Patronii de pe litoral au avut in weekend-ul trecut, prelungit cu o zi din cauza sarbatorii de Sfanta Maria, incasari cum nu au mai vazut de mult timp. Aproximativ 20 de milioane de euro au lasat turistii pe litoral in aceste trei zile libere.

Peste 300.000 de oameni si-au facut toate poftele la malul marii. Din 2008 n-am mai avut atat de multi oaspeti in statiuni, la jumatatea lui august, scrie incont.ro.

Pe plaja, Mariile si Marianii au fost sarbatoriti de la prima ora. Nu e de mirare ca incasarile au crescut in acest weekend prelungit, de la zi la zi.

"Se simte o crestere fara de aceeasi perioada a anului trecut destul de mare, in jur de 25-30%, weekend-ul acesta chiar si 50%. Speram sa o tina tot asa", a declarat Mihai Gache, reprezentant operator turism. In Mamaia, bugetul zilnic al unui turist este de cel putin 200 de lei cazare, mancare si distractie.

Weekendul acesta la Mamaia au fost oficial peste 44.000 de oameni, iar in trei zile au intrat in aceasta statiune peste sase milioane de euro, potrivit datelor furnizate de hotelieri.

Costinestiul si Neptunul au adunat 100.000 de oameni. Chiar daca au cheltuit mai putin decat in Mamaia, in jur de 150 de lei pe zi, le-au lasat hotelierilor si comerciantilor peste 10 milioane de euro. In total, cam 20 de milioane de euro se aduna in toate statiunile.

Autoritatile spun ca acum ar fi momentul ca hotelierii si patronii de restaurante sa investeasca in afacerea lor.

"Ii sfatuiesc sa nu retraga tot profitul si acum sa profite de aceste sume neasteptate si sa investeasaca", a declarat Elena Udrea, ministrul Turismului.

De luni a inceput pe litoral si programul "Zile gratuite de vacanta", cand turistii primesc o zi in plus de cazare fata de cele platite in pachet, iar de la 1 septembrie incep programele "O saptamana la mare" si "Litoralul pentru toti".