Populatia lumii va trece peste pragul de sapte miliarde de locuitori, arata un studiu realizat de Institutul francez de studii demografice (INED), citat de Le Point. Cea mai mare parte a cresterii demografice va fi asigurata de Africa subsahariana, Peninsula Arabica si o parte a Asiei.

Pragul de sase miliarde a fost depasit in 1999 si au fost necesari 12 ani pentru a ajunge la sapte miliarde, dar va fi nevoie de inca 14 ani pentru a trece dincolo de opt miliarde.

Ulterior, populatia planetei ar trebui sa se stabilizeze peste un secol la valoarea de noua-zece miliarde, indica previziunile INED care a realizat propriul studiu, in paralel cu cele ale Natiunilor Unite, Bancii Mondiale sau ale altor mari institute nationale.

Cea mai mare parte a cresterii demografice este asigurata de Africa subsahariana, o aparte a Peninsulei Arabice si regiuni din Afganistan pana in nordul Indiei. Populatia continentului african (inclusiv Africa de Nord) ar putea sa se mareasca de patru ori intr-un secol, potrivit INED, care arata ca se va ajunge de la 800 milioane de locuitori in 2000 la 3,6 miliarde in 2100 si asta in ciuda mortalitatii ridicate, provocata de sida. "In mai putin de un secol un locuitor din trei va locui in Africa, fata de 1 din 7 cum este in prezent", a declarat pentru AFP cercetatorul Gilles Pison, autorul studiului.

In prezent, topul celor mai populate tari ale lumii include China (1,33 miliarde), India (1,17 miliarde), Statele Unite (306,8 milioane), Indonezia (243,3), Brazilia (191,5), Pakistanul (180,8) si Nigeria (162,3).

In 2050, podiumul acestui clasament se va fi modificat sensibil, cu India in frunte (1,69 miliarde), urmata de China in scadere la 1,31 miliarde, iar Nigeria, cu 433 de milioane de locuitori, va trece inaintea Statelor Unite (423).