 2011, 19:18)

  mircea [anonim]

  9. initiativa ajunge in parlament pentru a fi dezbatuta si, eventual, adoptata in forma propusa sau intr-una modificata. Parlamentul poate, la fel de bine, sa respinga propunerea, asa cum face tot timpul cu unele din initiativele venite din partea parlamentarilor, de exemplu.

  R: Nu a sustinut nimeni ca romanii vor adopta legi in locul Parlamentului. Dar, Initiativa legislativa este un drept fundamental al cetatenilor si este clar prevazuta in Articolul 74 'Iniţiativa legislativă' din Constitutia Romaniei deci ce spui tu seamana cu o incercare de convinge romanii sa nu faca nimic si mai ales sa nu-si foloseasca acest drept. Initiativa legislativa adoptata de cetateni are aceeasi valoare legala cu cea initiata de Guvern asa cum este stipulat in acelasi articol 74.
  Daca invoci faptul ca desi au o valoare legala se pot lovi de dezinteresul parlamentarilor fata de dorintele cetatenilor formulate ca Intiative legislative si intiate de sute de mii de cetateni atunci tocmai aceasta este principala menire a Platformei: sa creeze o comunitate puternica si unita de cetateni care sa-si faca vocea cunoscuta in mass-media si partidelor politice, sa ajute la progresul Romaniei inlocuind cinismul, blazarea si dezinteresul cu patriotism, entuziasm si implicare.

  10. Personal mi-am imaginat si eu asa ceva. Asta ar insemna cu adevarat democratie si ar schimba fundamental lumea. Teoretic nici n-am mai avea nevoie de parlamentari marionete si partide politice hamesite dupa putere.

  R: Intr-adevar uneori pare un vis frumos. Dar eu cred ca este bine sa visam frumos si sa convingem si pe ceilalti sa faca la fel, si vom fi surprinsi ca totul devine realitate. Dar pentru a ramane cu picioarele pe pamant, ne-am asigurat ca Platforma va respecta prevederile Constitutiei si va activa in cardul legal care ne da aceste drepturi pe care nu le-am folosit pana acum. Deci, hai sa incepem sa folosim drepturile noastre prevazute in Constitutie si visul se va transforma in realitate.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by