Republica Moldova a sarbatorit sambata 20 de ani de independenta

de R.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 27 august 2011, 10:49 Actualitate | Esenţial


Parada militara de ziua Republicii Moldova
Foto: AGERPRES
Republica Moldova sarbatoreste sambata, 27 august, 20 de ani de la proclamarea Independentei. Marcata pe parcursul acestei perioade de un conflict secesionist, care a condus si la o confruntare armata, distrugerea economiei si un exod masiv al populatiei, la doua decenii de independenta, Republica Moldova continua sa se afle in fata mai multor provocari, precum instabilitatea politica, imposibilitatea solutionarii conflictului transnistrean, sau pauperizarea populatiei, relateaza Agerpres.

In acelasi timp, Moldovei i se deschid si noi orizonturi si perspective prin apropierea continua de Uniunea Europeana, posibilitatea obtinerii unui regim liberalizat de vize in urmatorii cativa ani, precum si a unui regim de comert liber cu comunitatea europeana.

Republica Moldova si-a proclamat independenta fata de URSS, in care a fost inglobata fortat in 1940, in contextul unor ample miscari similare in practic toate statele membre ale fostei Uniuni Sovietice. In Republica Moldova, actiunile in acest sens au inceput la 3 iunie 1988, cand a fost constituita Miscarea de Eliberare Nationala. In februarie 1990 au loc primele alegeri democratice, in cadrul fostei URSS, in aprilie este votata hotararea privind instituirea tricolorului ca drapel national, in iunie, parlamentul proclama suveranitatea Republicii Moldova. La 27 august 1991, in centrul Chisinaului a fost convocata Marea Adunare Nationala, iar in aceeasi zi a fost convocata sedinta extraordinara a parlamentului, care a adoptat cu majoritatea absoluta de voturi Declaratia de Independenta a Republicii Moldova.

"Republica Moldova este un stat suveran, independent si democratic, liber sa-si hotarasca prezentul si viitorul fara nici un amestec din afara, in conformitate cu idealurile si nazuintele sfinte ale poporului in spatiul istoric si etnic al devenirii sale nationale", potrivit Declaratiei de Independenta, al carei original nu s-a pastrat din cauza unui incendiu in timpul protestelor violente din aprilie 2009.

Primul eveniment care a marcat noul stat au fost miscarile separatiste. Una in sudul tarii, in Gagauzia, regiune care si-a autoproclamat republica si a existat de facto pana in anul 1994, cand i-a fost acordat statutul de autonomie si cea de-a doua, in regiunea de est a tarii - Transnistria. In anul 1992, in Transnistria, care este sustinuta de facto de Rusia, a avut loc un conflict armat, care a durat cateva luni. Regiunea continua sa divizeze Republica Moldova, iar negocierile pentru reglementarea conflictului, la care participa UE, SUA, Rusia, Ucraina si OSCE, nu au nici un rezultat.

Evolutia politica a Republicii Moldova a fost destul de spectaculoasa in cele doua decenii de independenta. De la un parlament care a votat independenta, drapelul tricolor si imnul de stat 'Desteapta-te romane', la o conducere 'agrariana' formata din reprezentantii fostei nomenclaturi comuniste, care vine la putere in anul 1994. In anul 1998, aceasta este inlocuita de o coalitie de centru-dreapta, care, insa, sufera un esec si in urma alegerilor anticipate din 2001 vine la putere Partidul Comunistilor, de stanga, care se va mentine pana in anul 2009, cand este inlocuit de o noua coalitie de centru-dreapta - Alianta pentru Integrare Europeana. De la proclamarea iundependentei, in Republica Moldova au avut loc sapte scrutine parlamentare, dintre care trei anticipate si trei in ultimii doi ani. In aceeasi perioada de timp, tara a fost condusa de cinci presedinti, dintre care doi interimari si opt premieri, dintre care cinci s-au aflat in functie mai putin de doi ani.

La 20 de ani de independenta, Republica Moldova continua sa se confrunte cu o criza identitara. Actualul teritoriu al tarii a facut parte din Tara Moldovei, pana in anul 1812, cand este ocupat de Imperiul Tarist. In 1917, pe fundalul revolutiei socialiste, este proclamata Republica Democratica Moldoveneasca, dar, la 27 martie 1918, legislativul acesteia - Sfatul Tarii - decide unirea cu Romania. In anul 1940, teritoriul este anexat de catre fosta URSS, revine pentru o scurta perioada de timp Romaniei, intre anii 1941-1944, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, ca mai apoi sa fie din nou ocupat de sovietici si formata Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca.

Nordul si sudul Basarabiei intra in componenta Ucrainei, in schimb nou-formatei RSSM ii este acordata regiunea transnistreana. Pe parcursul ocupatiei tariste, dar in special a celei sovietice, aici au fost adusi rusi, precum si alte minoritati nationale si au fost stimulate casatoriile mixte, astfel ca in prezent circa 25% din populatie nu vorbeste limba de stat, care in constitutie se numeste 'moldoveneasca', dar de fapt este identica limbii romane. Astfel, majoritatea populatiei asa si denumeste limba pe care o vorbeste - moldoveneasca, si se autodefineste drept 'moldoveni'. In acelasi timp, o alta parte, in special fiind vorba de elita intelectuala, se considera romani si vorbitori de limba romana.

Unii cetateni ai tarii doresc in continuare unirea cu Romania, considerand Republica Moldova o parte a spatiului romanesc, in timp ce altii si-ar dori mai degraba o uniune cu Rusia, sau chiar restabilirea Uniunii Sovietice. Circa 70% din populatie si-ar dori aderarea la Uniunea Europeana, in acelasi timp, circa 50% ar dori un parteneriat strategic cu Rusia, potrivit sondajelor. Aceste viziuni diferite divizeaza adesea societatea de la Chisinau, dar si clasa politica. In Republica Moldova activeaza Partidul National Liberal, care opteaza deschis pentru unirea cu Romania, dar si formatiuni politice rusofile, care promoveaza aderarea Republicii Moldova la Uniunea Rusia-Belarus, precum si un partid care doreste sa obtina teritoriul Tarii Moldovei, pe care considera ca a fost luat ilegal de Romania. Pe peretii si zidurile din Chisinau pot fi vazute atat inscriptii ca 'Basarabia - pamant romanesc', cat si 'Kisinev, ruskii gorod' (Chisinau - oras rusesc).

Migratia masiva a populatiei este o noua problema pentru Republica Moldova, dar care a constituit si o salvare pentru sute de mii de oameni, care si-au gasit un loc de munca peste hotare, dar si pentru sutele mii de rude, care au trait din banii trimisi acasa de imigranti. Fenomenul a inceput la mijlocul anilor 90, dar a luat amploare la inceputul anilor 2000. Statisticile oficiale vorbesc de aproximativ 400.000 de oameni aflati peste hotare (ceea ce reprezinta 10% din populatie, sau circa 30% din forta de munca), in timp ce statisticile neoficiale vorbesc de 600.000 sau chiar un milion de cetateni moldoveni care si-au lasat copiii fara supravegherea parintilor, sau batranii fara sprijinul copiilor. Totusi, doar in anul 2010, pe cai oficiale, in Republica Moldova au fost transferate circa 1,25 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta aproape un buget anual al tarii. In anul 2008, volumul banilor transmisi de imigrantii de peste hotare a depasi 1,6 miliarde de dolari. Migratia conduce si la o problema demografica, astfel ca expertii prognozeaza reducerea populatiei Republicii Moldova cu pana la un milion, pana in anul 2050.

Totodata, Republica Moldova se afla si in fata unei provocari politice ce dureaza mai bine de doi ani, in care tara nu are un presedinte ales. Din anul 2009, au existat patru tentative esuate de alegere a sefului statului, iar doua parlamente au fost dizolvate pentru ca nu au gasit o majoritate de 3/5 pentru alegerea presedintelui. Actualul legislativ, ales la 28 noiembrie 2010, de asemenea nu a gasit o solutie, astfel ca situatia risca sa se repete, iar un nou scrutin parlamentar sa aiba loc pana la sfarsitul acestui an, sau la inceputul anului viitor.

Indiferent de greutatile prin care trece, Republica Moldova crede insa intr-o perspectiva care este legata de integrarea in Uniunea Europeana. In ianuarie 2010 au inceput negocierile privind semnarea unui acord de asociere la UE, in prezent sunt purtate negocieri si in privinta liberalizarii regimului de vize si a semnarii unui acord de comert liber. Autoritatile si-au anuntat drept obiective prioritare integrarea in Uniunea Europeana, democratizarea societatii, asigurarea unei prese libere si justitii independente, cresterea economica, lichidarea saraciei si dezvoltarea sociala. In ce masura Republica Moldova va reusi sa-si indeplineasca scopurile depinde de cetatenii sai si de liderii pe care ii aleg.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7390 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Republica Moldova (Sâmbătă, 27 august 2011, 11:53)

  Grasul [anonim]

  Mi-a placut articolul, mi se pare scris de un profesionist.
 • +2 (2 voturi)    
  Sarbatoare. (Sâmbătă, 27 august 2011, 13:04)

  Unu care voreste romaneste. [anonim]

  Felicitari,sa va bucurati pe termen lung.
 • +3 (3 voturi)    
  La mulţi ani! (Sâmbătă, 27 august 2011, 13:08)

  Dani [anonim]

  Şi la cât mai puţini până la integrarea în Uniunea Europeană :)
 • +4 (4 voturi)    
  La multi ani! (Sâmbătă, 27 august 2011, 14:12)

  Paul [anonim]

  La cat mai multi ani de independenta fata de "maica Rusie" le doresc fratilor nostri de dincolo de Prut. Si o cat mai rapida integrare europeana.
 • +4 (8 voturi)    
  La multi ani din partea unui roman basarabean. (Sâmbătă, 27 august 2011, 14:25)

  Vlad [anonim]

  Din pacate mirajul comunist inca mai exista pentru multi oameni din Moldova...
  Un citat frumos din filmul "Golgota Basarabiei" suna in felul urmator: "Cine nu-si cunoaste istoria, risca sa o repete."

  Aparent si in Romania exista aceeasi problema din moment ce, dupa mai mult de 20 de ani de la Revolutie, partidul lui Ilici este lider in sondaje...

  Frati romani, oare cand o sa ne trezim cu totii?
 • -5 (7 voturi)    
  Sa traiasca Rep. Moldova (Sâmbătă, 27 august 2011, 15:51)

  Ardelean [anonim]

  libera si independenta, neintegrata niciunui stat, in cele mai bune relatii cu vecinii, cu economie infloritoare (aaaah, ce vin bun, ce conserve!), cu toti etnicii ce o compun in buna intelegere.
  Sa fie aproape de Romania, dar nu integrata acesteia.
  Deci: prospera, libera, independenta, neintegrata in veci!
  Si, pentru ca 25% din populatie este vorbitoare de lb. rusa, a doua limba oficiala sa devina rusa. Asa este corect, indiferent ce spun ultranationalistii valahi!!
  • +6 (6 voturi)    
   Pt. toate cartitele rosii (Sâmbătă, 27 august 2011, 19:39)

