Premierul roman Emil Boc a fost un elev model in aplicarea masurilor de austeritate prescrise de FMI, insa vacarmul de pe pietele mondiale, cresterea economica slaba si privatizarile blocate l-ar putea forta "sa taie mai adanc", lucru ce i-ar afecta sansele electorale in perspectiva alegerilor parlamentare din 2012, se arata intr-o analiza Reuters, intitulata "Nervozitate pre-electorala pentru guvernul roman, in cazul unui nou val de austeritate".

Boc a suferit deja o scadere semnificativa in sondajele de opinie, partidele din coalitia sa de guvernare avand doar 25% din sustinerea electoratului, fata de o confortabila cota de 60% pentru alianta partidelor de opozitie, condusa de social-democrati.

Multi analisti politici spun insa ca relatiile stranse ale premierului cu presedintele Traian Basescu, aplicarea unei reforme solide si legaturile slabe dintre partidele de opozitie i-ar putea permite sa ramana la putere, chiar daca nu ar castiga direct alegerile generale de anul viitor, noteaza Reuters.

Sub guvernarea sa, Romania a revenit pe crestere economica, dupa o contractie de 8,3% in decurs de doi ani, si isi va putea stabiliza bugetul in urma unui imprumut de la FMI de 5 miliarde de euro, scrie agentia de presa.

Boc a inghetat pensiile, a taiat cu 25% salariile din sectorul public, a crescut TVA-ul cu cinci procente si si-a propus atingerea unei tinte de deficit bugetar sub 3% pentru 2012.

Insa un prim obstacol a fost intampinat in iunie, cand deficitul a sarit cu 50% fata de luna precedenta, la 2,1% din PIB, punand sub semnul intrebarii tinta de deficit stabilita pentru acest an, de 4,4%.

Ratarea acestei tinte ar putea determina FMI sa insiste pentru o noua runda de masuri de austeritate, inainte de alegerilor locale din vara viitoare si cele generale de la sfarsitul anului viitor.

"Daca economia globala isi va incetini ritmul, vor trebui sa reduca din nou cheltuielile publice, pentru a echilibra o posibila scadere a veniturilor (...) Cred ca vor incerca sa atinga tinta de deficit,dar s-ar putea sa fie nevoie sa aplice noi masuri de reducere a costurilor, inclusiv disponibilizari, si sa insiste pe restructurarea companiilor de stat care fac pierderi", spune Georgiana Constantinescu, analist al Credit Europe Bank.

Citeste si: