Statutul Studentului, elaborat in premiera de Ministerul Educatiei: Studentii vor cunoaste mecanismele de stabilire a taxelor de studii, vor evalua prestatia profesorilor si vor primi subventii pentru alte forme de cazare decat caminele

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 29 august 2011, 19:34 Actualitate | Esenţial


 documente
(29 Aug 2011) DOC, 89KB
Ministerul Educatiei a elaborat, in premiera, dupa discutii cu reprezentantii organizatiilor studentesti, un proiect al Statutului Studentului, document ce isi propune sa stabileasca drepturile, dar si obligatiile tuturor celor care invata in universitatile romanesti. Documentul, care a fost publicat luni pe site-ul Ministerului Educatiei, prevede, printre altele, ca studentii vor avea dreptul sa cunoasca "mecanismele prin care se stabilesc taxele de studiu precum si alte taxe percepute de universitate studentilor", dar si sa evalueze "prestatia cadrelor didactice".
 • "Evaluarea de catre studenti a prestatiei cadrelor didactice este obligatorie, conform legii. Universitatea va publica rezultatele evaluarii pe site-ul propriu. Rezultatele vor contine centralizarea tuturor evaluarilor pentru fiecare profesor in parte", se arata in document.
O alta noutate importanta pe care o aduce proiectul Statutului Studentului este aceea ca studentii vor putea beneficia de subventii si pentru alta forma de cazare decat cea la camin. Potrivit proiectului, studentii pot beneficia de:
 • "cazare/subventie de cazare, cu exceptia cazului in care studiaza in localitatea de domiciliu, in conditiile legii (...) studentii au dreptul la subventie pentru regia de camin, ce se va aloca individual, cu exceptia cazului in care acestia studiaza in localitatea de domiciliu. Aceste subventii vor fi acordate si studentilor care aleg alta forma de cazare decat caminele institutiilor de invatamant superior, in conditiile legii".
Organizatiile studentesti si reprezentantii Ministerului Educatiei au lucrat mai bine de 5 ani la elaborarea proiectului Statutului Studentului. Organizatiile de studenti sperau ca documentul sa fie adoptat si sa poata intra in vigoare incepand din urmatorul an universitar.

Statutul Studentului poate fi adoptat prin ordin al ministrului Educatiei. Statutul, denumit "Codul studentului" in noua Lege a educatiei, ar fi trebuit adoptat in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a acestei legi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4482 vizualizari

 • -12 (16 voturi)    
  1 (Luni, 29 august 2011, 19:44)

  Dedalus [anonim]

  nu merita decat un singur cuvant: tampenie.
  • +11 (13 voturi)    
   Absolut deloc (Luni, 29 august 2011, 20:03)

   livethedaysn [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Absolut deloc.

   In US si Canada studentii evaluazea profesorii la fiecare curs. La sfarsitul cursului, primesti o lista de intrebari la care raspunzi cu calificative si, ai si o rubricade comentarii. Evaluarile nu sunt semnate si nici obligatorii. Dar, e un mod clar prin care poti spune profesorului ce a fost bun sau mai putin in curs. Rezultatele evaluarile sunt facute publice pe site-urile universitatii. Comentariile nu, dar ajung la profesor.

   Pot sa iti spun ca in general sistemul de evaluare este caracterizat prin seriozitate si responsabilitate de ambele parti: studenti si profesori.

   Mai mult, rezultatele evaluarilor sunt luate in considerare atunci cand profesorul este evaluat pentru angajare permanenta.

   In US si Canada profesorii nu sunt angajati la universitati pe pozitii permanente din prima ci, trec prin cativa ani in care dosarele sunt evaluate. Daca nu indeplinesti criteriile, ai pierdut job-ul de prof. Evaluarile de la curs sunt parte din procesorul de evaluare, chiar daca research-ul e baza.

   Sau, daca esti profesor permanent dar ai primit evaluari slabe la curs din partea studentilor, primesti scrisoare de la conducerea universitatii sa iti imbunatatesti performanta.

   Din pacate in Romania invatamantul universitar e caracterizat prin incompetenta de parte multor profesori si copiat la rang de normalitatea din partea multora dintre studenti. Seriozitatea nu prea o vad aplicata in general. Sunt si exceptii dar putine. Poate ca legea invatamantului va "forta" calitatea de ambele parti, studenti si profesori, asa cum e normal
   • -4 (14 voturi)    
    sa prohodim si mai afund (Luni, 29 august 2011, 20:53)

    Dedalus [anonim] i-a raspuns lui livethedaysn

    Nu e vorba despre asa ceva in statutul respectiv.

    In SUA si Canada exista un sistem de invatamant care are si asemenea componente.

    Dar in conditiile incompetentei absolut generalizate, in intreaga societate, ideea ca niste studenti semianalfabeti "evalueaza" niste cadre didactice debusolate de obligatia de a respecta o programa imbecila impusa de niste dinozauri de la ARACIS doar pentru ca atat stiu ei din sistemul sooovietic, mi se pare cel putin hilara.

    Adica ce imprtanta are daca un profesor preda bine sau rau dupa o programa depasita, inutila ?!!

    Va fi un sistem de evaluare a nimicului.

    Dar ia ghici cam cati studenti se bucura de asta si ia ghici cam cate voturi inseamna ei?
    • +7 (7 voturi)    
     Da, dar de undeva trebuie sa pornesti (Marţi, 30 august 2011, 1:08)

     livethedaysn [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

     Sunt de acord cu tine ca problemele in Ro sunt cele pe care le spui. Dar ce e mai bine? Sa nu faca nimeni nimic? Sau, sa incerce cineva, Funeriu in cazul asta, sa schimbe ceva? Dovada e ca la Bac copiatul a fost pus sub control. Macar si atat si tot e un pas inainte.

     Problema mare in Ro e ca nivelul e atat de slab incat si cei considerati buni ( la profesori ma refer) sunt departe tare fata de cerintele la universitati in US si Canada. O teza de doctorat in Ro ( in general nu vorbesc de exceptii) e la nivelul uneia de masterat in US/Canada.

     Ca tot ai pomenit de cursurile depasite in Ro, in Canada si US accentul se pune pe practic ( probleme) si nu pe teorie de-a valma ( sa se enunte teoria bla..bla). Sunt profesori care dau examene cu cartile pe masa ( open-book exam) pentru ca ideea este sa intelegi conceptul si cum sa rezolvi o problema nu sa memorezi o formule pe care le-ai uitat dupa o saptamana. In plus, assignment-urile sunt din nou probleme practice. Nota finala e o suma a efortului din timpul semestrului si tot sistemul este facut ca sa nu inveti in sesiune ci in cursul semestrului. Sesiunea de examane este in cateva zile si, poti sa ai si doua examene intr-o zi. Din nou, idea este ca ai invata in cursul semestrului.

     Mai adaug ca nu exista notiunea de restante. Daca ai picat, poti lua cursul inca o data si daca ai picat a doua oara, esti exclus din program. Si, adauga ca costul scoli e mare. In Canada numai taxe scolare pentru un an de inginerie e 10 000 iar in US e de 2-3 ori mai mare. La Medical si Law numai tuition pleaca de la macar 20 000. Deci no wonder ca studentii aici mananca cartea. Studentii in Romania au o sansa uriasa la care dau cu piciorul. Dar vina e in mare a sistemului care a tolerat si promovat incompetenta, non-valoare, plagiat si tot asa...Trebuie efectiv un "bat" care sa puna lucrurile la punct si sa forteze o schimbare.
     • 0 (0 voturi)    
      Gheata a fost sparta mai demult (Marţi, 30 august 2011, 9:48)

      gx [anonim] i-a raspuns lui livethedaysn

      Acum citiva ani s/a facut evaluare semestriala a cadrelor didactice. Studentul primea un chestionar cu 15-20 de intrebari in care bifa raspunsul dorit, facea comentarii la fiecare intrebare. Raspunsurile erau centralizate, prelucrate iar rezultatele evaluarii si comentariile aferente erau aduse la cunonstinta fiecarui cadru didactic (individual, nu in public).
    • 0 (0 voturi)    
     Prezenţa (Luni, 3 octombrie 2011, 12:11)

     un român [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

     Dar dacă profesorul nu dă pe la curs, atunci merită să-l arzi la notă, nu?
     Măcar să vină la facultate să predea, nu doar când e ziua de salar.
   • +1 (1 vot)    
    nu e neaparat adevarat (Luni, 29 august 2011, 21:18)

    sile [anonim] i-a raspuns lui livethedaysn

    "Rezultatele evaluarile sunt facute publice pe site-urile universitatii"

