Bacalaureatul 2011 sesiunea august-septembrie a continuat miercuri, 31 august, cu proba scrisa obligatorie a profilului: examenele de Matematica si Istorie. Examenul de Istorie a fost sustinut de absolventii de la profilurile umanist, artistic, pedagogic, educatie fizica si sport, teologic, iar examenul de Matematica de absolventii de la profilurile real, servicii, resurse naturale si protectia mediului, tehnic, pedagogic si militar.

UPDATE 7:Vezi aici Subiectele si Baremele integrale de la examenele de Matematica si Istorie

UPDATE 6: Fenomen la examenul de matematica, in Bucuresti: Multi absolventi au predat foile goale, la o ora si jumatate de la inceperea probei

UPDATE 5: 63 de absolventi au fost eliminati din examen, la nivel national, pentru frauda si tentativa de frauda, potrivit unei centralizari partiale, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul Ministerului Educatiei

UPDATE 4: Subiectele la istorie

La primul subiect din cadrul examenului la istorie, absolventii au avut de rezolvat mai multe cerinte pornind de la un text de doua paragrafe, unul privitor la cnezatele romanesti din Oltenia din prima jumatate a secolului al XIII-lea, iar al doilea legat de entitatile romanesti de la Sud de Carpati si invazia mongola din 1241, transmite CityNews.ro

Cerintele celui de-al doilea subiect au pornit de la un text despre Spania in epoca moderna.

Ultimul punct al subiectelor de la istorie a avut ca cerinta elaborarea unui eseu de doua pagini despre statul roman in secolul al XIX-lea si prima jumatate a secolului al XX-lea, potrivit CityNews.ro. Absolventii trebuie sa puncteze in cadrul eseului fapte care au contribuit la consolidarea statului roman modern si actiunile prin care Romania s-a implicat in relatiile internationale.

UPDATE 3: Doi elevi din Cluj au fost dati afara din examen dupa ce au fost prinsi incercand sa copieze, potrivit CityNews.ro

UPDATE 2: Profesorii dintr-o comisie din Timis au primit avertisment si salariul diminuat cu 10% timp de 6 luni, dupa ce la prima sesiune a Bacalaureatului 2011 au fost descoperite 98 de lucrari identice

UPDATE 1: Elevii din Timis sunt pusi sa isi scrie numele si pe ciorna la examenele de Bac, dupa ce au incercat sa copieze facand schimb de ciorne intre ei

"Este o masura suplimentara pe care a luat-o comisia judeteana de bacalaureat, din cauza ca au facut schimb de ciorne intre ei. Pe fiecare ciorna se va scrie numele si prenumele candidatului", a declarat inspectorul scolar al Inspectoratului Scolar din Timis, Marin Popescu, citat de Timis Online. In Timis, la prima proba scrisa au fost eliminati 18 candidati. In judet, supravegherea se face cu camere web, dar si audio.

La examenul la Limba si literatura romana sustinut luni, 29 august, au fost dati afara 240 de elevi la nivel national pentru frauda sau tentativa de frauda. La proba scrisa obligatorie a profilului s-au inscris 78.082 de candidati. Amintim ca 268 de elevi au fost dati afara din examenele de Istorie si Matematica in prima sesiune a Bacalaureatului 2011. Ei au fost eliminati de la proba scrisa obligatorie a profilului pentru tentativa de frauda sau detinere de telefoane mobile, potrivit unui centralizator al Ministerului Educatiei. Numai la un liceu din Hunedoara au fost eliminati 111 elevi.

Pe 2 septembrie, examenul de bacalaureat se incheie cu proba scrisa la alegere a profilului sau specializarii - E(d). Conform metodologiei, afisarea rezultatelor se va face in data de 4 septembrie 2011, data la care pot fi depuse si eventuale contestatii. Termenul de rezolvare a contestatiilor este prevazut in intervalul 5-6 septembrie 2011. Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, sesiunea de toamna, vor fi afisate in data de 7 septembrie 2011.

Calendarul examenului de Bacalaureat Sesiunea august-septembrie 2011

22-23 augustEvaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A

22-24 augustEvaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B

23-24 augustEvaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C

25-26 augustEvaluarea competentelor digitale - proba D

29 augustLimba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

30 augustLimba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa

31 augustProba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

2 septembrieProba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

4 septembrieAfisarea rezultatelor (pana la orele 16:00) si depunerea contestatiilor (orele 16:00 - 20:00)

5-6 septembrieRezolvarea contestatiilor

7 septembrieAfisarea rezultatelor finale

Ministerul Educatiei a alocat linia TEL VERDE 0800801100 (linie gratuita), la care cetatenii pot semnala orice neregula constatata in derularea examenului de bacalaureat. Ministerul le reaminteste parintilor ca examenul de bacalaureat este gratuit pentru elevii clasei a XII-a si solicita elevilor si parintilor sa semnaleze la numarul amintit orice situatie in care se solicita bani pentru organizarea examenului sau pentru protocol. Linia de telefon va fi disponibila zilnic, pe toata durata desfasurarii examenului, intre orele 9.00-19.00, incepand cu data de 22 august 2011.

