Sectia de terapie nou nascuti de la Maternitatea Giulesti unde a avut loc tragedia din 2010 a fost refacuta din temelii, la fel ca intregul etaj doi, astfel incat acolo nu s-ar mai putea produce o nenorocire similara celei de anul trecut, a afirmat marti purtatorul de cuvant al unitatii, Doru Pana. De asemenea, subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat pentru Mediafax ca supravietuirea celor cinci nou-nascuti prematur dupa incendiu de la Maternitatea Giulesti este o situatie rara in orice spital din lume, dar astfel de tragedii trebuie prevenite, mai ales ca instalatiile din orice unitate de stat sau privata au un anumit grad de risc.

Maternitatea GiulestiFoto: Agerpres

"Sectia a fost renovata din temelii. Au fost schimbate instalatia electrica, instalatia de gaze medicale, instalatia de aer conditionat. Toate echipamentele din aceasta sectie sunt complet noi la standarde occidentale", a precizat medicul. El a spus ca, de asemenea, intregul etaj doi care cuprinde sectia de lauzie, nou nascuti, terapie intensiva, post terapie intensiva au fost total renovate de catre Primaria Municipiului Bucuresti inca din toamna anului 2010", a spus medicul Pana.

Potrivit acestuia, o tragedie similara celei din 16 august 2010 este exclusa la Giulesti, sectia a fost renovata din temelii. "Pana acum, in 2011, in aceasta sectie au fost internati peste 400 de nou nascuti", a mai spus medicul Pana.

El a renunoscut faptul ca, dupa tragedia din 2010, numarul nasterilor a scazut. Astfel, daca in 2009 au fost peste 4.000 de nasteri, in 2010 au fost aproximativ 3.000, cu mentiunea ca aceasta sectie a fost inchisa pentru renovare. "In 2011, pana in 15 august, au fost peste 2.000 de nasteri in spital. Spitalul este in continuare in renovare in acest moment, lucrarile vizand sectia de fertilizare in vitro", a mai precizat medicul.

Intrebat daca asistenta Florentina Carstea - cea care a fost de serviciul in ziua in care a luat foc sectia pentru prematuri - si-a reluat activitatea in sectia de terapie intensiva, doctorul Doru Pana a spus ca da, aceasta fiind decizia procurorilor. "Este una din cele mai bune asistente de la neonatologie, a avut ceva dificultati de integrare. Sigur ca a fost un moment dificil pentru ea sa-si reia activitatea in aceasta sectie, dar cu ajutorul colectivului care este foarte bun, Florentina Carstea desfasoara o activitate normala", a mai adaugat Pana.

De asemenea, el a precizat ca in sectia de neonatologie exista numar suficient de asistente in schimb in alte sectii exista un deficit. Pana a mai precizat ca daca "Doamne fereste in spital s-ar produce un incendiu, in 30 secunde s-ar declansa instalatii de fum si ar fi alertata echipa operativa".

  • Raed Arafat: Supravietuirea celor cinci nou-nascuti prematur, situatie rara in lume

Supravietuirea celor cinci nou-nascuti prematur dupa incendiu de la Maternitatea Giulesti este o situatie rara in orice spital din lume, dar astfel de tragedii trebuie prevenite, mai ales ca instalatiile din orice unitate de stat sau privata au un anumit grad de risc, a declarat, marti, pentru Mediafax subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.

"Dupa tragedia de la Giulesti au fost luate mai multe masuri. Numai ca nu sunt suficiente masurile de alarmare contra incendiului si de depistare a fumului. Fiecare angajat trebuie sa stie nivelul lui de responsabilitate. Daca ne uitam la ce s-a intamplat la Giulesti in august 2010 vedem ca, din pacate, au fost mai multe aspecte care au favorizat aparitia acestei tragedii", a spus Raed Arafat.

El a mai spus ca printre cauzele tragediei din urma cu un an de la Maternitatea Giulesti au fost faptul ca un angajat a plecat din sectia de nou-nascuti fara sa aiba inlocuitor, ca cineva a facut improvizatii la sistemul electric care au produs incendiul, dar si ca a lipsit de acolo sistemul de alarmare. Raed Arafat a subliniat ca toti acesti factori au dus la "o tragedie cu un asa mare impact".

"Din cauza asta raspunsul este ca oricat vei face este posibil sa mai apara candva, undeva ceva. Nimeni nu poate sa garanteze ca niciodata nu vom mai vedea un incendiu sau o problema in structurile sistemului sanitar, cum nu putem nega acest lucru in structurile oricarui sistem public sau privat. Important este sa fie luate toate masurile de prevenire, stiind ce s-a intamplat, sa nu se mai repete aceste deficiente, si anume sistemele de alarmare impotriva incendiilor sa existe si sa functioneze. De asemenea, este obligatorie verificarea periodica a instalatiilor", a mai spus subsecretarul de stat.

Raed Arafat a precizat ca Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta organizeaza periodic controale si au fost descoperite multe nereguli in spitale. "Ceea ce este foarte important este reducerea la minimum a riscului aparitiei unor astfel de tragedii", a mai spus medicul Raed Arafat.

El a precizat ca, totodata, trebuie responsabilizata partea umana si evitate improvizatiile. "Factorul uman trebuie controlat. Nu am putut preveni perderile de vieti omenesti, dar nici nu am crezut ca va fi salvat atunci vreun nou-nascut prematur. Nu ne-am asteptat la acest lucru. Sistemul sanitar romanesc, medicii de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" au salvat cinci copii nascuti prematur, situatie destul de rara in orice spital din lume. A fost o surpriza foarte placuta pentru noi. Nu am crezut asa ceva. I-am spus domnului ministru (Cseke Attila, n.r.), care era atunci in Ministerul Sanatatii dupa ora unu noaptea, cand am revenit de la Giulesti, ca nu cred ca va supravietui vreun nou-nascut. Erau prematuri, iar supravietuirea unor prematuri cu arsuri este foarte rara in lume. Totusi au fost salvati cinci bebelusi", a continuat subsecretarul de stat.

Potrivit medicului Raed Arafat, Sectia de neonatologie de la Maternitatea Giulesti este din toamna lui 2010 la standarde europene. "Cu toate acestea, cred ca toate instalatiile din orice unitate de stat sau privata au un anumit grad de risc. Ministerul Sanatatii a alocat, dupa tragedia de la Maternitatea Giulesti, 85 de miliarde de lei vechi pentru achizitia sistemelor de avertizare contra fumului si incendiilor, astfel incat 62 de unitati sanitare, mai ales in maternitati si sectii ATI, au astfel de sisteme", a conchis Raed Arafat.

In 16 august 2010, in jurul orei 18.30, in salonul de Terapie Intensiva nou-nascuti, din cadrul Sectiei de Neonatologie a Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu", a izbucnit un incendiu in urma caruia sase nou-nascuti aflati in salon au decedat, iar alti cinci au suferit vatamari corporale grave. De asemenea, s-a produs o paguba materiala de 1.500.602 de lei, prin distrugerea aparaturii medicale si a celorlalte obiecte din salon.

In urma incendiului, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-au trimis in judecata, in decembrie 2010, pe asistenta Florentina Daniela Carstea si Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Panait Sarbu", pentru ucidere din culpa si vatamare corporala grava din culpa, precum si pe managerul unitatii Bogdan Marinescu, seful serviciului tehnic Vasile Dima, medicul Adrian Ioan Toma si pe electricianul Gigel Oprea, acuzati de neglijenta in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Prin natura sa, circumstantele si consecintele produse evenimentul prezinta unicitate in plan national, avand un impact social deosebit.