Zece membri ai clanului de etnie roma Marks, care s-au mutat in SUA in anii '80 si au devenit faimosi "clarvazatori", au fost arestati, in frunte cu Nancy Marks, figura cea mai pregnanta a gruparii, pentru inselaciuni de 40 milioane de dolari, relateaza New York Daily News, preluat de Mediafax.

Nancy Marks (42 de ani) si membrii familiei sale atrageau turisti naivi care erau pregatiti sa plateasca oricat pentru a-si afla viitorul, relateaza New York Daily News.

Femeia este ruda cu raposatul lider al gruparii, Jimmy Marks, si avea sediul intr-o cladire din New York, promitandu-le clientilor sai "intuitii clarvazatoare".

De fapt, victimele erau pacalite sa dea sume mari de bani si bunuri materiale, in schimbul unor simple rugaciuni pentru indepartarea blestemelor.

Agentii federali americani i-au arestat pe Nancy Marks si pe alti noua membri ai familiei sale din New York si Florida, pentru infractiuni ce duc la pedepse de 20 de ani de inchisoare, inclusiv conspiratie, frauda informatica, frauda bancara si spalare de bani.

Unul dintre vecinii femeii a spus ca aceasta profita mai ales de turistii nestiutori, carora le citea viitorul in palma contra unor sume de bani. "Habar nu am cum rezulta 40 de milioane de dolari din asta", a mai spus vecinul lui Marks.

Membrii clanului de origine romana au de infruntat peste 60 de capete de acuzare, fiecare dintre ele ducand la o pedeapsa maxima de 20 de ani de inchisoare, potrivit The Miami Herald.

Gruparea Marks a devenit faimoasa in 1986, cand politia a derulat perchezitii in casa lui Jimmy Marks si a tatalui sau, Grover, cautand bunuri furate. Ei au gasit 1,6 milioane de dolari, bani gheata si bijuterii in valoare de 160.000 de dolari, despre care romii au spus ca apartineau unor familii de romani care le-au dat bunurile pretioase in grija, pentru ca nu aveau incredere in banci.

Instanta a decis ulterior ca perchezitiile au fost organizate ilegal, moment din care s-a nascut un razboi legal intens. Jimmy Marks, un dealer de masini la mana a doua si un personaj interesant, cunoscut pentru numeroasele sale palarii, bijuterii si cravate, afirma atunci ca a blestemat tot orasul Spokane, in care locuia. El ajungea deseori la conflicte cu oficialii din consiliul local al localitatii, iar bataliile sale legale au devenit subiectul unui documentar PBS numit "Tiganul american".

In 1997, autoritatile din Spokane au platit familiei Marks 1,43 milioane de dolari, pentru a inchide dosarul amiabil. Jimmy Marks a murit zece ani mai tarziu, suferind un infarct in timp ce se afla la dentist.