Presedintele Traian Basescu a mers, marti seara, in mijlocul celor peste o suta de participanti la flashmob-ul organizat in fata Palatului Cotroceni, fata de intentia seful statului de a sustine proiectul Rosia Montana. El le-a spus acestora ca nu renunta la punctul sau de vedere privind proiectul de la Rosia Montana, opinie care este bazata pe consultari cu specialisti.

Peste o suta de persoane s-au adunat marti seara in fata Palatului Cotroceni pentru a participa la un flashmob organizat in semn de protest fata de pozitia presedintelui Traian Basescu in legatura cu proiectul minier de la Rosia Montana, relateaza Mediafax.

Potrivit Agerpres, numarul acestora a fost de aproximativ 50. Protestatarii au aratat in semn de protest cartonase rosii pe care erau scrise "Lingoule!" si au scandat "Referendum!".

Dupa cateva minute de la inceputul protestului, presedintele Basescu a venit la manifestanti, discutand cu acestia aproape jumatate de ora.

Seful statului le-a spus participantilor ca nu renunta la punctul sau de vedere privind proiectul de la Rosia Montana, el precizand ca in acest moment i se pare solutia cea mai buna. El le-a mai spus ca, pentru a-si forma opinia, a consultat specialisti, el invocand un raport al Ministerului Economiei.

Presedintele a incercat sa le explice protestatarilor ca din 1997, de cand s-a semnat contractul cu Gold Corporation, nu au avut loc decat dezbateri, nerealizandu-se nimic.

"Sa nu credeti ca mie imi pasa mai putin de tara asta decat dumneavoastra", i-a replicat presedintele unui protestatar, care i-a spus sefului statului ca aurul Romaniei trebuie sa stea in pamant, nu sa fie vandut.

Flash mob-ul s-a incheiat dupa circa 30 de minute, protestatarii indemnand ca toata lumea sa plece si strigand la adresa lui Traian Basescu: "Lasati-l singur cu cianurile!".

UPDATE 1 - Basescu: Daca as fi negociat eu in 1997 contractul pentru Rosia Montana, statul avea sigur mai mult

Presedintele Traian Basescu a sustinut, marti, in discutia cu participantii la flashmob-ul de la Cotroceni, ca, daca ar fi negociat el in 1997 contractul pentru exploatarea de la Rosia Montana, statul ar fi avut "sigur mai mult", el adaugand ca, initial, partea statului era de 37%, relateaza Mediafax.

Presedintele a afirmat ca nu are "niciun dubiu" serios ca a gresit in pozitia pe care a luat-o in problema Rosia Montana dupa ce a primit rapoartele specialistilor, care recomandau inceperea exploatarii, cu rezerva obtinerii avizului de mediu.

"Eu nu ma pricep in chestiunea asta. Dar am cerut rapoarte de la specialisti si ambele recomandau inceperea exploatarii, sub rezerva obtinerii avizului de mediu", a explicat Baesscu, mentionand ca unul dintre rapoarte apartine Ministerului Economiei, iar un altul este de la autoritatea pentru patrimoniul cultural.

Basescu le-a spus contestatarilor proiectului ca, daca ar fi negociat el in 1997 contractul de exploatare a aurului de la Rosia Montana, statul ar fi avut mai mult decat in prezent.

"Daca as fi negociat eu in 1997, am fi luat sigur mai mult. Din cate stiu, noi am avut initial 37%", a spus Traian Basescu, intrebat de ce statul ia atat de putin din acest contract.

Presedintele a respins ideea organizarii unui referendum pe tema exploatarii de la Rosia Montana, sugerata de unii participanti la protest.

El a explicat ca un referendum nu este posibil din cauza ca abordarea este una "extrem de tehnica".

UPDATE 2 - Basescu, intrebat daca stie ca actiunile RMGC au crescut: "Vedeti ce inseamna sa fii presedinte?"

In timpul dialogului, unii dintre contestatari i-au reprosat ca a intervenit in proiectul Rosia Montana din interes personal.

"Dumneavoastra stiti ca actiunile companiei au crescut de patru ori de cand dumneavoastra ati anuntat ca proiectul trebuie inceput?", l-a intrebat unul dintre participanti pe presedinte.

"De patru ori? Nu stiam. Vedeti ce inseamna sa fii presedinte?", a raspuns Basescu razand.

El a devenit serios cand o alta persoana l-a intrebat ce "pret" are in implicarea in proiectul Rosia Montana.

"Dumneavoastra nu puteti spune ce pret aveti pentru ca nu v-ati testat. Eu nu am niciun pret. Eu m-am testat si pot sa va spun ca nu am pret. Nu am niciun pret", a replicat Basescu.

Manifestantii i-au reprosat presedintelui si faptul ca a facut lobby pentru o firma straina.

"Pai atunci haideti sa desfiintam si Nokia si Dacia, ca si ei au capital majoritar privat strain, sa oprim si functionarea Petrom, ca si la ei e la fel", a raspuns Basescu.

UPDATE 3 - Basescu spune ca se va "ocupa" si de desecretizarea contractului pentru Rosia Montana

Basescu a fost intrebat de protestari daca are in vedere desecretizarea contractului cu Gold Corporation pentru exploatarea miniera a zacamintelor de aur la Rosia Montana.

"Da, asta ma intereseaza in perioada urmatoare, o sa ma ocup si de desecretizare", a raspuns presedintele, dupa ce inainte mentionase ca acest contract a fost semnat in 1997, insa clasa politica "s-a facut ca dezbate" proiectul, fara a intreprinde demersuri concrete.