Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat anunta ca, in aproximativ doua saptamani, vor fi introduse in Bucuresti, in premiera pentru Romania, doua motociclete de interventie rapida, proiectul fiind derulat in colaborare cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

"In premiera pentru Romania, in curs de circa doua saptamani, vom lansa primele doua motociclete de interventie rapida, in Bucuresti. Proiectul este unul realizat in colaborare cu IGSU, iar motocicletele vor fi dotate cu defibrilator, echipament de resuscitare, stingator si oxigen. Astfel, daca ajunge la un caz de stop cardiac, paramedicul de pe motocicleta poate defibrila pacientul, avand dotarea minima necesara pentru a salva o viata, exact dupa standardele europene", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Simleu Silvaniei, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, cele doua motociclete au fost achizitionate din fondurile obtinute de la populatie prin redirectionarea a doi la suta din impozitul pe venit catre Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD).

"Motocicletele vor deservi zonele aglomerate si greu accesibile, asigurand ajutor pana la sosirea echipajelor de pe masini. Facem tot posibilul pentru a ajunge la bolnav cat mai repede. Este un proiect specific Bucurestiului, nu as lansa motocicletele in niciun alt oras din tara", a declarat Arafat.

El a explicat ca situatia Capitalei este una aparte, intrucat are un centru istoric unde unele strazi sunt greu accesibile masinilor de interventie.

De asemenea, in Bucuresti "circulatia rutiera este bara la bara" si ambulanta nu poate trece, astfel ca pana ajunge la fata locului pot trece 10-15 minute, lucru care reduce sansele de salvare a pacientului.

"In schimb, o motocicleta poate ajunge mult mai repede pentru a incepe acordarea primului ajutor. Este un proiect sigur. Deja motocicletele au fost achizitionate, dotate, inscriptionate, iar pompierii care vor lucra pe ele fac deja instruiri cu Politia Rutiera", a spus Raed Arafat.

Potrivit sursei citate, acest proiect este realizat dupa unele similare, derulate in alte capitale europene, precum Londra si Budapesta.