Premierul Vlad Filat il contrazice pe presedintele roman, Traian Basescu, care a declarat joi ca fereastra spre UE s-ar putea inchide in curand pentru Republica Moldova, informeaza Unimedia.

Seful Executivului moldovean sustine ca atit timp cat guvernarea de la Chisinau isi va face datoria, aceasta fereastra va ramane deschisa, iar Uniunea Europeana va continua sa sprijine Republica Moldova.

"Fereastra catre UE a fost deschisa ca rezultat al actiunilor intreprinse. Atat timp cat vom continua sa ne facem datoria la Chisinau, sa ramanem atasati de valorile europene nu doar la nivel declarativ, dar si la nivel de actiuni, aceasta fereastra va fi deschisa si nu doar deschisa - din ea va veni sprijin", a declarat Filat astazi intr-o interventie la PublikaTV.

Referindu-se la reactia lui Basescu in legatura cu excluderea din programul scolar a disciplinei "Istoria Romanilor", premierul a lasat sa se inteleaga ca presedintele Romaniei a fost gresit informat. "Daca dl Basescu ar fi fost informat corect si nu tendentios, aceasta declaratie nu ar fi fost", a spus Filat.

Presedintele Traian Basescu a reactionat, joi, la decizia ministerului Educatiei de la Chisinau de a comasa disciplina "Istoria Romanilor" si "Istoria Universala" intr-un curs unic, numit "Istorie". Aflat in vizita la Sulina, in cadrul unei tabere de vara pentru tinerii romani din diaspora, acesta a spus ca nu se supara pe decizia autoritatilor de la Chisinau, dar "va tine minte".

"Pentru noi este o dezamagire decizia Chisinaului. Asa o interpretam politic. Este greu de inteles cu atat mai mult cu cat acum doi ani au fost solicitate carti de "Istoria Romanilor". Am facut pe cheltuiala statului roman 450.000 de manuale si iata ca anul acesta se scot din program. Am inteles ca "Istoria romanilor" ramane in interiorul noilor carti. Nu ne vom supara pe Moldova, dar o sa tinem minte. Cu sau fara "Istoria romanilor" la Chisinau, noi ne bucuram ca veniti sa studiati, sa locuiti si sa munciti in Romania. Aceasta ma face sa va respect foarte mult", a spus Basescu.