   Pintea [anonim] i-a raspuns lui Ardelean

   Poate ca esti ardelean, dar nu si etnic roman. Lasa vraja marii, ca nu pacalesti pe nimeni. N-ai iubire fata de tara asta si vrei doar sa prostesti pe-aici. Doar ca romanasii is iuti de minte, asa ca mai bine muta-ti propaganda ieftina in ograda lui Putin. Rep. Moldova VA FI parte a Romaniei in viitor. Era sa uit, si eu sunt impotriva folosirii limbii ruse in Basarabia si nu sunt ultranationalist valah. Sunt roman din Ardeal si anticomunist. Cred ca ultima afirmatie a mea te-a facut... rosu. Mai rosu.
  • +3 (3 voturi)    
   "ultranationalistii valahi" (Duminică, 28 august 2011, 10:35)

   dragos234 [utilizator] i-a raspuns lui Ardelean

   Departe de a fi o injuratura, "valah" e numele dat de populatiile germane italienilor/latinizatilor/romanilor etc.

   Walhaz (ᚹᚨᛚᚺᚨᛉ) is a reconstructed Proto-Germanic word, meaning "foreigner", "stranger", "Roman", "Romance-speaker", or "Celtic-speaker". The adjective derived from this word can be found in German German: welsch, Old High German walhisk, meaning "Romance", in Old English wilisc, meaning "Romano-British" and in Old Norse as valskr, meaning "French". Thus it will be derived from an Proto-Germanic form such as *walhiska-.[1]

   Today, Welsch is no standard German usage. This term is not only historical but also a more sophisticated and a little pejorative word to describe a Frenchman or an Italian.


   Numerous names of non-Germanic, and in particular Romance-speaking, European regions derive from the word Walh, in particular the exonyms

   * Walachia and Vlachs - "Romanians"

   Consider the following terms historically present in several Central and Eastern European, and other neighbouring languages:

   * in Polish: Włochy, the name of Italy, and historical Wołochowie - Romanians.
   * in Hungarian: "Oláh", referring to Romanians, "Vlachok" referring to Romanians/Vlachs, generally; "Olasz", referring to Italians.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Walha


   Asa ca, vezi, numele nostru e vechi si nobil.
   • -2 (2 voturi)    
    precizare (Duminică, 28 august 2011, 19:58)

    Ardelean [anonim] i-a raspuns lui dragos234

    1. Valah(i) - de inteles ca populatie locuitoare/traitoare in sudul Carpatilor Meridionali, distincta pana in 1820-40. Sinonime: rumani (ulterior depreciativ), munteni+olteni, regateni etc. prin extensie, toti vorbitorii unei limbi de origine latina din sudul Carpatilor, incl. teritorii din Bg, Gr, Srb;
    2. ultranationalism - s. n. naționalism exagerat, extremist. (< ultra- + naționalism). Afirmarea superioritatii antropoetnice ample a unei comunitati (nationale) in raport cu celelalte.
    Ultranationalismul valah a fost forma de expresie a legionarismului si a impulsionat declararea razboiului impotriva URSS (razboiul sfant). Consecintele - (presupun ca) le cunoasteti!!!
    • 0 (2 voturi)    
     ... (Duminică, 28 august 2011, 23:05)

     dragos234 [utilizator] i-a raspuns lui Ardelean

     Alo, cuvantul" valah" e germanic draga, de acum 2000 de ani Asa le spuneau nemtii la latinii. si celti, si mai tarziu la italieni si francezi. Nici macar nu am inventat noi cuvantul asta ci germanii.Nici nu ajunsesera rusii in Europa cand exista cuvantul "valah".
     N-ai citit ca polonezii le spun la ITALIENI wlochy, la fel cum ne spun si noua? Ca ungurii le spun la italieni "olasz" asa cum ne spun si noua?
     Degeaba ti-am dat link-ul ala scris de straini, nu de romani?

     Mai citeste o data daca intelegi engleza, rusificatule:

     http://en.wikipedia.org/wiki/Walha
    • +1 (1 vot)    
     .. (Duminică, 28 august 2011, 23:18)

     dragos234 [utilizator] i-a raspuns lui Ardelean

     Si sper ca esti la curent ca URSS a pierdut Razboiul Rece fara sa traga un foc de arma, da? S-au inarmat 50 ani si au pierdut in fatza americanilor fara sa schiteze urma de impotrivire. Jalnic, nu? Mie mi-ar fi rusine in locul tau.
     Si sper ca esti la curent comunismul a omorat 100 de milioane de oameni(nu romanii zic asta, stai linistit, ci cercetatorii straini) si numai in URSS au murit 20 de milioane de oameni in Gulag si Holodomor.
     uita-te pe net, e plin de crimele comunistilor.
 • +2 (2 voturi)    
  La multi ani si progres in continuare! (Sâmbătă, 27 august 2011, 17:24)

  Anonim [anonim]

  Felicitari si progres in continuare Republicii Moldova
  Le urez noroc in drumul spre democratie, progres economic si social si independenta.
  Sper ca Romania si Republica Moldova sa isi intensifice relatiile si sa aiba cele mai bune relatii sa fie intre ele.
 • +3 (3 voturi)    
  La Multi Ani Moldova! (Sâmbătă, 27 august 2011, 18:59)

  mary [anonim]

  Tinerica, frumusica, mititica de Moldova isi cauta inca drumul in viata!

  Ii dorescu numai bine si bafta multa ca sa ajunga sa creasca mai mare si mai puternica!

  La multi ani Moldova!
 • +3 (3 voturi)    
  Protest - Propaganda rusa la TVR1, difuzeaza filmu (Duminică, 28 august 2011, 0:13)

  Aurel Netea [anonim]

  Buna seara

  Prin acest e-mail doresc sa protestez fata de politica postul national TVR1 care in data de 27.08.2011 la ora 21:10 a difuzat filmul Taras Bulba productie Rusia 2009 http://www.imdb.com/title/tt1242457/ .
  Acest film este propaganda rusa de cea mai joasa speta ghidata de nationalism agresiv.
  Ca cetatean roman care plateste taxa radio-tv nu acept ca TVR1 sa difuzeze acest film in data de 27.08.2011 cand Republica Moldova aniverseaza 20 ani de la proclamarea independentei.

  Aurel Netea
  Tasnad, 27.11.2011
  Romania
  • +2 (2 voturi)    
   Foarte grav ! (Duminică, 28 august 2011, 11:09)

   Rescatorul [anonim] i-a raspuns lui Aurel Netea

   Inseamna ca, in TVR, ori sunt tampiti si neprofesionisti or actioneaza agentura KGB/SVR. Criminalul tradator Iliescu a reusit sa imputa toate domeniile cu agenti KGB/GRU care sunt tot mai obraznici si mai agresivi.
  • +1 (1 vot)    
   ... (Luni, 29 august 2011, 10:27)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Aurel Netea

   Ma bucur ca nu sunt singurul deranjat de alegerea TVR. Ma indoiesc ca nu se gasea un film moldovenesc reprezentativ ca sa fie difuzat de ziua Moldovei. De ce trebuie tocmai in acea zi TVR sa difuzeze un film rusesc si sa mentioneze evenimentul abia undeva spre sfarsitul telejurnalului?
 • 0 (0 voturi)    
  La Multi Ani! (Luni, 29 august 2011, 6:04)

  Voloh [anonim]

  La Multi Ani! Moldova, alaturi de cealalta jumatate de Moldova! Singurii care isi mai aduc aminte de istoria Moldovei lui Stefan cel Mare sunt moldovenii dintre Prut si Nistru!
 • 0 (0 voturi)    
  Independenta fata de cine ? (Luni, 29 august 2011, 10:07)

  BX [anonim]

  Independenta fata de cine ? Moldova e mai dependenta acum ca oricand de alte puteri, ca si Romania de altfel. Diferenta e ca acum sunt mai mult care seaca tarile astea, nu doar o singura entitate.
 • 0 (0 voturi)    
  Super (Miercuri, 9 mai 2012, 22:06)

  nika [anonim]

  bravo RM


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by