    Cunosc foarte multe univ americane unde acest lucru nu e permis. Posibil sa existe univ la care asta se obisnuieste, dar nu trebuie generalizat. Sa nu uitam, notele studentilor sunt confidentiale. E un argument deci ca si evaluarile sa fie confidentiale, pentru simetrie.
    • -1 (1 vot)    
     parinte (Marţi, 30 august 2011, 6:22)

     ovidiu [anonim] i-a raspuns lui sile

     Sa lasam asta cu confidentialitatea...universitatile serioase au pagina pentru fiecare student.Ca parinte, trebuie sa stiu situatia scolara la zi a copilulului.Pe pagina intri cunoscand CNP-ul,asa ca este foarte normal sa fim informati.Apropo's cumosc o loaza care-si estorca parintii de bani,spunandu-le ca e student,ba mai mult la doua facultati,si tipul deambula psrintr-un centru studentesc...
     • +2 (2 voturi)    
      confidentialitatea (Marţi, 30 august 2011, 14:36)

      bgdr [utilizator] i-a raspuns lui ovidiu

      CNP-ul ar trebui utilizat doar de titular nu de oricine si aici ma refer chiar si la parinti. Nu neg faptul ca exita asemenea situatii, cunosc si eu cazuri, dar in situatia asta cred ca e o lipsa de comunicare destul de mare intre parinte si copil. in plus, contractul se semneaza intre student si universitate, chiar daca de cele mai multe ori parintele il finanteaza pe copil pt studii.
      confidentialitatea ar trebui respectata, de la acest nivel "loaza" este un adult din punct de vedere legal si are acest drept...
   • -2 (2 voturi)    
    si criza tot de la desteptii de afara a venit (Marţi, 30 august 2011, 10:05)

    pion [anonim] i-a raspuns lui livethedaysn

    ramai taticu in USA su Canada si oriunde.
    caci aici toti copiaza, toti fura, toti nu stiu nimic doar cacolo este invatamant! Fals.
    esti orbit si prost informat
 • +5 (5 voturi)    
  evaluari si camine (Luni, 29 august 2011, 20:29)

  camy [anonim]

  Nu numai pe continentul american, si in Europa occidentala se practica evaluarile si au ponderae cea mai importanta chiar la obtinerea 'tenure' adica a contractului permanent, sau la prelungirea celui temporar.
  In plus in ceea ce priveste cazarea de ex. aici aproape toate casele studentesti sunt private, adica proprietarul isi amenajeaza casa cu 10-20 sau mai multe camera cu spatii comune de living, bucatarie, spalatorie si le inchiriaza la studenti pe preturi modice, insa nu exista camine cu conditiile din Ro, cu camere comune, sobolani si caini comunitari misunand pe acolo, fara utilitati minime, desi au fost in proiect de ex. bucatariile de etaj sunt inchiriate ca si camere, sper sa se schimbe ceva in bine .....
  • -4 (4 voturi)    
   bune si detaliile (Luni, 29 august 2011, 20:55)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui camy

   Nu chiar peste tot.

   In Madrid multe universitati nu au deloc camine studentesti.

   In Bucuresti chiriile au scazut si chiar nu vad rostul de a sta la camin.

   Problema e de fapt lipsa de incurajare a vietii studentetsti (In Bucuresti - in ale centre nu stiu cum e).
 • -3 (7 voturi)    
  Sunt sceptic (Luni, 29 august 2011, 20:38)

  ConstruireaCasei.wordpress.com [utilizator]

  Nu cred ca poate functiona in Romania.

  PUR SI SIMPLU este imposibil!

  Ar trebui sa existe o societate reformata de-a binelea ca sa faci asta.

