MDRT se va implica financiar in realizarea lucrarilor de consolidare si restaurare a cazinoului din Constanta, dar cladirea trebuie sa ramana in proprietatea Consiliului Local, se arata intr-o scrisoare trimisa miercuri de ministrul Elena Udrea primarului Constantei, Radu Mazare.

"Va asiguram ca impartasim acelasi interes pentru salvarea unui obiectiv turistic si cultural major pentru municipiul Constanta si pentru litoralul romanesc, insa nu putem fi de acord cu o asemenea solutie, si mai ales cu evaluarea de un leu pe care institutia pe care o reprezentati a facut-o imobilului", se arata in scrisoarea trimisa de Elena Udrea lui Radu Mazare, citeaza Mediafax.

Mazare a declarat la sfarsitul lunii iulie ca este dispus sa vanda Cazinoul Constanta, cu un leu, Ministerului Culturii si Ministerului Turismului, pentru a fi reabilitat si modernizat, aratand ca a trimis adrese acestor institutii si ca asteapta un rapuns.

El a spus ca doreste sa cedeze cazinoul pentru ca primaria nu are bani de investit in reabilitarea si modernizarea acestuia.

Udrea a mai spus ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului sustine ideea de descentralizare si considera ca, in cazul de fata, este vorba despre o problema a autoritatii publice locale.

Ea a afirmat ca problema este cunoscuta de mai mult timp, iar primaria a avut la dispozitie ani intregi in care ar fi putut sa isi construiasca bugetul si sa isi prioritizeze investitiile luand in calcul si salvarea acestui imobil simbol.

"Credem cu tarie ca turistii si locuitorii Constantei trebuie sa se bucure de evenimentele pe care cazinoul, consolidat si restaurat, le-ar putea gazdui. Avand in vedere stadiul avansat de degradare in care a ajuns cazinoul, am decis ca MDRT sa se implice financiar in realizarea lucrarilor de consolidare si restaurare a cladirii emblematice, care trebuie sa ramana in proprietatea constantenilor, prin Consiliul Local Constanta", a mai spus Udrea.

Ea a precizat ca institutia va "avea grija" ca, prin actele normative pe care le va initia, cazinoul sa fie folosit, dupa restaurare, in scop turistic si cultural.

Radu Mazare a afirmat in repetate randuri ca intentioneaza sa vanda cazinoul din Constanta deoarece nu are fonduri pentru reabilitarea cladirii, dupa ce a incetat contractul cu firma care concesionase acest obiectiv in urma cu patru ani. Contractul dintre Primaria Constanta si Queen Investments SRL, incheiat in anul 2007, prevedea concesionarea cazinoului pe o perioada de 49 de ani, cu drept de prelungire, municipalitatea Constanta urmand sa primeasca anual 140.000 de euro.

De altfel, pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu Local de la inceputul lunii iulie s-a aflat un proiect de hotarare privind vanzarea cazinoului. Acesta a fost retras insa chiar de catre initiatorul sau, Radu Mazare, urmand sa fie realizat un sondaj de opinie pentru ca locuitorii municipiului sa decida ce se va intampla cu cladirea.

Cazinoul Constanta este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din Romania. Cladirea a fost construita din bani publici in perioada 1903-1910, arhitectul lucrarii fiind Daniel Renard, roman de origine elvetiana. Inaugurarea oficiala a cazinoului Constanta a avut loc in 1911.