​Ministerul Dezvoltarii a secretizat rapoartele de control ale contractelor pe bani europeni din cadrul Programului Operational Regional

de Attila Biro     HotNews.ro
Vineri, 19 august 2011, 0:11 Actualitate | Esenţial


Ministerul Dezvoltarii condus de Elena Udrea a transmis intr-un raspuns oficial ca rapoartele de verificare ale contractelor Programului Operational Regional – Axa 2, pentru care institutia a decis corectii financiare de aproape 180 milioane lei,sunt documente secrete. Intr-o conferinta de presa ministrul Elena Udrea a precizat ca au fost identificate 39 de contracte la care legea achiztiilor publice a fost incalcata, dar a prezentat public doar cazul a sase Consilii Judetene pentru care corectiile financiare totale au fost de 26 milioane lei.
 • HotNews.ro a solicitat rapoartele de verificare ale contractelor din cadrul POR pentru ca in aceste documente se indica in mod clar responsabilii pentru decizia Comisiei Europene prin care au fost suspendate plati in valoare de 800 milioane euro in cadrul POR.

In data de 11 august ministrul Dezvoltarii Elena Udrea a prezentat concluziile rezultatelor  verificarii procedurilor de achizitie publica la proiectele finantate prin Axa 2 a Programului Operational Regional - “Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale”. Verificarea a fost detereminata de decizia din 20 iunie a Comisiei Europene de a suspenda temporar platile in cadrul POR Axa 2.

Ministrul Elena Udrea a declarat ca in urma verificarilor a constat ca au existat nereguli ,dar ca ar fi fost vorba de “erori care au fost comise din neglijenta si nu exista suspiciunea de frauda, doar erori in aplicarea legii achizitiilor publice”.

Din aceeasi conferinta am aflat ca au fost controlate 124 de proiecte si la 39 de contracte au fost gasite nereguli. Public insa nu au fost prezentate toate institutiile unde s-au descoperit nereguli. Public, ministrul Elena Udrea a prezentat doar faptul ca la sase consilii judetene au fost aplicate corectii financiare. Iata lista cu CJ-urile si sumele reprezentand corectii financiare si mentiunile ministrului Elena Udrea:

 • Botosani (PDL - Mihai Tâbuleac)- 726.000 lei:  La Botosani corectia este de 726.000 lei pentru anumite nereguli in procesul de licitatie
 • Braila (PSD - Gheorghe Bunea Stancu)- 1.9 milioane lei:  La Braila corectia este de 1,9 mil lei, deoarece un factor de evaluare in licitatie a fost durata de executie. Câstigatorul trebuia sa termine lucrarea in 180 de zile, dar dupa aceea s-a acceptat ca termenul de executie sa fie de 530 de zile.
 • Teleorman (PSD - Liviu Dragnea)- 2.5 milioane lei: La Teleorman s-a aplicat o corectie de 10%, valoarea fiind de 2,5 milioane de lei.
 • Prahova (PSD - Mircea Cosma)- 4.2 milioane lei:  Si la Prahova s-a aplicat o corectie de 25% din fondurile europene la un contract de 17,6 milioane de lei fara TVA
 • Ilfov (PDL - Cristache Radulescu)- 10 milioane lei:  S-a aplicat o corectie de 25% la un contract de 43 milioane de lei
 • Maramures (Mircea Man PDL)- 6.6 milioane lei: La Maramures corectia a fost de 6,6 milioane de lei, adica 10% din contract
In total corectiile financiare prinse in cele sase exemple se ridica la 26 milioane lei. Ministerul a anuntat ca au fost aplicate corectii in valoare de 180 milioane lei. Astfel ca nu fost facute publice datele pentru corectii financiare de 154 milioane lei.

HotNews.ro a solicitat Ministerului Dezvoltarii,in baza legii 544/2001, sa faca publice rapoartele de control pentru toate cele 124 de proiecte verificate. Documentele solicitate ar fi indicat exact cine a gresit procedurile de achizitii publice care au dus la decizia Comisiei Europene de a suspenda platile in cadrul POR -Axa 2. Raspunzand solicitarii HotNews.ro biroul de presa al ministerului Dezvoltarii a transmis ca aceste documente sunt secretizate si ca nu intra in sfera documentelor publice.

“Din punctul de vedere al Directiei Control si Verificare Utilizare Fonduri Comunitare, raportul de verificare al unui contract este un act de control (constatari, concluzii si dupa caz, dispunerea de masuri coercitive), care nu este un document public, putând fi consultat in conditii speciale de catre institutiile statului cu atributii in acest sens (ex. DNA, DLAF, OLAF, instanta de judecata etc.).”,  a precizat Ministerul Dezvoltarii.

In raspunsul transmis de minister nu exista nici un fel de argumentare juridica, nu a fost indicat nici un text de lege care prevede ca documentele solicitate sunt secretizate sau ca nu pot fi facute publice. De altfel nici legislatia de specialitate nu indica faptul ca rapoartele rezultate din verificarea “procedurilor de achizitie publica la proiectele finantate prin Axa 2 a Programului Operational Regional - “Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale” ar fi documente clasificate sau ca ele pot fi accesate doar de organele de ancheta.

Legea 544/2001 indica o lista de documente care pot fi secretizate. Pe acesta lista nu sunt incluse si rapoartele solicitate de HotNews.ro de la Ministerul dezvoltarii. Iata lista de documente care sunt exceptate de la accesul liber al cetatenilor:
 • 
a) informatiile din domeniul apararii nationale, sigurantei si ordinii publice, daca fac parte din categoriile informatiilor clasificate, potrivit legii; 
b) informatiile privind deliberarile autoritatilor, precum si cele care privesc interesele economice si politice ale Romaniei, daca fac parte din categoria informatiilor clasificate, potrivit legii; 
c) informatiile privind activitatile comerciale sau financiare, daca publicitatea acestora aduce atingere principiului concurentei loiale, potrivit legii; 
d) informatiile cu privire la datele personale, potrivit legii; 
e) informatiile privind procedura in timpul anchetei penale sau disciplinare, daca se pericliteaza rezultatul anchetei, se dezvaluie surse confidentiale ori se pun in pericol viata, integritatea corporala, sanatatea unei persoane in urma anchetei efectuate sau in curs de desfasurare; 
f) informatiile privind procedurile judiciare, daca publicitatea acestora aduce atingere asigurarii unui proces echitabil ori interesului legitim al oricareia dintre partile implicate in proces; 
g) informatiile a caror publicare prejudiciaza masurile de protectie a tinerilor

HotNews.ro a solicitatat  documentele pentru a prezenta public motivele pentru care au fost aplicate corectiile financiare in valoare de 180 milioane lei. Ministerul a prezentat doar sase cazuri pentru care corecturile financiare sunt in valoare de 26 milioane lei pentru restul de  154 milioane lei nu exista nici o explicate publica. Au fost solicitate raportele controalelor pentru cele 124 de proiecte pentru a identifica exact responsabilii pentru neregulile constate la procedurile de achiztii publice. Aceste nereguli au determinat Comisia Europeana sa suspende temporar plata a 800 milioane euro in cadrul POR – Axa 2.

Reamintim faptul ca legea fundamentala a statului roman,Constitutia,garanteaza dreptul la informare a cetatenilor. Iata ce prevede Constitutia:
 • ARTICOLUL 31
(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.
(2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.
(3) Dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze măsurile de protecţie a tinerilor sau securitatea naţională.
(4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.
(5) Serviciile publice de radio şi de televiziune sunt autonome. Ele trebuie să garanteze grupurilor sociale şi politice importante exercitarea dreptului la antenă. Organizarea acestor servicii şi controlul parlamentar asupra activităţii lor se reglementează prin lege organică.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2093 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Udrea, fa ceva ca pierzi credibilitatea (Vineri, 19 august 2011, 0:27)

  mircea [anonim]

  banii sunt publici, asa ca hotii trebuie cunoscuti
  • +8 (8 voturi)    
   credibilitate zici? (Vineri, 19 august 2011, 4:23)

   bo [anonim] i-a raspuns lui mircea

   in China si-ar pierde viata..nu credibilitatea...crezi ca pasa cuiva de credibilitatea ei?...poate tie...mie imi pasa de faptul ca tainuieste hoti...
   "Credibilitatea" si "imaginea" sunti umbrele cu care se acopera infractorii echipati in costume...asa ca da-mi o pauza.
   • +3 (3 voturi)    
    Hotii aveau "delegatie" de la stapanire (Vineri, 19 august 2011, 9:51)

    Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui bo

    Exemplul cu China - una dintre putinele tari unde frauda si hotia de mare amploare sunt pedepsite cu moartea, nu functioneaza in Romania.

    Pedeapsele dure pentru "furt din avutul obstesc" sau "fapte antisociale in dauna proprietatii socialiste" au fost eliminate din codul penal impreuna cu pedeapsa cu moartea imediat dupa impuscarea Ceausestilor, tocmai pentru a lasa loc "oamenilor noi" - ca la vremi noi, sa fie tot ei in fruntea bucatelor.

    In Romania guvernata de pedelici a fost adoptat modelul nigerian - care a facut prozeliti intre lideri nationali de teapa d-nei M'Udrea si a d-lui premier Bokkutu, a acolitilor lor.

    Contractele cu probleme reale de imagine pentru pedelici au fost secretizate, tocmai pentru a impiedica aflarea larga a adevarului.

    Spre nefericirea d-nei M'Udrea - pozitia pedelicilor in parlamentul, comisia si curtea de justitie europeana sunt destul de slabe, iar memoria unora destul de lunga pentru a declansa cercetari atente din partea auditorilor de la Comisia Europeana asurpa modului de folosire a banilor de catre guvernul Bokkutu.

    Inca una doua performante de acest gen ale d-nei Nutzi Udrea si vom concura Nigeria in topul celor mai corupte tari din lume !

    "Patria si Dreptul Meu!"
    .
 • +13 (13 voturi)    
  Secretizarea documentelor publice (Vineri, 19 august 2011, 0:43)

  Danescu D [anonim]

  Secretizarea documentelor din spatiul public este o clasica metoda de tip securist.
  • +3 (9 voturi)    
   si te miri? este vorba de pdl... (Vineri, 19 august 2011, 9:00)

   radu [anonim] i-a raspuns lui Danescu D

   este vorba de pdl... unde nici o metoda de tip securist nu este exclusa.
 • +8 (8 voturi)    
  Excelent (Vineri, 19 august 2011, 1:15)

  Adrian C. [utilizator]

  Chair daca sunt anti PSD, sunt sigur ca motivul secretizarii este acela ca sunt implicati numai membri PDL in acele cazuri secretizate.
 • +4 (6 voturi)    
  ii ia mama naibii (Vineri, 19 august 2011, 1:58)

  ia cucu [utilizator]

  Acuma sa vedem cum va scoateti din mlastina asta urat mirositoare.

  O sa vina si ziua aia in care veti plati pentru bataia de joc si veti ramane in istorie ca niste paria in lista tradatorilor de neam.

  Peste ani de zile se va invata despre voi la orele de istorie iar familiile voastre vor fi urate si blestemate de urmasii nostri. Asta daca nu cumva apare vre-un Vlad Tepes si face curat in parlament.
 • +5 (5 voturi)    
  eee (Vineri, 19 august 2011, 2:19)

  I [utilizator]

  daca partidul o cere... facem ce vrem noi pe banii vostri!
 • +4 (6 voturi)    
  matrapazlacurile portocalii.... (Vineri, 19 august 2011, 8:43)

  costica [anonim]

  le-a secretizat Madam Udrea, probabil pentru ca din 39 contracte 3 sunt de la PSD(astea de care face vorbire) iar celelalte sunt de culoare portocaliu intens!!!!!!!!!
  Cine stie ce matrapazlacuri ascunde Madam Udrea!!
  Plus incompetenta de la Autoritatea de Management, acolo unde sunt de fapt problemele cu controlul, care desi se face, se face in stil romanesc adica dupa controlul portocaliu vine controlul de la CE si gaseste matrapazlacurile si blocheaza fondurile !!!!
  Are motive intemeiate Madam Udrea de le tine secretizate, iar raspunsul MDRT catre HN fara invocarea articolelor din lege care sa justifice aceasta secretizare arata cat ii pasa Dnei Udrea, jurist de profesie, de legea romaneasca!!
  FIX deloc!!!! Adica, i se cam falfaie Dnei Udrea de legea romaneasca....
  Totusi, HotNews, insistati sa motiveze cu articolul din legea romeneasca ce-i permite sa tina secretizate aceste documente....
  • 0 (0 voturi)    
   ai grija ce-ti doresti.S-ar putea sa se intample. (Vineri, 19 august 2011, 14:57)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui costica

   Udrea nu este proasta.Nu m-as mira sa fi secretizat respectivele rapoarte pentru a crea o presiune mediatica si pe urma sa lanseze bomba.De ce nu apare nimic de PSD?Nu cumva este secretizat si daca tot insisti vei afla toata mizeria care pute in afacere.Dar tu mai scormoneste in continuare.Cu cat insistenta este mai mare si mizeria va fi mai vizibila la desecretizare.Sinucigasule!
 • +2 (4 voturi)    
  Statul, Udrea si Constitutia (SUC) (Vineri, 19 august 2011, 10:17)

  Marcel Ionita [utilizator]

  Acum cine are curaj si putere sa dea in judecata statul roman pentru asta?

  Societatile civile fac gat doar cand "le iese" si lor ceva, in rest, joc de glezne.

  Aceste abuzuri trebuiesc combatute cu instrumente legale, cu legea in mana.

  HN, nu trebuie doar sa aratam ce scrie in lege, ar trebui sa luam si ceva masuri in sensul asta.
 • +2 (4 voturi)    
  Secretizare (Vineri, 19 august 2011, 10:18)

  predel [utilizator]

  Hotnews trebuie sa mearga mai departe cu solicitarea in instanta!
  • 0 (0 voturi)    
   Probabil nu va face aceasta, datorita simpatiilor (Vineri, 19 august 2011, 15:22)

   Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui predel

   Cel mai probabil Hoitnews nu va deschide o actiune in justitie datorita simpatiilor sale cotrocite, lucru vizibil si in anumite moduri in care puna surdina oricaror atacuri mai dure la adresa Presedintelui Republicii.

   (Nu il vom numi presedintele Romaniei, caci cetatenii din Romania sunt liberi sa isi aleaga direct atat guvernantii cat si forma de guvernamant. In schimb republica poate avea doar presedinte sau dictator, dupa modelul primului sau Conducator).

   "Patria si Dreptul Meu !"
   .
 • +3 (5 voturi)    
  Probleme (Vineri, 19 august 2011, 10:27)

  CezarN [utilizator]

  1. Din lecturarea datelor publice se observa ca hotul cel mare este cel de la PDL Ilfov (cu 10 milioane), urmat tot de PDL (Maramures, 6.6 milioane), nu Dragnea (cu 2.5 milioane).

  2. Buba este si in lege, lege care nu prevede sanctiuni serioase pentru cei care secretizeaza in mod ABUZIV date de interes public sub formulari de-a dreptul nesimtite gen "din punctul de vedere al Directiei Control si Verificare Utilizare Fonduri Comunitare ... raportul nu este de interes public".

  3. In lege nu este prevazuta o procedura clara despre CINE stabileste ce este secret si ce nu este, despre cine este abilitat sa interpreteze legea si sa puna stampila SECRET pe un raport, oricum, nu Directia de Control, specializata (se presupune) in domeniul pe care il controleaza, nu in interpretarea de legi.

  Asa ca stam cu totii asteptand ca presedintele Norvegiei sa o sune pe doamna Ud(a si)rea si sa o roage sa ne lase pe noi toti sa aflam cum se joaca politicienii cu banii nostri.
 • +4 (6 voturi)    
  Cat de tare !!! (Vineri, 19 august 2011, 10:57)

  Gigi Kent [utilizator]

  ... probabil ca voia sa iasa si Dna Udrea ca dl. Lazarescu sa zica ca are o veste buna pentru USL - are 68% dar nu in sondaje ci la frauda si ... uuuups.... o fi avand 68% PDL-ul. Deci mi se pare normala secretizarea. Hai cu reforma statului! Hai cu lupta anticoruptie! Hai cu masurile "de dreapta"! Hai cu oamenii cinstiti si eficienti asa ca doamna Udrea!
 • 0 (2 voturi)    
  Ce sa mai comentez si eu? (Vineri, 19 august 2011, 11:40)

  Wizard of Oz [utilizator]

  Vad ca pana la ora cand scriu eu nu a postat nimic nici un oranj.....nici astia nu mai stiu ce sa zica ....
  Luptatorii contra coruptiei, sustinatori fanatici ai cuplului Basescu - Udrea, tac malc.
  Pai ...asta e, prea e lata !
  O lasa moarta pana uita lumea.
  Iese Base cu alt scandal, alte declaratii incendiare....si deturnam atentia de la acest mic amanunt suparator....
 • +1 (1 vot)    
  Afara ploua (Vineri, 19 august 2011, 12:13)