  Cand se copiaza 80% din examene si tot 80% dintre profesori sunt incompatibili cu vocatia educationala ... care poate fi concluzia?
  • +2 (4 voturi)    
   Puterea "batului" (Marţi, 30 august 2011, 1:10)

   livethedaysn [anonim] i-a raspuns lui ConstruireaCasei.wordpress.com

   Puterea "batului". Exact ca la copiatul la Bac oprit fortat. Si de undeva, cineva trebuie sa inceapa.
   • 0 (0 voturi)    
    Oare? (Marţi, 30 august 2011, 11:22)

    ConstruireaCasei.wordpress.com [utilizator] i-a raspuns lui livethedaysn

    Daca "puterea batului" e asa de eficienta, toate comisiile existente pe langa Ministerul Educatiei si Inspectoratele Judetene - care chiar au atributii si parghii - NU FAC SI NU POT SA FACA ORDINE.

    Cred ca sunt mii de persoane in a caror fisa de post scrie asa: "evaluarea cadrelor didactice", "inspectia unitatilor de invatamant", "supravegherea procesului de invatamant, examinare, notare", "participarea in delegatie/comisie pentru acordarea de trepte"

    Credeti ca opinia anonima a unor studenti poate avea un folos?

    Comitetele de studenti si de parinti (pentru ciclul gimnazial) sunt de forma, NU au nici o autoritate. Pot da sugestii, dar pentru aceasta nu-ti trebuie sa fii un comitet.

    Sa fim rezonabili!
  • +1 (1 vot)    
   reparatii (Marţi, 30 august 2011, 9:40)

   soy [anonim] i-a raspuns lui ConstruireaCasei.wordpress.com

   sistemul se repara singur, in urma unor mecanisme naturale;
   asa este, 80% copiaza si ies de pe bancile scolilor neavand habar de ceva, nu mai zic sa aiba o meserie ...
   dar in general aceste 'genii' luau drumul 'statului' si se angajau ca sa... stea....
   acum ca statul concediaza oameni si va continua sa o faca in urmatorii ani (nu fac discutii acum cat de prost face statul chiar si treaba asta), 'geniile' sunt nevoite sa-si caute un loc de munca la privat.
   iar la privat e mai complicat, pilele te pot angaja dar nu te pot tine prea mult daca nu esti capabil
   si studentii au inceput sa perceapa asta, mai ales ca unii dintre ei isi cauta locuri de munca, parintii neputand sa-i intretina total
   si in mod natural, studentii (unii dintre ei) sunt sub presiunea de a produce si vor constata singurei ca pentru a produce trebuie sa stii (adica sa inveti) si sa muncesti...
   asa ca sistemul se repara prin mecanisme naturale, de nevoie
   • 0 (0 voturi)    
    Nu prea se repara ... (Marţi, 30 august 2011, 11:23)

    ConstruireaCasei.wordpress.com [utilizator] i-a raspuns lui soy

    Vedem ca in tarile din Veste se strica deja!
    E un ciclu controlat. Dar nu de comisii studentesti.

    Am raspuns mai sus.
 • 0 (2 voturi)    
  poate nu era rau... (Luni, 29 august 2011, 22:16)

  Moromete [anonim]

  ...daca ministerul se ocupa de un drept fundamental al studentilor, si anume sa fie informati daca si unde se pot inscrie la master/doctorat. Peste o luna incepe anul universitar si inca nu se stie nimic despre admitere. Incep sa o regret pe Abramburica....
  • 0 (2 voturi)    
   Nu o regreta pe Abramburica, vine ea inapoi (Marţi, 30 august 2011, 8:37)

   ionel [anonim] i-a raspuns lui Moromete

   Sau Marga. De mina cu Ponta si Crin.
   Atunci sa vezi din nou relaxare :)
   Important nu e sa fim in primele 500 universitati ci in primele 500.000
 • 0 (0 voturi)    
  sa o vad si pe asta (Luni, 29 august 2011, 23:23)

  alin [anonim]

  nu cred ca se va pune in aplicare acest proiect si si daca s-ar pune nu cred ca va conta prea mult sin cer cunosc multi provesori care nu au un comportament intocmai adecvat cu studentii si nimeni nu poate sa ii schimbe. Daca pe piata muncii unde este un cod al muncii ITM-ul nu isi face treaba si patronii trateaza angajatii ca niste sclavi asta cu stirea itm-ului nu cred ca acest statut al studentului isi va atinge scopul. Societatea romaneasca e corupta iar studentii din pacate trebuie sa trecem prin viata plecand capul in fata multor profesori incompetenti si sa dam examene si sa crestem bugetul universitatilor cu banii munciti in timpul nostru liber care ar trebui sa presupuna altceva decat munca la patroni corupti care ne considera niste incompetenti desi avem mult studiu in spate. Din pacate in romania se practica prostitutia intelectuala iar salariile sunt din ce in ce mai mizere pentru ca de cele mai multe ori noi studentii facem compromisuri si muncim aprope de pomana pentru ca sistemul nu ne recunoaste nici o experienta in campul muncii dupa 4 ani de facultate.
  • -1 (1 vot)    
   Pai daca invatati dupa ureche 4 ani lucruri de (Marţi, 30 august 2011, 8:40)

   inek [anonim] i-a raspuns lui alin

   ... care nu are nimeni nevoie in productie ?
   Societate corupta, patroni corupti,.... dar voi studentii nu sunteti corupti la rindul vostru ? sau macar acceptati coruptia ?
 • +1 (1 vot)    
  :) (Marţi, 30 august 2011, 7:06)

  anonim [anonim]

  foarte bine, desi am terminat facultatea ma bucur pt acesta masura.
 • -2 (2 voturi)    
  subventie ptr chirie la bloc????? (Marţi, 30 august 2011, 9:49)

  Andrei [anonim]

  asta e chiar tare! Ma rog e si o tampenie ... parca nu trebuia sa risipim banii statului.
 • 0 (6 voturi)    
  Studentii (Marţi, 30 august 2011, 9:57)

  harapalb [utilizator]

  sa mai puna mana sa citeasca si o carte. Daca va puteti imagina, am ajuns in situatia de a fi certat de prieteni "studenti" ca... citesc. Pe de alta parte, as mai dori sa adaug ca stiu personal mai multi pofesori, asistenti sau preparatori universitari. Unele din aceste cazuri sunt chiar disperate. De exemplu, o persoana tanara, de genul feminin, care a prins un post la tara, face naveta in asa fel, incat ramane cu aproximativ 250-300 lei. Cum sa supravietuiesti cu asa ceva? Va rog, explicati-mi rational, clar (vorbesc foarte serios, fara ironii), ce performanta sa ii ceri bietei fete (sa nu se inteleaga ca as promova incompetenta)? Sa dau un exemplu si de la oras: un asistent, care are in jur de 900-1000 lei, insa nu are casa - caz real, nu fictiv -, ramane cu aproximativ aceeasi bani, pe care ii cheltuie pe mancare, intretinere, eventual... o camasa. Trist.
  Si apoi vine un livethedaysn sau un Dedalus, care ne dau lectii despre cum stau lucrurile in Canada, US sau alte tari de top. Oare cate dintre acele cadre didactice ar accepta sa munceasca pe banii oferiti in Romania si in conditiile din Romania? Numai bine
 • +1 (3 voturi)    
  hai cu un regulament (Marţi, 30 august 2011, 10:02)

  PION [anonim]

  extras din rewgulament: "a) Numărul total de studenţi admişi într-o instituţie de învăţământ superior trebuie să fie în concordanţă cu infrastructura şi resursele umane de care dispune aceasta (săli de curs, săli de seminar, laboratoare dotate corespunzător, calculatoare cu acces la Internet, numărul de carţi din biblioteci, numărul de locuri în cămine, numărul de cadre didactice)."
  Atat si nimic in plus. da cu locurile viitoare de munca cum ramane!!!!! Plecati, plecati unde vedeti cu ochii.
 • -1 (1 vot)    
  subventii pt. cazare ? (Marţi, 30 august 2011, 19:32)

  danarad [anonim]

  cam multe vor studentii gratuit, sau poate sunt handicapati ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by