Accesul candidatilor in centrul de examen

Accesul candidatilor in centrul de examen la probele scrise se face in intervalul 7:30 - 8:30. La accesul elevilor in centrul de examen se procedeaza astfel:

  • un cadru didactic si un membru al personalului de paza solicita la intrarea fiecarui candidat prezentarea actului de identitate si verifica daca fotografiile corespund;
  • candidatii sunt indrumati spre zona din centrul de examen unde se gasesc salile de examen;
  • candidatii care au materiale/obiecte nepermise in sala de examen sunt indrumati spre sala de depozitare a acestora.
  • Candidatul care are asupra sa materiale nepermise in sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notite, insemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poseta/geanta etc.) va primi o punga/plic in care sa le introduca, impreuna cu o declaratie tip in care se mentioneaza numele si prenumele si obiectele personale care vor fi depozitate si va fi indrumat de catre un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.
  • Dupa ce au trecut de punctul de legitimare si de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise in sala de examen), candidatii se deplaseaza spre sala de examen, unde sunt repartizati conform tabelelor afisate pe usi.
  • Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu, si, dupa caz, la sanctionarea asistentilor.
  • Candidatii se aseaza cate unul in banca, in ordine alfabetica, in functie de disciplina si de tipul de subiect primit, conform listelor afisate. Fiecare candidat primeste o coala de hartie tipizata, pe care isi scrie cu majuscule numele, prenumele tatalui, toate prenumele personale, in ordinea in care sunt trecute in actul de identitate si completeaza citet celelalte date de pe coltul ce urmeaza a fi lipit.
  • Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore, socotit din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru elaborarea lucrarii scrise, candidatii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor folosesc numai creion negru

Metodologia de desfasurare a examenului

Potrivit metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat 2011, aprobat prin ordinul de ministru nr. 4799/31.08.2010, examenele se desfasoara astfel:

  • Candidatii au dreptul sa sustina examenul de bacalaureat, fara taxa, de cel mult doua ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt conditionate de achitarea unor taxe. Taxele de examen se stabilesc anual, pana la data de 1 martie, de catre Ministerul Educatiei
  • Candidatii care au fost eliminati de la o proba, pentru frauda sau tentativa de frauda, nu mai pot participa la probele urmatoare si sunt declarati 'eliminati din examen', fara posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii sau a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. Se considera ca acesti candidati nu au promovat examenul de bacalaureat.
  • Candidatii care au fost eliminati de la o proba, pentru frauda sau tentativa de frauda, nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat. Acestia vor relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme in a treia sesiune dupa cea in timpul careia au fost eliminati.
  • Elevii care, in una din clasele a IX-a - a XII-a, au obtinut premii individuale la concursuri/olimpiade scolare internationale recunoscute de catre MECTS au posibilitatea de a-si echivala, la cerere, proba scrisa de examen la disciplina la care au obtinut premiul. Echivalarea se face cu nota maxima.
  • Candidatii care au participat si au fost respinsi la sesiuni anterioare de bacalaureat organizate incepand cu anul 2003 si care solicita recunoasterea unor probe promovate in aceste sesiuni vor prezenta la inscriere si o adeverinta, eliberata de unitatea de invatamant absolvita, din care sa reiasa rezultatele obtinute la examenul de bacalaureat in sesiunile mentionate. 

BAC 2011 Sesiunea de vara: Cele mai slabe rezultate din ultimii 20 de ani si numar record de eliminati pentru frauda

Amintim ca in cadrul sesiunii iunie-iulie a Bacalaureatului 2011 au fost dati afara din examene 661 de elevi, pentru frauda sau tentativa de frauda, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Ministerului Educatiei. Numarul elevilor eliminati in sesiunea de vara este dublu fata de cel inregistrat in 2010, tot in sesiunea iunie-iulie.

65 de elevi din intreaga tara au obtinut media 10 la examenul de Bacalaureat din acest an. Cele mai multe note maxime s-au luat in judetul Dolj, de unde provin 10 dintre cei 65 de elevi.

Promovabilitatea la nivel national in sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2011 a fost de 44.47%, inainte de solutionarea contestatiilor. Dupa rezolvarea contestatiilor, promovabilitatea a fost de 45,72%, ramanand cea mai scazuta din ultimii 20 de ani.

In ce priveste numarul contestatiilor depuse la prima sesiune a BAC-ului 2011, acesta a fost de 80.160 de solicitari de recorectare a lucrarilor, dublu fata de 2010, cele mai multe fiind la Limba si literatura romana si Matematica. In 2010 au fost inregistrate aproximativ 43.000 de contestatii la nivel national.

Citeste si: