Cinci cetateni bulgari intrati ilegal in Romania sunt cercetati penal dupa ce au fost depistati de politistii de frontiera ca faceau scufundari in Marea Neagra, langa Vama Veche, intr-o zona declarata arie protejata, pentru a strange melci specia rapane, informeaza Agerpres.

''Au fost depistate cinci persoane care efectuau scufundari, locul respectiv fiind declarat arie protejata conform Deciziei 31 din 1990 a Consiliului Judetean Constanta. Persoanele in cauza au fost conduse la sediul Grupului de Nave Mangalia. In urma verificarilor a rezultat ca este vorba de cinci cetateni bulgari, cu varste cuprinse intre 20 si 36 de ani, care desfasurau, ilegal, actiuni de pescuit prin scufundare pentru colectarea de melci, specia rapane'', a afirmat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) Constanta.

Politistii au confiscat, totodata, 575 kilograme de melci, a caror valoare de piata este de 1.725 de lei, precum si costumele de scafandri si accesoriile acestora.

Bulgarilor li s-a intocmit dosar penal pentru intrarea in Romania prin trecerea ilegala a frontierei de stat, nedetinerea licentei/ autorizatiei de pescuit pentru nave si ambarcatiuni, precum si pentru pescuitul resurselor acvative vii in perioada de prohibitie si in zonele protejate, dosar care a fost inaintat Parchetului de pe langa Judecatoria Mangalia.

Pe baza acordurilor de frontiera incheiate intre autoritatile romane si bulgare, cei cinci cetateni au fost predati autoritatilor de frontiera din tara vecina, cercetarile continuand cu persoanele in cauza in stare de libertate.