Tratatele semnate de Romania sunt disponibile on-line, incepand de marti, pe site-ul Ministerului de Externe, deocamdata putand fi accesate aproximativ o treime din cele peste 8.800 de documente aflate in evidenta Directiei Drept International si Tratate a MAE. Documentele pot fi accesate pe site-ul www.mae.ro la sectiunea "Tratatele Romaniei".

Ministerul Afacerilor Externe a anuntat, marti, ca lanseaza, in marja Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane, primul modul on-line al bazei de date electronice pentru evidenta tratatelor bilaterale si multilaterale la care Romania este parte si care se afla in gestiunea MAE, citeaza Mediafax.

In aceasta prima etapa va putea fi accesata aproximativ o treime a tratatelor bilaterale la care Romania este parte si care se afla in gestiunea Ministerului Afacerilor Externe. Finalizarea sistemului informatizat de evidenta a tratatelor va avea loc in anul 2012, cand tratatele bilaterale si un numar semnificativ de tratate multilaterale la care Romania este parte vor putea fi accesate on-line.

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca indeplineste functia de depozitar al tratatelor bilaterale incheiate la nivel statal sau guvernamental precum si a unor tratate multilaterale. Totodata, MAE pastreaza si copiile certificate ale tuturor tratatelor multilaterale la care Romania este parte. In evidenta Directiei Drept International si Tratate a MAE figureaza peste 8.800 de tratate bilaterale si un numar semnificativ de tratate multilaterale semnate sau ratificate de Romania.

Baza de date informatizata reprezinta un instrument util, deoarece datele provenite din evidentele MAE care vor putea fi accesate, privind tratatele in vigoare sau pentru care Romania a indeplinit procedurile de intrare in vigoare, sunt unice la nivel national si in ansamblu nu pot fi procurate din alte surse, mai precizeaza ministerul.