Premierul roman Emil Boc a declarat, intr-un interviu acordat postului Radio China International, ca l-a invitat pe omologul sau chinez, Wen Jiabao, intr-o vizita in Romania, anunta Agerpres. Emil Boc a avut luni, la Beijing, o intrevedere cu Wen Jiabao, in cadrul vizitei de lucru efectuate de premierul roman in China in perioada 10-16 august.

"Am profitat de aceasta ocazie si i-am adresat premierului chinez o invitatie de a vizita Romania, sa speram ca agenda interna si internationala ii va permite sa realizeze aceasta vizita", a declarat Boc intr-un interviu publicat, marti, pe site-ul postului Radio China International.

De asemenea, seful Guvernului de la Bucuresti a precizat ca, in cadrul intrevederii de luni, partea romana a propus partii chineze sa analizeze impreuna posibilitatea deschiderii unei reprezentante a Bancii Comerciale Chineze in Romania, pentru sprijinirea derularii investitilor chineze in tara noastra.

"Am propus chiar sa analizam si posibilitatea deschiderii unei reprezentante a Bancii Comerciale Chineze in Romania, pentru derularea investitiilor si pentru a pune un accent in vederea sprijinirii acestor investitii in Romania. Deci este loc ca aceste relatii economice sa se consolideze si prezenta chineza sa fie mai bine articulata in Romania", a mai spus Boc.

Dupa intrevederea sa cu premierul chinez Wen Jiabao, prim-ministrul roman Emil Boc a declarat, luni, ca la nivel oficial se poarta negocieri in vederea deschiderii la Bucuresti a unei filiale a China Development Bank: "Confirm faptul ca am discutat acest subiect si la nivelul primului ministru (premierul Chinei Wen Jiabao - n.r.); urmeaza ca acest subiect sa fie discutat la nivel tehnic, dupa ce la nivel politic a fost acceptata o asemenea discutie, urmeaza ca ea sa se concretizeze in urma discutiilor tehnice. Deci, inclusiv pe palier politic acest subiect a fost discutat urmand sa fie implementat".

Premierul a mentionat ca a invitat partea chineza sa deschida sucursale bancare in Romania, pentru a stimula investitiile si exporturile: "Am invitat partea chineza sa deschida in Romania sucursale ale Bancii Nationale a Chinei, care prin activitatile lor sa poata stimula atat investitiile productive, cat si exporturile".

In cadrul vizitei de lucru a premierului roman in China, partea romana a propus partii chineze cinci proiecte majore de investitii in Romania, iar China si-a mandatat ministrii de resort sa lucreze la implementarea acestora, a sustinut Emil Boc. Cele cinci proiecte, cu valori de cel putin un miliard de euro fiecare, se refera la constructia Reactoarelor 3 si 4 ale Centralei de la Cernavoda, centrala de la Tarnita-Lapustesti, Canalul Dunare-Bucuresti, Canalul Siret-Baragan, centura de ocolire a municipiului Bucuresti, care ar urma sa fie realizate in parteneriat public-privat.

"Partea chineza a mandatat in mod expres ministrii de resort prezenti la aceasta intalnire sa lucreze imediat la detaliile tehnice de implementare a acestor proiecte, inclusiv din punct de vedere financiar, evident cu respectarea regulilor si normelor specifice celor doua tari", a declarat Emil Boc.

De asemenea, in luna octombrie, se va reuni o comisie mixta care lucreaza la stabilirea contactelor si implementarea proiectelor comune in domeniul afacerilor: "Dupa reuniunea de la Bucuresti, urmeaza ca in octombrie sa fie la Beijing reuniunea acestei comisii mixte si pentru proiecte mai mici, altele decat cele cinci".