Sesiunea de toamna a Bacalaureat 2011 a inceput luni, 22 august, cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana si limba materna (proba A si proba B). 109.595 de candidati s-au inscris la a doua sesiunea a Bacalaureatului, cu aproximativ 40.000 mai multi decat in 2010, potrivit Mediafax, fiind repartizati in 295 de centre de examen.

Calendarul examenului de bacalaureat continua marti, 23 august, cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare in limba romana, in limba materna si intr-o limba de circulatie internationala (probele A, B si C) pentru ca miercuri 24 august sa se desfasoare probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna si intr-o limba de circulatie internationala (B si C). Cat priveste proba de evaluare a competentelor digitale, aceasta se va desfasura in intervalul 25-26 august 2011 (proba D).

Incepand cu data de 29 august, elevii vor sustine probele scrise ale examenului de bacalaureat prima dintre acestea fiind la limba si literatura romana, proba E(a), pentru ca pe 30 august, conform programarii, sa se desfasoare proba scrisa la limba si literatura materna, proba E(b). In data de 31 august elevii vor sustine proba obligatorie a profilului - E(c), urmand ca in data de 2 septembrie examenul de bacalaureat sa se incheie cu proba scrisa la alegere a profilului sau specializarii - E(d).

Conform metodologiei, afisarea rezultatelor se va face in data de 4 septembrie 2011, data la care pot fi depuse si eventuale contestatii. Termenul de rezolvare a contestatiilor este prevazut in intervalul 5-6 septembrie 2011. Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, sesiunea de toamna, vor fi afisate in data de 7 septembrie 2011.

Calendarul examenului de Bacalaureat Sesiunea august-septembrie 2011

22-23 august Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A

22-24 augustEvaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B

23-24 augustEvaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C

25-26 augustEvaluarea competentelor digitale - proba D

29 augustLimba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

30 augustLimba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa

31 augustProba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

2 septembrieProba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

4 septembrieAfisarea rezultatelor (pana la orele 16:00) si depunerea contestatiilor (orele 16:00 - 20:00)

5-6 septembrieRezolvarea contestatiilor

7 septembrieAfisarea rezultatelor finale

In ceea ce priveste numarul candidatilor inscrisi pentru fiecare din probele examenului de bacalaureat, situatia este astfel: pentru proba A s-au inscris 10.568 de candidati, pentru proba B - 260 de candidati, pentru proba C - 11.105 de candidati, proba D - 10.944 de candidati, proba E(a) - 62.348 de candidati, proba E(b) - 945 de candidati, proba E(c) - 78.082 de candidati, proba E(d) - 60.345 de candidati.

In cadrul primei sesiuni a Bacalaureatului 2011, aproape 30 de scoli au avut promovabilitate zero, unu din doi candidati au picat, 895 de elevi au fost eliminati din examene pentru frauda si s-a deschis un dosar penal pentru neglijenta in serviciu dupa ce 119 candidati din Geoagiu si Orastie au fost eliminati de la proba la matematica, potrivit Mediafax.

Ministerul Educatiei anunta ca este strict interzis accesul candidatilor in salile de examen cu orice tip de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor precum si cu telefoane mobile sau orice alt mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele in cauza au fost folosite sau nu.

Ministerul Educatiei a alocat linia TEL VERDE 0800801100 (linie gratuita), la care cetatenii pot semnala orice neregula constatata in derularea examenului de bacalaureat. Ministerul le reaminteste parintilor ca examenul de bacalaureat este gratuit pentru elevii clasei a XII-a si solicita elevilor si parintilor sa semnaleze la numarul amintit orice situatie in care se solicita bani pentru organizarea examenului sau pentru protocol. Linia de telefon va fi disponibila zilnic, pe toata durata desfasurarii examenului, intre orele 9.00-19.00, incepand cu data de 22 august 2011.

Inspectorii scolari i-au promis ministrului Educatiei ca vor asigura supravegherea video in toate salile de examen

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, declara in urma cu o zi ca numai acei elevi care s-au pregatit pentru a doua sesiune de bacalaureat vor promova acest examen. "Avem certitudinea ca cei care s-au pregatit vor trece Bacalaureatul, iar cei care nu s-au pregatit nu-l vor trece', a spus ministrul Educatiei, citat de Agerpres.

In ceea ce priveste organizarea, ministrul a precizat ca inspectorii generali l-au asigurat, in ultima videoconferinta pe care a avut-o, ca ea va fi foarte buna, cel putin la fel de buna cum a fost in prima sesiune a bacalaureatului. Corectarea va fi echitabila, inspectorii scolari promitandu-i ministrului ca vor asigura supravegherea video in toate salile de examen.

"Cel mai important este insa cadrul didactic care este in spatele camerei video, si nu camera video in sine", a precizat Funeriu, subliniind ca faptele celor care vor incerca sa fraudeze nu vor ramane nepedepsite. La aceasta sesiune de bacalaureat vor participa 14.000 de elevi cu media cuprinsa intre 5,00 si 6,00.

Amintim ca rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat 2011, sesiunea iunie-iulie, au adus o promovabilitate la nivel national de 45,72%, cea mai mica din ultimii 20 de ani.

Citeste si: