Imigrantii evacuati din Libia, intre care si romani, au ajuns luni in Malta dupa o calatorie epuizanta de 35 de ore pe mare, relateaza Malta Independent, in editia electronica de marti, preluata de Mediafax.

Extenuati dupa o calatorie pe care o descriu ca fiind ingrozitor de dificila, imgrantii evacuati provin din 20 de tari, intre care Italia, Serbia, Bulgaria, Romania, Liban, Marea Britanie, Danemarca, Cuba Ecuador, Rusia, Belgia, Franta, Grecia, Algeria, Austria, Statele Unite, India, Olanda, Ucraina si Belarus. Numerosi oficiali de la ambasadele din Malta au primit cetatenii evacuati, la sosirea lor in Grand Harbour din capitala malteza Valletta.

Majoritatea imigrantilor au fost reticenti in a-si povesti experienta, dar mentioneaza lipsa de apa si mancare si de supra-aglomerarea spitalelor.

Printre persoanele evacuate se afla si cei patru jurnalisti italieni (Domenico Quirico, Elisabetta Rosaspina, Giuseppe Sarcina si Claudio Monici) care au fost rapiti de presupusi sustinatori ai lui Muammar Kadhafi, in urma cu cateva zile.

Grupul o include si pe fotomodelul olandez Talitha van Zon, fosta prietena a unuia dintre fiii lui Kadhafi, Mutassim, care a declarat pentru Sunday Telegraph ca a fost capturata de rebeli si amenintata ca va fi arsa de vie. Ea a afirmat, de asemenea, ca a fost cu Mutassim Gaddhafi vineri, inainte ca rebelii sa atace Tripoli, iar acesta "bea calm whisky Jack Daniels si Coca Cola in cinstea victoriei asupra rebelilor". "Dar in ziua urmatoare, rebelii sustinuti de atacurile aeriene ale NATO au lansat un atac surpriza la Tripoli si Mutassim s-a alaturat luptatorilor", a declarat ea pentru presa britanica.

Nava cu care a calatorit grupul, Triva 1, a incercat sa ancoreze la Tripoli la 20-21 august, dar a fost atacata si fortata sa se retraga in larg. Aceasta s-a intors in Malta dupa cateva zile pentru un schimb de echipaj, insa nici ulterior nu a reusit sa ancoreze la Tripoli. Nava a ajuns in cele din urma in capitala libiana si a preluat imigrantii. Calatoria acestora ar fi trebuit sa dureze 16 ore, dar marea agitata a intarziat sosirea in Malta