Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat, marti, ca se lucreaza la un "circuit rosu" legat de urmele dictaturii comuniste, mentionand ca, din punct de vedere turistic, este "extraordinar" sa fie exploatate locurile legate de cuplul Ceausescu.

Autobiografia lui Nicolae CeausescuFoto: Hotnews

"Din punct de vedere turistic, este un lucru extraordinar sa exploatezi locurile pe unde a trait ultimul mare dictator din Europa de Est. Avem locul unde a fost impuscat (...) Au pastrat zidul si noi vrem sa punem in valoare si locul unde a sfarsit cuplul Ceausescu, locuintele unde au stat, este de mare interes", a sustinut Udrea, potrivit Mediafax.

Ea a spus ca oamenii "au mai trecut de furia" impotriva dictaturii ceausiste, iar turistii din strainatate ar gasi interesante locurile legate de Ceausescu.

"Noi acum lucram la un circuit Dracula si la un circuit rosu, legat de urmele comunismului si ale dictaturii", a spus Udrea, admitand ca acesta ar urma sa cuprinda, printre altele, Scornicesti, balconul CC, Doftana, cartierul Primaverii si zidul de la Targoviste unde cuplul a fost impuscat.

Udrea a mentionat ca pentru aceste proiecte ar fi nevoie de parteneri privati.

Ea a opinat ca pentru occidentali povestea lui Ceausescu este una "interesanta si, daca stii s-o vinzi bine ...". "Si aici intervine rolul nostru, sa cream povestea. Mai departe, cum se opereaza circuitul si cum se vinde in Romania produsul e treaba agentilor de turism", a adaugat Udrea.

Ministrul a facut aceste declaratii in contextul unei discutii legate de importanta pentru turismul romanesc al pietei chineze.

"Ei sunt foarte interesati in general de tot ce este nou, dar exista pe piata Chinei o curiozitate, desi ei vin dintr-un stat comunist, sunt amatori tocmai de circuitele acestea rosii, cum se numesc, urme ale comunismului... Casa Poporului, locul unde a stat Ceausescu...", a mentionat ea.

Udrea a precizat totodata ca, desi China este o mare piata de turisti, la noi este o problema legata de vize, pana la intrarea in Schengen. Udrea a mentionat ca premierul a reusit sa rezolve partial problema, in sensul ca atunci cand primesc viza Schengen, turistii chinezi obtin si cinci zile tranzit prin Romania.