Presedintele Traian Basescu a vizitat marti santierul autostrazii Bucuresti-Ploiesti, pentru a verifica stadiul lucrarilor. Seful statului considera ca proiectul "va fi o reusita, chiar daca sunt probleme de incadrare in termen". "Ei (constructorii, n.r.) au o obligatie morala fata de mine sa respecte termenul", a declarat Traian Basescu, apreciind insa ca "in momentul de fata, acest lucru pare o misiune imposibila". Seful statului a sustinut totodata ca realizarea acestui proiect "ar fi prima proba sa vedem daca ne putem bizui pe constructori romani pentru autostrazi".

Traian Basescu a vizitat santierul autostrazii Bucuresti-PloiestiFoto: Agerpres

"Contractele pentru aceasta lucrare s-au semnat in 2007, suntem in 2011. Termenul de terminare a lucrarii ar fi fost in mod normal, dupa ce s-au terminat exproprierile, mai 2012. Cu buna lor vointa, avand in vedere ca au stat pentru exproprieri vreo doi ani, au acceptat decalarea termenului la 31 decembrie 2011, cand s-a suparat putin pe ei doamna Boagiu si a vrut sa le rezilieze contractele, iar de atunci se pare ca s-au accelerat", a explicat presedintele.

"Eu cred ca va fi o reusita, chiar daca au unele probleme de incadrare in termenul de 31 decembrie. Pana la urma ar fi prima proba sa vedem daca ne putem bizui pe constructori romani pentru autostrazi", a spus Basescu.

"Sa va spun evolutia firmelor care se ocupa cu constructia autostrazii. Au fost la inceput un consortiu de trei firme si, fiind trei firme romanesti, pana la urma s-au certat si au rupt constractul cu care se angajase cu statul roman; s-a spart consortiul in trei contracte. Ma rog, treaba romaneasca, au aratat ca mai avem de invatat la capitolul acesta", a mai spus presedintele.

Seful statului a sustinut ca "e treaba ministrului Transporturilor sa discute cu constructorii", dar ca acestia "au o obligatie morala" fata de el sa respecte termenul finalizarii lucrarii.

"Moral, ei toti sunt obligati fata de mine, pentru ca eu am vrut ca si firmele romanesti sa isi creeze istoric de autostrada, sa poata participa la licitatii, sa nu mai lucreze numai sub antepriza doar la firmele straine. Deci au o obligatie morala fata de mine sa respecte termenul de 31 decembrie", a spus presedintele, apreciind insa ca acest lucru "pare in momentul de fata misiune imposibila, dar sa vedem".

Seful statului considera ca lucrarile la autostrada Bucuresti-Ploiesti nu se pot termina pana la 31 decembrie, "atat timp cat de la centura pana la inelul central de circulatie al Bucurestiului nu s-a lucrat nimic".

"Si nu s-a lucrat pentru ca preturile de expropriere erau la un moment dat extrem de mari. Au gasit proiectantii o solutie, sa se creeze un nod rutier pe centura de pe care sa se faca accesul pe autostrada. Sigur, nu e cea mai buna solutie. Cea mai buna solutie era ca aceasta autostrada sa se opreasca la km 0 al Bucurestiului. Sa speram ca resursele financiare ne vor permite la anul sa se faca exproprierile pe o zona care, dupa cum stiti, are preturi foarte ridicate la terenuri. Pana mai ieri preturile erau si de 1.000 euro/mp", a explicat Basescu.

Potrivit sefului statului, o alta problema in tergiversarea lucrarilor la autostrada Bucuresti-Ploiesti o reprezinta podurile.

In schimb, presedintele a declarat ca cel mai bine arata primul tronson, de la centura Ploiestiului. "Este cel mai avansat, cred ca se termina in octombrie acum", a spus el.

Presedintele a fost intrebat si de portiunea de la Moara Vlasiei. "Nu. Stiu ce vreti, nu va dau. Vreti sa-i pun cap in cap si sa spun care e mai bun, care e mai rau. Si atunci va intreb: Cine v-a rugat sa puneti intrebarile acestea?", le-a raspuns el jurnalistilor.

"Ce va pot spune este ca, in functie de stadiul lucrarii, era un numar suficient de utilaje pentru ca termenul sa fie respectat. De exemplu, pe primul tronson, unde lucrarea era mult mai avansata, sunt alte operatiuni. Pe penultimul tronson, unde lucrarea pare ramasa in urma, erau categoric suficiente utilaje ca sa prinda timpul din urma. E de vazut insa daca ii va ajuta si natura, ca in noiembrie-decembrie nu prea poti sa mai torni asfalt", a explicat Basescu.

In final, el s-a declarat multumit de cum evolueaza lucrarile, mai ales ca, dupa renegocierea contractului cu Ministerul Transporturilor, constructorii "au concertat necesarul de utilaje care sa permita recuperarea". El s-a mai aratat multumit si de faptul ca aceste lucrari "au creat locuri de munca".