Presedintele Agentiei Nationale de Protectie a Mediului (ANPM), Nagy Jozsef, isi va prezenta luni demisia, in urma scandalului generat de "certificatele verzi", desi nu se considera vinovat pentru posibila suspendare a Romaniei de la tranzactionarea acestora, relateaza Agerpres.

Prezent sambata la Zagon, Nagy Jozsef a declarat ca vina apartine predecesorilor sai, care nu au facut la timp analizele, centralizarile si raportarile in ceea ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera.

"Ceea ce mi se reproseaza mie in acest moment este cantitatea de date inregistrata in acest inventar, faptul ca nu sunt suficiente elemente. (...) Dar trebuie subliniat ca ceea ce s-a analizat au fost datele din 2009 transmise la comisie in 2010. Eu abia in 2010 am ajuns presedintele ANPM, iar din acel moment am lucrat continuu sa remediem deficientele si in acest moment suntem in faza in care toate neregulile constatate de echipa de revizuitori au fost rezolvate, ori sunt in curs de finalizare. (...) Exact, eu platesc acum pentru nemunca altora din anii anteriori, pentru ca au fost studii care nu au fost facute la vremea lor", a declarat Nagy Jozsef.

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, care s-a aflat si el sambata la Zagon, intr-o vizita de lucru, a declarat ca va accepta demisia lui Nagy Jozsef, desi in general a fost multumit de activitatea acestuia in fruntea ANPM, mentionand, totodata, ca saptamana viitoare il va schimba din functie si pe vicepresedintele institutiei.

Borbely a subliniat ca Romania se afla intr-o situatie delicata in problema 'certificatelor verzi' deoarece intre anii 2007-2010 nu s-a facut nimic in aceasta privinta.

"Sa clarificam un lucru - aceasta raportare complexa a inventarului certificatelor de emisie cu gaz de sera catre Comitetul de Conformare a pornit din 2007. Nu-mi place sa arat cu degetul, dar, din pacate, din 2007 si pana in 2010 cand am preluat Ministerul Mediului predecesorii mei nu au facut nimic in a perfectiona aceasta raportare. (...) Trebuiau facute sase studii destul de complexe, dar nimic nu s-a facut. Abia cand am venit eu am facut doua si alte patru vor fi finalizate pana la sfarsitul acestui an. (...) Am spus comisiei ca ne aflam in acest stadiu, dar nu am reusit sa ii induplecam, iar acum exista in proportie de 99,9% riscul ca Romaniei sa ii fie suspendata posibilitatea de a tranzactiona aceste certificate. In acest caz suspendarea se va putea ridica dupa finalizarea studiilor, in luna decembrie", a declarat ministrul Mediului.

Acesta a tinut sa adauge ca presedintele ANMP, Nagy Jozsef, si-a exprimat inca de acum doua luni dorinta de a parasi conducerea Agentiei si de a se reintoarce cat mai repede in judetul Covasna, deoarece anul viitor vrea sa candideze pentru functia de primar al orasului Baraolt. Ministrul Mediului a mai spus ca luni sau marti va prezenta noua conducere a ANPM.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, ca ii va cere demisia cel putin sefului Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului(ANPM), Joszef Nagy, daca Romania va fi suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera de catre Comitetul ONU pentru respectarea Protocolului de la Kyoto, decizie prin care tara noastra ar putea pierde venituri de mai multe sute de milioane de euro.