  Pismaneanu [anonim]

  Nu, nu, haideti sa fim solidari in fata crizei, ei cu bani multi la tescherea, noi, prostii care platesc impozite si taxe si suporta curbele de sacrificiu. Unde e liota de postaci care icearca sa ne convinga ce eforturi extraordinare face pdl si basescu sa ne scoata din criza? Pai daca cu bani europeni fura, cam in ce hal este devalizat bugetul statului? Rusine Ponta si Antonescu, afara ploua!
 • +2 (2 voturi)    
  PCR-ul portocaliu-verzui (Vineri, 19 august 2011, 12:54)

  Mihai [anonim]

  numit PDL continua cu mare drag metehnele comuniste ale mentorului Basescu si ale FSN-ului din care s-au desprins. Secretizarea ramane in continuare formula preferata de ascundere a abuzurilor si coruptiei care macina asemenea leprei aceasta tara. PDL ramane in continuare un partid de incompetenti, o gasca de ipocriti, tradatori si vanzatori de tara. Cu cei asemenei acestei ministrese de conjuctura trebuie terminat canalul Dunare-Marea Neagra. Dar atat timp cat oamenii se vand atat de ieftin, asemeni prostituatelor pentru o punga cu un litru de ulei si un kg de zahar suntem fara scapare.
 • 0 (0 voturi)    
  Portocalii... (Vineri, 19 august 2011, 13:12)

  catalin_mattei [utilizator]

  va amintiti cat de mult a urlat Udrea ca PSD-ul este in varful coruptiei?.. de ce oare sumele mari sunt la PDL? Sunt sigur ca portocalii ne vor spune ca nu intelegem noi si ca probabil in acele consilii sunt dusmani din USl care fac lucrurile mizerabile ai sa le strice imaginea minunatilor pdl-ei
  • +2 (2 voturi)    
   Ce trebuie sa intelegi tu (Vineri, 19 august 2011, 15:00)

   CezarN [utilizator] i-a raspuns lui catalin_mattei

   1. Atunci cand fura, politicienii nu sunt portocalii si rosii. Sunt pur si simplu HOTI.

   2. Atunci cand PSD (sau USL) vor fi, daca vor fi (sa fie cand ii voi vota eu), la guvernare sa fii la fel de acid cu ei atunci cand fura

   3. Daca exista o mica deosebire intre politicieni ea se face in putinele momente cand nu fura. Or, PSD+PNL, atunci cand nu fura, plange de mila saracilor prosti (de fapt a celor furati) si, in paralel, lucreaza la mentinerea acestora in zona asistata a societatii indobitocindu-i si mai mult, ceea ce mie mi se pare o mizerie, iar astia de la PDL macar incearca sa ingrase vaca economiei private care sa dea lapte la buget, lapte de la care, desigur, vor lua ei caimacul. Nu aprob aceasta atitudine a PDL, insa o consider un mic pas inainte fata de gargara nihilista, patriotoida, panicarda si demagogica a PSD+USL.
 • +1 (1 vot)    
  Tupeu maxim (Vineri, 19 august 2011, 13:45)

  derblauereiter [utilizator]

  LEGEA care permite o asemenea enormitate ar trebui schimbata; daca acest gen de "secretizare" nu are nici un fel de consecinte legale - penale - se vor gasi intotdeauna infractori inclinati sa se acopere unul pe altul sub un pretext atat de facil; iar dupa ce "secretizezi" fara nici un motiv o informatie de interes public evident, sa mai ai si tupeul sa spui ca "nu exista suspiciuni de frauda" mi se pare mult prea tare.
 • 0 (0 voturi)    
  Si la Iasi se va aplica o corectie (Vineri, 19 august 2011, 15:50)

  man [anonim]

  http://ziaruldeiasi.ro/local/o-greseala-de-peste-2-milioane-de-lei-a-sefilor-consiliului-judetean-iasi~ni7ko6
 • +2 (2 voturi)    
  Nu pricepeti nimic... (Vineri, 19 august 2011, 19:06)

  desteptu' [anonim]

  Coaana Leana isi secretizeaza smecheriile ca sa nu mai afle presa de ele, nu pricepeti?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by