Vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Remus Virgil Baciu, arestat duminica, 28 august, este de 10 ani numai la putere: a rezistat in guvernele Nastase, Tariceanu si Boc. In 2001, Baciu a fost consilierul Prefectului Capitalei. Au urmat, pe rand, functii de consilier personal al Ministrului Sanatatii, consilier la cancelaria premierului Nastase, vicepresedinte al ANRP din 2005 pana in prezent, prin ordin al premierului Tariceanu. Guvernul Boc l-a mentinut subsecretar de stat pana duminica, 28 august, cand a fost arestat preventiv intr-un dosar in care este acuzat de trafic de influenta.

Remus Virgil BaciuFoto: Agerpres

Alaturi de el a fost arestata si Camelia Teodora Andrusenco - fosta sefa de cabinet a premierului Radu Vasile, potrivit Jurnalul.ro, fosta consiliera personala a ministrului de Interne Cristian David, fost asistent cabinet ministru cu jumatate de norma la Agentia pentru Strategii Guvernamentale si asociata in patru firme private, potrivit declaratiilor de avere din 2008 si 2009.

Traseul lui Remus Virgil Baciu in functii publice

Greu de explicat cum a rezistat un personaj ca Vasile Baciu in functii importate sub trei guverne: Nastase, Tariceanu si Boc. Potrivit unor surse HotNews.ro, Baciu ar fi fost sprijinit puternic in PDL de lideri ca Ioan Oltean si Adriean Videanu. In PSD, unul dintre sustinatorii sai ar fi celebra soacra a lui Mircea Geoana, Margareta Costea. HotNews.ro a refacut traseul sau spectaculos in functii publice, practic fiind mereu in Guvern in ultimii zece ani.

In varsta de 37 de ani, Remus Virgil Baciu este doctor in stiinte juridice, absolvent al Facultatii de Drept la Universitatea Bucuresti. Potrivit CV-ului sau, publicat pe site-ul ANRP, din 1997 este membru al Baroului Bucuresti.

In 2001, Baciu a fost consilier si sef al corpului de control al Prefectului Capitalei, Mihai Ion Florin Luican, demis la inceputul anului 2002 de Adrian Nastase "pentru mai multe afaceri dubioase" cu terenuri si imobile, potrivit publicatiei 9am.

In 2001-2003 a fost consilier personal al Ministrului Sanatatii, Daniela Bartos (PSD).

In martie 2004, Baciu a fost numit consilier la cancelaria prim-ministrului Adrian Nastase (PSD).

Din septembrie 2004 si pana in martie 2005, a fost secretar de stat in cancelaria prim-ministrului, seful departamentului de aplicare a legilor despagubirilor (guvernele Nastase - Tariceanu).

In mai 2005 a fost numit subsecretar de stat, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) prin decizia prim-ministrului Calin Popescu-Tariceanu, functie pe care o ocupa pana in prezent.

Tot din 2005 este lector universitar la Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune, catedra de Drept, din cadrul ASE Bucuresti.

Din decembrie 2010 este membru al Comitetului interministerial privind procesul de reformare a legislatiei si procedurilor din domeniul restituirii proprietatilor; Comitetul a fost infiintat prin decizie a prim-ministrului Emil Boc ca urmare a hotararii pilot data de CEDO in octombrie 2010 pe problema retrocedarilor.

In martie 2011, Remus Virgil Baciu a fost amendat, printr-o decizie a Tribunalului Calarasi, pentru neexecutarea unei hotarari judecatoresti.

Potrivit CV-ului, Remus Virgil Baciu are si 13 lucrari publicate din 1999 pana in 2006.

Vezi aici CV-ul complet al lui Remus Virgil Baciu

August 2011 - Baciu este arestat preventiv pentru trafic de influenta / Motivarea instantei: a dat dovada de perseverenta infractionala

In motivarea deciziei de arestare, Curtea de Apel Bucuresti noteaza ca Baciu s-a folosit de institutiile statului in interes personal si ca gravitatea faptei pentru care este cercetat acesta reiese si din calitatea sa de subsecretar de stat in cadrul ANRP, institutie publica aflata in subordinea Guvernului, potrivit Mediafax.

"Gravitatea faptelor pentru care sunt cercetati inculpatii Remus Virgil Baciu si Camelia Teodora Andrusenco rezulta (...) si din modalitatea de comitere a faptelor - folosirea prerogativelor functiei de subsecretar de stat pentru a determina functionarii de la Directia Plati sa nu isi indeplineasca corespunzator atributiile de serviciu, desi nu coordona activitatea privind aplicarea Legii 10/2001, pretinderea unui procent de 15% din valoarea actiunilor prin conversiune in titluri la Fondul Proprietatea obtinute de persoanele titulari ai dosarului, prin intermediul inculpatei Andrusenco, care se ocupa si de tranzactionarea actiunilor (...) precum si scopul urmarit de a obtine anumite avantaje din activitatile desfasurate, intervenind la alti functionari din cadrul ANPR in vederea efectuarii optiunii de catre titularii dosarului si obtinerii, cu prioritate, a despagubirilor ce li se cuveneau prin conversiune in actiuni la Fondul Proprietatea", precizeaza decizia instantei prin care fostul vicepresedinte al ANRP a fost arestat preventiv.

In motivare se arata ca, "in ceea ce il priveste pe inculpatul Baciu, instanta constata ca acesta a dat dovada de perseverenta infractionala, intrucat a savarsit cu intentie o noua infractiune", precizand ca Remus Virgil Baciu este deja judecat, in recurs, la instanta suprema, intr-un alt dosar al Directiei Nationale Anticoruptie.

Remus Virgil Baciu este acuzat de trafic de influenta, iar Camelia Teodora Andrusenco, persoana fara calitate speciala, de complicitate la trafic de influenta.

Remus Virgil Baciu este acuzat de procurorii DNA ca in perioada iunie - august 2011, "in calitate de vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (A.N.R.P.), cu rang de subsecretar de stat, a pretins, prin intermediul coinculpatei Andrusenco Camelia Teodora, de la patru persoane indrituite la despagubiri in baza Legii 10/2001 (...) o suma de bani reprezentand aproximativ 15% din valoarea despagubirilor acordate de catre A.N.R.P., pentru a face demersuri in sensul urgentarii solutionarii dosarelor de despagubiri si remiterii despagubirilor cuvenite, prin convertirea sumei de bani in actiuni la Fondul Proprietatea", informeaza Directia Nationala Anticoruptie (DNA) intr-un comunicat remis luni, 29 august.

Duminica, 28 august, Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a emis un mandat de arestare preventiva pe numele lui Remus Virgil Baciu, la cererea procurorilor anticoruptie, care sustin ca ar fi primit peste 400.000 de lei in schimbul urgentarii solutionarii anumitor dosare de despagubire a unor fosti proprietari de imobile nationalizate.

Luni, 29 august, DNA anunta printr-un comunicat de presa ca procurorii au inceput urmarirea penala a lui Baciu, pentru trafic de influenta. Potrivit ordonantei de punere in miscare a actiunii penale, in perioada iunie - august 2011, Baciu - in calitate de vicepresedinte al ANRP, cu rang de subsecretar de stat - a pretins, prin intermediul coinculpatei Andrusenco Camelia Teodora, de la patru persoane indrituite la despagubiri o suma de bani reprezentand aproximativ 15% din valoarea despagubirilor acordate de catre ANRP. Acesti bani au fost ceruti pentru a urgenta solutionarea dosarelor de despagubiri si remiterea despagubirilor cuvenite, prin convertirea sumei de bani in actiuni la Fondul Proprietatea.

"Concret, in cursul lunii august, inculpatul Baciu Remus Virgil a primit, prin intermediul inculpatei Andrusenco Camelia Teodora, suma de aproximativ 400.000 lei de la invinuita Androne Elisabeta, iar in ziua de 8 august 2011, suma de aproximativ de 450.000 lei de la invinuita Stan Valeria, in scopul sus mentionat", informeaza comunicatul DNA.

"In ziua de 26 august 2011, inculpata Andrusenco Camelia Teodora s-a intalnit cu inculpatul Baciu Remus Virgil, caruia i-a remis, ca obiect al infractiunii de trafic de influenta, suma de 400.900 lei (...), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante", precizeaza procurorii anticoruptie.

Vezi aici comunicatul integral al Directiei Nationale Anticoruptie

Dosarul Steriletul, 2007 - Primul dosar in care Baciu este implicat

In 2007, Remus Virgil Baciu a fost trimis in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave. Potrivit unui comunicat de presa al DNA din octombrie 2007, procurorii "au dispus trimiterea in judecata a patru inculpati pentru infractiuni de luare de mita, dare de mita, spalare de bani si abuz in serviciu in legatura cu achizitionarea la nivel national, de catre Ministerul Sanatatii si Familiei, de sterilete la preturi de 30 de ori mai mari decat cele din import si de 5 ori mai mari decat cele practicate in reteaua farmaceutica".

Ce spune comunicatul DNA:

"In perioada 13 decembrie 2002 - 31 ianuarie 2003, inculpatii Baciu Remus Virgil si Druta Daiana - Elena" au prejudiciat printr-un contract Ministerul Sanatatii si Familiei care a "achizitionat sterilete la pretul unitar de 46,15 RON, in conditiile in care pretul de import unitar al steriletului era de 1,54 RON, iar pretul mediu unitar al produselor similare valorificate la acea data prin reteaua farmaceutica era de 9,06 RON".

"Pentru inlesnirea atribuirii acestui contract, inculpatul Baciu Remus Virgil a primit de la inculpatul Vodislav Cristinel-Spiridon, cu titlu de mita, suma de 67.000 RON", se mai arata in comunicatul DNA din acea vreme.

"Avand in vedere calitatea de vicepresedinte cu rang de subsecretar de stat al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii detinuta in prezent de inculpatul Baciu Remus Virgil, Primul-ministru a fost informat pentru a dispune suspendarea din functie", mai precizeaza procurorii in comunicatul DNA.

In noiembrie 2009, Curtea de Apel Bucuresti a decis achitarea celor patru acuzati, dar procurorii DNA au contestat decizia. Urmatorul termen stabilit de Curtea Suprema in acest dosar este 15 septembrie 2011, potrivit Adevarul.

Subsecretar de stat cu dosar penal - membru in Comitetul interministerial insarcinat sa gaseasca solutii legislative dupa hotararea pilot CEDO

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a pronuntat la inceputul lunii octombrie a anului trecut prima hotarare pilot impotriva Romaniei. Prin aceasta hotarare, CEDO obliga statul roman sa rezolve in 18 luni problema restituirii proprietatilor nationalizate in timpul comunismului.

Prin hotararea pronuntata, CEDO constata ca a fost incalcat articolul 6 alineatul 1 din Conventie (privind dreptul la un proces echitabil) si articolul 1 din Protocolul nr.1 in cazurile Maria Atanasiu si Ileana Iuliana Poenaru si obliga statul roman "sa ia toate masurile pentru a asigura drepturile garantate de art 6 alineatul 1 din Conventie si articolul 1 din Protocolul nr. 1, in contextul cauzelor similare cu prezentul caz, in acord cu principiile stabilite in conventie". CEDO a decis sa suspende, pentru 18 luni, examinarea oricaror cazuri similare.

Pe 3 decembrie 2010, premierul Emil Boc a decis infiintarea unui grup de lucru interministerial care sa gaseasca solutii pentru rezolvarea problemei restituirii proprietatilor. Este vorba despre Comitetul interministerial privind procesul de reformare a legislatiei si procedurilor din domeniul restituirii proprietatilor. Acesta este compus din reprezentanti ai ANRP, Ministerelor Justitiei, Finantelor, Internelor, Agriculturii, Mediului, de Externe, ai aparatului de lucru al prim-ministrului si ai AVAS.

Comitetul este condus de presedintele ANRP, Crinuta Nicoleta Dumitrean, iar Remus Virgil Baciu, vicepresedinte ANRP, este trecut ca membru supleant in cadrul acestui comitet.

"Activitatea Comitetului, ce trebuie sa tina seama de recomandarile Curtii Europene a Drepturilor Omului din Hotararea din 12 octombrie 2010 in Cauza Maria Atanasiu si altii impotriva Romaniei (...), are ca scop final punerea in executare a acestei hotarari, in ceea ce priveste masurile generale dispuse de Curte", se arata in Decizia 270/2010.

Atributiile Comitetului sunt de elaborare de proiecte de acte normative "in termen de 30 de zile de la identificarea solutiilor de eficientizare a procesului de restituire a proprietatilor".

