Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, solicita Prefecturii Covasna "sa vegheze" nu numai la folosirea limbii romane, ci si a celei maghiare in primarii si institutii deconcentrate.

Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca este "revoltat" de faptul ca Prefectura Covasna trimite somatii acelor societati comerciale din oras care isi fac publicitate si in limba maghiara, relateaza Mediafax.

"Sunt revoltat de Prefectura, pentru ca nu cred ca este normal sa someze societati comerciale pentru publicitatea pe care o fac in limba maghiara. Prefectura a trimis o somatie catre societatea Domo sa intre in legalitate pentru ca are in oras publicitate in limba maghiara", a spus liderul UDMR Sfantu Gheorghe.

Potrivit acestuia, "este cel mai normal lucru" ca intr-un oras precum Sfantu Gheorghe sa se faca publicitate si in limba maghiara, iar Prefectura isi depaseste atributiile in acest caz.

"Daca eu maine vreau sa fac reclama in limba chineza, cine ma poate opri? Sunt suparat pe Prefectura, nu este in competenta institutiei sa someze societati comerciale. Vreau sa fac un apel catre societatile comerciale ca nu cumva sa se sperie de aceste somatii", a afirmat Antal, care este si primarul municipiului Sfantu Gheorghe.

El a adaugat ca, in calitate de presedinte al UDMR Sfantu Gheorghe, a trimis o adresa oficiala catre Prefectura Covasna in care a cerut sa i se comunice exact cate adrese s-au trimis, in ultimii trei ani, administratiilor publice locale, institutiilor deconcentrate, persoanelor fizice sau juridice pentru ca "nu folosesc limba maghiara".

"Prefectura nu este o institutie care trebuie sa vegheze doar la folosirea limbii romane, ci in aceeasi masura trebuie sa vegheze si la folosirea limbii maghiare", a explicat Antal.

El a adaugat ca a primit o adresa de la Prefectura, semnata de subprefectul Valentin Ionascu, in care se arata ca s-au trimis adrese catre primarii cu privire la folosirea limbii romane.

"Acum voi reveni cu o alta adresa, in care voi cere sa nu mi se trimita altceva decat ceea ce solicit. Deci sa-mi trimita Prefectura foarte concret: la cate institutii sunt placute bilingve, persoanele care intra in contact cu publicul vorbesc sau nu limba maghiara si cate actiuni a facut Prefectura pentru a veghea la folosirea limbii maghiare?", a spus Antal.

Liderul UDMR Sfantu Gheorghe a mentionat ca Prefectura, o institutie a carei desfiintare o doreste, ar trebui sa aplice aceleasi masuri.