Presedintele Traian Basescu a transmis, luni, un mesaj participantilor la cel de-al VII-lea Congres de hungarologie de la Cluj-Napoca prin care lanseaza o invitatie la dialog, transmite Agerpres.

"Avem nevoie mai mult decat oricand de o intelegere comuna a problemelor reale cu care ne confruntam astazi. Vorbim in primul rand de criza economica si financiara, in al doilea rand vorbim de o criza a identitatii europene, de o criza sociala si una politica. Toate aceste crize ne determina si ne obliga sa rediscutam care este rolul limbii si culturii intr-o lume aflata in continua schimbare, atata timp cat acestea sunt elementele fundamentale in definirea evolutiei unui popor. In acest sens, cred ca elita academica poate avea un rol primordial in retrasarea prioritatilor care sa ghideze actiunea noastra comuna, inclusiv in plan cultural. Primiti aceste ganduri ale mele ca o invitatie la un dialog care sa ne conduca spre perspectivele intelegerii noi, care sa ne ajute sa stergem toate urmele vechiului regim puternic centralizat, comunist, si sa redescoperim valorile culturale care ne apropie", se arata in mesajul presedintelui Traian Basescu, citit de prefectul Florin Stamatian.

In mesajul sau, seful statului a subliniat de asemenea importanta deosebita pe care o are Congresul de hungarologie si asteptarile pe care le are de la acesta.

"Astept ca discutiile, analizele si cercetarile dumneavoastra sa ne conduca la o stergere a prejudecatilor, la o schimbare a mentalitatilor, la o apropiere a culturilor si la identificarea unor solutii care sa raspunda provocarilor contemporane, pentru ca in afara intelegerii si asumarii rolului limbii si culturii, Europa nu ar mai fi Europa pe care ne-o dorim si ne-o imaginam", se mai arata in mesajul presedintelui Basescu.

La Cluj-Napoca a avut loc, luni, deschiderea oficiala a celei de a VII-a editii a Congresului de hungarologie, manifestare organizata pana acum din cinci in cinci ani la Viena (Austria), Szeged (Ungaria), Roma (Italia), Napoli (Italia), Jyveskyla (Finlanda), Debretin (Ungaria).

Congresul acopera noua domenii - etnologie, filosofie, hungarologie, istorie, istoria artei, lingvistica, literatura, muzica-teatru-film, sociologie.

Anul acesta sunt asteptati sa participe peste 600 de invitati din toate zonele lumii, profesori si specialisti in domeniile mentionate, care vor sustine diverse lucrari si comunicari stiintifice.

"Ei vor petrece o saptamana intreaga in Transilvania si se vor interesa de cultura acestei regiuni. Credem ca acest congres este o oportunitate unica de a promova cultura transilvana in randul academicienilor din Europa si din afara Europei si de a crea noi legaturi dintre specialistii din tara si din strainatate. Importanta congresului se remarca si prin faptul ca se va desfasura sub patronajul presedintelui Romaniei si Ungariei, ministrilor Culturii din ambele tari, precum si sub patronajul presedintelui Academiei Romane, respectiv al Academiei Ungare de Stiinte", au declarat organizatorii evenimentului.

La deschiderea oficiala a manifestarii au fost prezenti, printre altii, presedintele Ungariei, Pal Schmitt, prefectul Florin Stamatian, consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Fuzes Oszkar, consulul general al Ungariei la Cluj, Mathias Szilagyi, rectorul Universitatii Babes-Bolyai, Andrei Marga, viceprimarul de Cluj-Napoca Laszlo Attila.