Lidia Barac, secretar de stat si membru al Comitetului interministerial: Pe acest domn nu stiu daca l-am vazut la intalnirile comitetului mai mult de doua ori

Secretar de stat in Ministerul Justitiei si membru supleant al Comitetului interministerial, Lidia Barac a declarat pentru HotNews.ro ca "pe acest domn (n.r. Virgil Baciu) nu stiu daca l-am vazut la intalnirile comitetului mai mult de doua ori". In ce priveste activitatea grupului de lucru, Barac a precizat ca "stadiul lucrarilor este avansat din perspectiva constructiei proiectului de lege si al solutiilor cu valoare de principii identificate. Dar nu este inca in forma finala pentru ca mai este nevoie de cateva evaluari de tip financiar, banesc, privind sumele de bani care ar reprezenta valoarea despagubirilor in unele dosare".

Aceasta a declarat ca inainte de cele 18 luni din hotararea CEDO trebuie sa putem vorbi de o lege in vigoare. "Un draft public nu exista inca, tocmai pentru ca aceste principii sunt foarte serioase si au nevoie de date economice, date statistice si proceduri de evaluare. Va fi optiunea guvernului cand se va face ceva public, dar cu siguranta va fi facut public la momentul protrivit", a mai spus secretarul de stat.

"Nu se poate pune pe seama arestarii domnului Baciu intarzierea legii sau continutul legii pe care acest Comitet o realizeaza", a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Lidia Barac.

Declaratia de avere din 2011

Potrivit declaratiei de avere completate anul acesta, Remus Virgil Baciu detine, impreuna cu o alta persoana, o faneata de 2.800 de metri patrati in Cimpina, dobandita in 2003 prin contract de vanzare cumparare.

Acesta mai are o "pictura moderna (grafica)" in valoare de 9.000 de euro, dobandita in 2010, precum si mai multe picturi din secolul al XIX-lea si statuete din bronz, in valoare de 3.500 de euro, dobandite tot anul trecut. Baciu are un card la Banc Post cu o valoare la zi de 98.000 de lei, unul la BCR cu 9.000 de lei si unul la Raiffeisen cu 6.000 de euro.

Fostul subsecretar de stat are si o datorie de 45.000 de lei din anul 2010. In ce priveste veniturile, Baciu are o indemnizatie anuala de la ANRP de 49.000 de lei si un salariu anual de 25.000 de lei de la ASE Bucuresti.

Vezi aici declaratia de avere a lui Remus Virgil Baciu

Camelia Teodora Andrusenco, arestata pentru complicitate la trafic de influenta: Fosta sefa de cabinet a premierului Radu Vasile, fost consilier personal al lui Cristian David, fost asistent cabinet ministru ASG

State vechi in functii publice are si Camelia Teodora Andrusenco, arestata preventiv si ea in acelasi dosar cu Remus Virgil Baciu, persoana fara calitate oficiala, pentru infractiunea de complicitate la trafic de influenta.

Andrusenco Camelia Teodora este fosta sefa de cabinet a premierului Radu Vasile si a ministrului de Interne Cristian David, potrivit Jurnalul.ro.

Evenimentul Zilei scria in 1999 ca Teodora Camelia Andrusenco, "membra in staff-ul premierului (...) s-a ajutat deopotriva de influenta pe linga Radu Vasile si de calitatea de membru in Consiliul de Administratie al RAPPS" pentru a le caza la o vila a RAPPS din Neptun-Olimp pe vedetele Pro TV Janina Stefan Sarbu si Loredana Groza Boncea.

Potrivit declaratiilor de avere din 2008 si 2009, Camelia Teodora Andrusenco a indeplinit in acea perioada simultan functiile de consilier personal al ministrului de Interne (Cristian David - PNL), asistent cabinet ministru cu jumatate de norma la Agentia pentru Strategii Guvernamentale, membru C.A. al COMICEX - firma de comert exterior a Ministerului Internelor, era asociat in patru firme private, iar in trei dintre ele avea calitatea de administrator.

Aceasta detinea in 2008, impreuna cu Ciubotaru G., un apartament de 117 metri patrati in Bucuresti, cumparat in 1996, in valoare de 28.000 de lei, o casa de locuit de 164 de metri patrati tot in Bucuresti, cumparata in 2006, in valoare de 50.000 de lei, si un spatiu comercial de 98 de metri patrati tot in Bucuresti, cumparat in 2006, in valoare de 110.000 lei.

Camelia Teodora Andrusenco detinea bijuterii din aur alb si galben dobandite in perioada 1990-2007 in valoare de 9.000 de euro si un tablou din 1992 in valoare de 10.000 de euro.

Venituri:

- Camelia Teodora Andrusenco avea in 2008 un venit anual incasat de 56.390 de lei de la Ministerul de Interne, unde detinea functia de consilier personal al Ministrului;

- 3.972 de lei anual incasat din functia de membru in Consiliul de Administratie la S.C. Comicex S.A, firma de comert exterior a Ministerului Internelor, cu capital integral de stat.

- 7.142 de lei anual incasat de la Agentia pentru Strategii Guvernamentale (ASG)

- 12.505 lei anual incasat de la Secretariatul General al Guvernului (SGG) unde indeplinea functia de consilier in cabinetul ministrului

- 5.976 lei de la firma S.C. CLOCHE EX. SRL unde era administrator

- 2.640 lei de la firma S.C. CLOCHE SRL unde era director comercial

- sotul sau castiga in 2008 3.564 lei anual de la S.C. CLOCHE SRL unde era administrator

In acelasi an, Camelia Andrusenco a castigat 9.213 lei din inchirierea unui spatiu comercial si a unui apartament in Bucuresti, iar sotul a castigat aceeasi suma din inchirierea celor doua spatii. De asemenea, cei doi au mai castigat din dividende la S.C. CIFRUSS IMPEX 36.858 lei fiecare.

Potrivit declaratiei de interese din 2008:

- Camelia Andrusenco era asociat in patru firme private (S.C. CIFRUSS IMPEX SRL, S.C. CLOCHE SRL, S.C. CLOCHE EX. SRL, S.C. CRIF S.A.)

- Detinea functia de administrator in trei firme private (S.C. CIFRUSS IMPEX SRL, S.C. CLOCHE EX. SRL si S.C. CRIF S.A.) si era membru in C.A. al S.C. COMICEX S.A.

In 2009, Camelia Andrusenco detinea impreuna cu Gheorghe Ciubotaru un teren intravilan de 1.464 de metri patrati in Snagov, in valoare de 140.000 de euro, cumparat in 2008 - pe langa apartamentul, casa de locuit si spatiul comercial din Bucuresti.

- cont la Banc Post in valoare de 41.000 de lei deschis in 2007.

- imprumut acordat S.C. CIFRUSS IMPEX SRL in valoare de 36.000 lei.

- la capitolul datorii, un credit de 300.000 de euro contractat in 2008 la BRD - Groupe Societe Generale scadent in 2033.

Venituri:

- 87.192 lei anual de la Ministerul de Interne, unde ocupa functia de consilier personal in cabinetul ministrului

- 8.804 lei anual de la S.C. COMICEX S.A. unde era membru C.A.

- 8.965 lei anual de la ASG unde era asistent cabinet ministru cu o jumatate de norma

- 5.082 lei anual de la S.C. CLOCHE EX. SRL unde era administrator

- 1.100 lei anual de la S.C. CLOCHE SRL unde era director comercial

- sotul castiga 7.920 lei anual de la S.C. CLOCHE SRL unde era administrator

- Camelia Andrusenco si sotul sau au mai castigat, in 2009, 113.095 lei fiecare din inchirierea unui spatiu de birouri, a unui spatiu comercial si a unui apartament in Bucuresti

- De asemenea, cei doi au mai castigat 36.858 lei fiecare din dividende la S.C. CIFRUSS IMPEX SRL.

Potrivit datelor de la Registrul comertului, S.C. CIFRUSS IMPEX SRL - la care Camelia Teodora Andrusenco este administrator si detine 50% dintre actiuni, 50% fiind detinute de Ciubotaru Gheorghe - a avut in 2009 o cifra de afaceri de 337666.00 RON si un profit brut de 195430.00 RON. Obiectul principal de activitate este de inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate.

S.C. CLOCHE SRL are de asemenea ca obiect principal de activitate inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate. Ciubotaru Gheorghe este administratorul firmei. In 2009, aceasta a avut o cifra de afaceri de 23883.00 RON si profit brut de 0 RON.

Citeste si: