Intr-un interviu pentru RFI Romania, ambasadorul Romaniei la Chisinau revine asupra chestiunii manualelor de Istorie Universala si a Romanilor dupa care vor invata elevii de la Chisinau. El da asigurari ca manualele tiparite la Bucuresti se vor afla in ghiozdanele elevilor incepand cu 1 septembrie. Pe de alta parte, Marius Lazurca are incredere in coalitia aflata la guvernare la Chisinau ca va reusi sa depaseasca criza politica si spune ca angajamentul european al moldovenilor nu este "foarte sofisticat, dar e cert si indubitabil".

Citeste interviul integral, asculta si comenteaza pe RFI Romania.

Luca Niculescu: Cat de mare simtiti ca e angajamentul pro european al cetatenilor din Republica Moldova?

Marius Lazurca: Atitudinea pro-europeana a cetatenilor din Republica Moldova este indubitabila, s-a manifestat politic si electoral. Ea nu e foarte elaborata si sofisticata. Dar nici asta nu e inedit. Si in alte tari, europenismul nu e un fenomen foarte complex. Dar europenismul moldovenilor e indubitabil, e cert. Pentru ca isi doresc un destin mai bun pentru ei si tara in care traiesc. Experienta ultimilor 20 de ani a aratat ca pentru statele care au cunoscut socialismul nu exista o forta mai convingatoare si mai eficienta de modernizare, de creare a unui stat liber in slujba cetatenilor, decat Uniunea Europeana.

Luca Niculescu: A fost un moment de... nu stiu daca sa-i spunem de tensiune, dar un moment despre care s-a vorbit acum cateva zile. Guvernul de la Chisinau a pastrat o decizie a autoritatilor comuniste, si anume de a nu avea o Istorie a Romanilor ca materie de predare ci o istorie integrata, asta desi existase o intelegere cu Romania care a trimis la Chisinau 450.000 de manuale de Istorie a Romanilor. Ce s-a intamplat?

Marius Lazurca: Vointa manifestata la sfarsitul lui 2009, inceputul lui 2010 a Aliantei pentru Integrare Europeana a fost, dimpotriva, sa modifice logica de predare a Istoriei, logica introdusa in anul 2006 de catre unul dintre ideologii principali ai PCRM-ului, si sa se renunte asadar la istoria integrata si sa se inlocuiasca. Se prelua in fond un model romanesc, un model liberal, cu materia Istorie - o materie inscrisa in nomenclatorul materiilor care se predau in circuitul universitar din Republica Moldova, dar care continea tematici perfect compatibile cu modul si substanta predarii Istoriei in Romania. Eu am verificat personal in ce consta programa de Istorie in curs de a se preda in Republica Moldova si trebuie sa va spun ca nu exista obiectii pe care Romania le poate formula in mod realist cu privire la aceasta programa. Istoria Romanilor exista, felul in care tematica este prezentata ne poate multumi.

Efortul Romaniei de a raspunde pozitiv la solicitarea autoritatilor de la Chisinau si care s-a materializat printr-un numar important de manuale nu a fost in van, fiindca aceste manuale sunt deja livrate la scoli.Aceste manuale vor ajunge in ghiozdanele elevilor si pe bancile lor de studiu, astfel incat ¬Istoria Universala si a Romanilor¬ - este ceea ce scrie pe aceste manuale tiparite cu fondurile Romaniei. - va fi predata incepand cu 1 septembrie, la Chisinau.