Fortele aeriene israeliene s-au intors pentru prima data in Romania de la accidentul de elicopter din 2010, pentru a desfasura un exercitiu aviatic comun, se anunta intr-un comunicat al armatei israeliene, citat de Mediafax.

Accidentul din vara trecuta, cand un elicopter Sikorsky s-a prabusit in zona Fundata - Zarnesti, in Muntii Bucegi, a provocat moartea a sase militari israelieni si a unui soldat roman. Echipele Sikorsky nu au participat insa in aceasta vara la exercitiul comun organizat in Romania.

"In ultimul an, prietenia dintre noi a devenit o fratie. Aceasta cooperare este extrem de importanta pentru noi", a declarat generalul de flotila aeriana roman Alexandru Galusca, referindu-se la cooperarea strategica romano-israeliana.

La inceputul lui august, fortele aeriene israeliene au trimis escadroane Hercules in Romania pentru a participa la acest exercitiu care a avut loc in Muntii Carpati, unde s-a produs accidentul din 2010.

In cele doua saptamani de exercitii aviatice, escadroanele Hercules au deprins navigatia in zona muntoasa, cu o topografie complexa si nefamiliara si cu vreme schimbatoare.

"Hercules a fost construit intentionat ca avion tactic de transport, ceea ce inseamna ca avionul survoleaza teritorii neprietenoase si transporta luptatori", a declarat maiorul Roey, comandantul escadronului.