Candidatul PDL renunta la portocaliu si incepe campania cu bannere verzi. USL isi aduce director de campanie si purtator de cuvant recent iesit din puscarie. Partidul Ecologist inscrie in cursa un fost independent, fost PSD. UDMR sustine candidatul USL, iar PNTCD se scindeaza si sustine si candidatul PDL si candidatul USL. Asa arata pregatirile pentru alegerile din 21 august, cand cinci candidati vor lupta pentru doua functii de deputat ramase vacante in judetele Neamt si Maramures. Alegerile de aici sunt printre primele confruntari electorale importante din acest an, inaintea alegerilor locale si parlamentare din 2012.

Lupta i-a mobilizat in teritoriu pe liderul PSD, Victor Ponta, liderul PC, Daniel Constantin, ministrul educatiei, Daniel Funeriu (PDL) si ministrul transporturilor, Anca Boagiu (PDL) care si-au anuntat public sustinerile. Se pregateste si vizita lui Ion Iliescu, "care se va implica direct in campania" din Neamt, sustine presedintele filialei PSD.

Pe 21 august, in Circumscriptia electorala 26 - judetul Maramures, colegiul uninominal 2, si Circumscriptia electorala 29 - judetul Neamt, colegiul uninominal 6 vor fi organizate alegeri partiale pentru ocuparea a doua functii de deputat.

In Maramures, cei care se bat pe fotoliul de deputat sunt Florin Tataru (PSD), Mircea Dolha (PER) si Mariana Pop (PDL). In Neamt, candideaza pentru aceasta functie Liviu Harbuz (PSD) si Adrian Radulescu (PDL).

Mandatul de deputat din colegiul nemtean a fost vacantat dupa ce parlamentarul Victor Surdu a decedat in luna aprilie, iar cel din Maramures in urma alegerii deputatului Catalin Chereches in functia de primar al municipiului Baia Mare.

Judetul Maramures - Profil contracandidati

Florin Tataru (PSD) - candidat USL

Florin Tataru

Florin Tataru

Foto: www.florintataru.ro

Florin Tataru s-a nascut pe 5 decembrie 1967 in municipiul Baia Mare si face parte din PSD. Numele sau a fost vehiculat de presa locala si la alegerile pentru primaria Baia Mare, castigate de Catalin Chereches.

  • 2008 - prezent: consilier judetean la Consiliul Judetean Maramures
  • membru al Consiliului de Administratie al Casei de Asigurari de Sanatate Maramures
  • director economic la Directia Silvica Baia Mare
  • prim-vicepresedinte al organizatiei municipale a Partidului Social Democrat
  • pana in 2010: lector la Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Baia Mare
  • pana in 2009: membru al Comisiei de Control Financiar din Consiliul National PSD (potrivit declaratiei de interese din 2009)
  • 2001-2006: directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Maramures
  • a absolvit Facultatea de Comert-Relatii Internationale, ASE Bucuresti

Potrivit declaratiei de avere de anul acesta, Florin Tataru detine un autoturism Audi A4 cu anul de fabricatie 2002 si a acordat doua imprumuturi de 684.000 de Lei si 14.000 de Euro. La capitolul venituri, Tataru are un venit anual de 40.650 lei pe care il obtine din functia de Director economic la Directia Silvica Maramures, un venit anual incasat de 7.200 lei pentru functia de Consilier Judetean la Consiliul Judetean Maramures si un venit de 4.800 lei pentru functia de membru CA al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Maramures.

Sotia sa, Oana Tataru, este procuror la Parchetul de pe Langa Tribunalul Maramures, de unde incaseaza un venit anual de 40.800 de lei.

Potrivit declaratiei de interese, Florin Tataru este asociat in cadrul a patru firme, este trezorier al Federatiei YMCA Romania, Baia Mare si membru in Consiliul Judetean PSD Maramures, vicepresedinte.

Oana Tataru detine - potrivit declaratiei de avere din 2010 - un apartament de 102 metri patrati in Baia Mare, cumparat in 2005, un Audi cu anul de fabricatie 2002. Are un credit din 2005 la Banc Post Baia Mare, in valoare de 61.000 de franci elvetieni, scadent in 2022. Documentul arata ca, in 2010, Florin Tataru a detinut si functia de manager relatii la Banca Comerciala Carpatica Baia Mare, de unde a incasat un venit anual de 13.500 lei, precum si functia de lector al Universitatii Vasile Goldis, cu un venit anual de 2.100 lei.

Publicatia Gazeta de Maramures scria in 2005 ca "Guvernul Nastase a demarat operatiunea Pesedizarea institutiilor publice descentralizate". Ziarul nota atunci ca printre numirile politice s-a aflat si ce a Oanei Nacuta (care in 2008 s-a casatorit cu Florin Tataru) ca procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Baia Mare.

La alegerile din 21 august, Florin Tataru este candidatul USL. El are sustinerea PSD, PNL, PC dar si UDMR, sustine presedintele PSD Maramures, Mircea Ursache, citat de Maramedia.ro. UDMR este partener la guvernare insa sustine in Maramures candidatul opozitiei, potrivit presei locale.

Purtatorul de cuvant si directorul de campanie al lui Tataru este Cristian Anghel (PNL) - fostul primar al municipiului Baia Mare (functie pe care a ocupat-o 17 ani), condamnat anul trecut de Curtea de Apel Cluj la doi ani si sase luni de inchisoare pentru abuz in serviciu, ulterior eliberat pentru buna purtare pe timpul efectuarii condamnarii.

La inceputul lunii iulie, liderii filialelor Baia Mare ale Tineretului National Liberal (TNL) si Tineretului Social Democrat (TSD) au anuntat ca il sustin la alegeri pe Tataru.

Pe 8 iulie, Victor Ponta si Daniel Constantin, presedintele Partidului Conservator, s-au aflat la Baia Mare pentru a sustine candidatura lui Florin Tataru.

Vezi aici programul politic al lui Florin Tataru

Primarul Baia Mare, Catalin Chereches (PNL), a anuntat insa ca se opune candidaturii lui Florin Tataru. Acesta a conditionat sustinerea lui Tataru de desemnarea unui candidat liberal in colegiul respectiv la alegerile parlamentare din 2012 si l-a acuzat pe social-democrat de colaborare cu PDL. "Florin Tataru este director economic la Directia Silvica si, din cate stiu eu, PDL este la putere, nu PSD. Ar trebui sa ne intrebam cati oameni a pastrat PDL in deconcentrate de la PSD. El este o exceptie si ma intreb care sunt compromisurile pentru a fi pastrat in functie", a declarat Chereches, citat de Adevarul.

In 2007, Florin Tataru, pe atunci vicepresedinte al PSD Baia Mare, a fost sanctionat cu avertisment ultimativ, potrivit ziarului Romania Libera. Presa scria atunci ca mai multi lideri ai PSD Baia Mare au fost exclusi din partid dupa ce Liviu Bechis, fost prefect de Maramures, a acuzat public ca unii pesedisti baimareni ar fi fost informatori ai Securitatii si ca se ocupa de afaceri mai mult decat de partid. Potrivit sursei citate, Tataru ar fi fost sanctionat din cauza "apartenentei la grupul Bechis".

Mariana Pop - candidat PDL

Mariana Pop

Mariana Pop

Foto: www.pdlbaiamare.ro

Mariana Pop este inspector scolar general in Inspectoratul Scolar Judetean Maramures. La lansarea candidaturii sale, sambata, 6 august, au participat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, si secretarul general al PDL Ioan Oltean. In 2008, Mariana Pop a candidat pentru un loc in Senat si a obtinut cele mai multe voturi din colegiul sau (30,55%), insa insuficiente pentru a intra in Parlament, potrivit Mediafax.

  • presedintele PD-L Baia Mare (Sursa)
  • inspector scolar general in cadrul ISJ Maramures
  • consilier local, ales pe listele PDL
  • membru de onoare al Federatiei YMCA Romania
  • a absolvit cursurile Universitatii Babes Bolyai, Facultatea de Tehnologie Chimica

Pe 27 iulie, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a insotit-o pe Mariana Pop la Biroul Electoral Central unde aceasta si-a depus oficial candidatura. Funeriu a anuntat apoi in cadrul unei conferinte de presa ca o sustine public pe colega sa, Mariana Pop, in campania electorala pentru functia de deputat, transmite Maramedia.ro. Mariana Pop are si sustinerea unei parti din PNTCD, dupa cum a declarat primarul orasului Ulmeni, Lucian Morar.

Potrivit declaratiei de avere din 2011, Mariana Pop are impreuna cu sotul un apartament de 111 metri patrati in Baia Mare, cumparat in 2008, precum si un Renault Laguna cu anul de fabricatie 2004. In urma cu un an a vandut un autoturism in valoare de 3.700 de euro si un apartament de 54.000 de euro. Pop are un credit de 20.000 de euro contractat in 2008 de la Unicredit, scadent in 2024.

Pop are un venit anual incasat de 47.688 de lei pentru functia de inspector scolar general, iar sotul ei - un venit de 5.405 lei, ocupand functia de inginer la SC Matrix. La capitolul venituri din alte surse, Mariana Pop a castigat 5.607 lei de la Inspectoratul Scolar Maramures, fiind expert pe termen lung in cadrul unui proiect, 3.966 lei din indemnizatia de consilier local, 16.484 lei dintr-un alt proiect in cadrul caruia a fost expert de monitorizare, 1495 lei de la ARACIP Bucuresti (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar) - expert pe termen lung si 11.893 de lei de la Colegiul Tehnic Anghel Saligny, pentru "proiect formator".

Mircea Dolha - candidat al Partidului Ecologist Roman

Mircea Dolha

Mircea Dolha

Foto: Agerpres

Mircea Dolha s-a nascut pe 24 mai 1969, in Targu Lapus. A candidat la alegerile pentru primaria Baia Mare in 2011, ca independent (a obtinut 23,34% din voturi, castigator fiind Catalin Chereches cu 51,66%) si din partea PSD in 2008 (cand a obtinut 15,64%, castigator fiind Cristian Anghel).

  • candideaza la alegerile din 21 august din partea Partidului Ecologist Roman
  • 2008- 2011: viceprimar al municipiului Baia Mare (Sursa)
  • 2007- 2010: presedinte al PSD Baia Mare
  • 2010 martie-mai: Primar Interimar al municipiului Baia Mare
  • 2005- 2010: membru in Consiliul Judetean si Consiliul National al PSD si vicepresedinte al BPJ
  • de profesie jurist, avocat stagiar 2006- 2008, Baroul Bucuresti
  • 2005- 2007: Vicepresedinte PSD Baia Mare
  • 2004- 2008 consilier local in Consiliul Municipal Baia Mare
  • 2003- 2005: membru in CEX PSD Baia Mare
  • 1992 administrator si asociat unic al SC TINA SRL

Mircea Dolha a fost presedinte PSD Baia Mare si viceprimar al municipiului Baia Mare. In martie 2010, Mircea Dolha, viceprimar al municipiului, a sustinut in mod public ca sentinta judecatoreasca in cazul Anghel nu ar fi fost corecta si a participat la organizarea unui mars de sustinere a fostului primar. In aceeasi luna, el a fost desemnat primar interimar al municipiului, dupa ce fostul primar Cristian Anghel a fost condamnat la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu.

In noiembrie 2010, Dolha a fost exclus din PSD, dupa ce, la randul sau, a hotarat excluderea din partid a trei dintre liderii organizatiei judetene. In iulie 2011, dupa ce a trecut la Partidul Ecologist Roman, Dolha a fost avertizat de vicepresedintele PSD Maramures, Calin Matei, sa nu-i mai atace pe social-democrati. "Daca Mircea Dolha nu se linisteste si continua sa improaste cu noroi, vom scoate si noi tunurile asupra sa. (...) Daca Mircea Dolha vrea bataie, i-o vom da. Electorala sau de oricare", a declarat Matei, citat de Infomm.ro.

In 2008, Mircea Dolha a fost trimis in judecata de catre DNA pentru savarsirea infractiunii de luare de mita. O fosta prietena si partenera de afaceri din Germania, Delia Vranau, l-a denuntat la DNA, in 2006, ca i-ar fi pretins suma de 15.000 euro pentru a interveni pe langa colegii consilieri locali sa-i vanda un teren. Tribunalul Maramures l-a achitat in 2009. Recursul procurorilor s-a judecat la Curtea de Apel Cluj, instanta care a stramutat dosarul la Brasov la cererea avocatului lui Dolha.

Dolha a semnat adeziunea la Partidul Ecologist Roman cu putin timp inaintea depunerii candidaturii, fiind sustinut in campanie si de Partidul Verde. La inscrierea in cursa electorala, Mircea Dolha a fost insotit de fosti colegi din PSD si de presedintele PER Danut Pop, potrivit ziarului eMaramures.ro.

Potrivit declaratiei de avere din martie 2011, Mircea Dolha detine impreuna cu sotia 11 terenuri in Maramures, cumparate in perioada 1996-2008. Trei terenuri intravilane de aproape 24.000 de metri patrati si opt terenuri "din alte categorii de terenuri extravilane" de aproape 62.000 de metri patrati. Tot impreuna cu sotia are un apartament de 75 de metri patrati cumparat in 1993 si o casa de 900 de metri patrati din 2002.

Dolha mai detine un ceas din aur de 7.500 de euro si bijuterii din aur in valoare de 15.000 de euro. In februarie 2011 a vandut un apartament pe 54.000 de euro. In declaratia de avere este trecut si un imprumut acordat sotiei, in valoare de 100.000 de euro. La capitolul venituri, Dolha a inregistrat un venit anual incasat de 26.000 de lei pentru functia de viceprimar, iar Dolha Rodica a obtinut din salariu si dividende, din functia de manager al Marvani S.A., 30.000 de lei.

Judetul Neamt - Profil contracandidati

Pe 21 august vor avea loc alegeri parlamentare anticipate si in colegiul 6 de deputati. In cursa electorala s-au inscris social democratul Liviu Harbuz, sustinut de Uniunea Social Liberala, si secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu, membru al PDL. Alegerile vin in urma decesului din luna februarie a fostului deputat Victor Surdu.

Adrian Radulescu - candidatul PDL

Adrian Radulescu

Adrian Radulescu

Foto: Agerpres

Echipa de campanie electorala a candidatului PDL Adrian Radulescu a decis ca intreaga campanie sa fie dezvoltata avand la baza culoarea verde. Surse din cadrul PDL Neamt au declarat pentru Agerpres ca strategia are ca scop atragerea electoratului care intre timp s-a indepartat de partidul de guvernamant, partid identificat prin portocaliu. In consecinta, toate bannerele si celelalte materiale electorale au ca fond doar culoarea verde.

Deputatul independent Ioan Munteanu a anuntat ca il sustine pe Adrian Radulescu (PDL) in cadrul alegerile parlamentare anticipate programate pentru 21 august in Colegiul 6 de deputati. "Cand s-a vacantat mandatul de deputat si eu l-am convins pe Adrian Radulescu sa intre in politica. Asadar ma simt obligat sa il sustin in aceasta campanie electorala", a declarat pentru Agerpres fostul presedinte PSD Neamt.

La depunerea candidaturii, pe 29 iulie, Adrian Radulescu a fost insotit de membrii conducerii filialei PDL Neamt si de vicepresedintele partidului Gheorghe Stefan.

Adrian Radulescu este secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii. S-a nascut pe 30 martie 1955 in comuna Malaiesti din judetul Prahova.

  • 2010 - prezent: secretar de stat MADR
  • 2009 - 2010: consilier personal al Ministrului Agriculturii - Mihai Dumitru
  • 2009 octombrie: nominalizat pentru portofoliul de ministru al Agriculturii - Guvernul Croitoru
  • 2007 - 2008: Director Cabinet Ministrul Agriculturii ¬ Dacian Ciolos
  • 2010 - prezent: membru in Comitetul Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari ¬ EximBank;
  • 2001 - 2010: Presedinte al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR)
  • 1995 - 2010: Fondul de Garantare a Creditului Rural, Membru in Consiliul de Administratie
  • 1991 - 1992: Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara ¬ Bucuresti: Director
  • 1988 - 1991: C.A.P. Buftea: Presedinte - Inginer Sef
  • 1983 - 1988: I.A.S Mogosoaia: Sef Ferma
  • 1972 - 1978: I.M.P. Plopeni: Sculer matriter

Vezi aici CV-ul integral

"Desi eu am fost simpatizant al UNPR - functia pe care o detin la minister este a UNPR -, in urma discutiilor care au avut loc in coalitie s-a decis ca trebuie sa candidez din partea PDL", a declarat Adrian Radulescu, citat de Ziare.com.

Potrivit declaratiei de avere din 2011, Adrian Radulescu detine opt terenuri in Mogosoaia, Straulesti - Bucuresti, Targoviste, Urlati - Prahova, Chitila, Poiana Brasov, Costinesti si Valea Dragului - Giurgiu. Este vorba despre un teren agricol, un teren cu vita de vie si terenuri intravilane, cumparate intre 1992 si 2009 si din care detine jumatate sau o treime.

Impreuna cu sotia mai detine o casa de 546 metri patrati in Mogosoaia, cumparata in 1999, un apartament de 115 metri patrati in Otopeni, din 1991, si doua case de vacanta - una de 95 metri patrati in Poiana Brasov din 1996 si cealalta de 105 metri patrati in Costinesti din 1996. Radulescu are un Suzuki Vitara din 1997.

Secretarul de stat are patru conturi la BCR Otopeni, deschise in 2000, 2009, 2007 si 2005, in valoare de peste 30.000 lei si 491 euro. Mai are un cont deschis in 2000 la Piraeus Bank in valoare de 6.607 lei. La aceeasi banca, Radulescu are doua depozite bancare din 2010 in valoare totala de aproape 42.000 lei, iar la Eximbank are un cont deschis in 2010 de 93.490 lei.

Adrian Radulescu a acordat credite firmelor Agricom Prod - 18.906 lei, Agricom Impex - 3.761 lei, Domeniile Dealu Mare - 601.380 lei, Vitis Prod - 1.062.826; el a acordat si doua imprumuturi in euro, in valoare totala de 500.000 de euro.

La capitolul venituri, Adrian Radulescu a incasat in 2010 un salariu de 50.391 lei de la Ministerul Agriculturii si o indemnizatie de 40.181 lei de la Fondul de Garantare a Creditului Rural, unde este membru in CA. Sotia sa are un venit anual de 14.984 lei de la Scoala Generala Mogosoaia.

Potrivit declaratiei de interese din 2011, Radulescu este actionar la Abator Muntenia, Agricom Impex, Agricom Prod, Domeniile Dealu Mare Urlati, Vitis Prod si Alameda Prod. De asemenea, este membru in Consiliile de Administratie ale Genetica Ialomita, Suin Reproductie, Piglets Traian, Selectie Suin, Agrisud, Vanjulet si Rogova.

Este membru al Eximbank, de unde a incasat in 2010 peste 100.000 de lei, din care 74.792 donatii. Radulescu face parte si din Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.

Secretarul de stat in ministerul agriculturii Adrian Radulescu si-a inceput campania electorala prin impartirea de sacose alegatorilor, scrie Libertatea (http://www.libertatea.ro/detalii/articol/adrian-radulescu-campanie-voturi-348469.html), precizand ca sacosele impartite de Radulescu au inscriptionata sigla PDL, dar in culorile verde si violet.

In 2009, "Adrian Radulescu sau familia acestuia au lansat nu mai putin de opt companii care urmeaza sa se ocupe cu cresterea porcilor, la doua dintre acestea secretarul de stat din Agricultura fiind asociat cu Dan Pascariu, presedintele UniCredit Tiriac Bank si cu sotia acestuia, Gilda Lazar, Corporate Affairs Japan Tobacco Romania. Radulescu mai este asociat in aceste afaceri cu Mihai Lungu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii pe timpul guvernarii PSD", scrie Financiarul.

Liviu Harbuz (PSD) - candidatul USL

Liviu Harbuz

Liviu Harbuz

Foto: Agerpres

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, se va implica direct in campania electorala pentru alegerile parlamentare anticipate din colegiul 6, a declarat pentru Agerpres Alin Antochi, presedintele filialei PSD Neamt. Potrivit acestuia, nu doar Iliescu este asteptat in judet, ci si liderii Uniunii Social Liberale. "Rezultatul va fi ca un semnal la nivel national si de aceea este miza. Alegerile sunt primele examene ale USL", a precizat Alin Antochi.

Liviu Harbuz este de profesie medic veterinar, iar in guvernul Adrian Nastase a detinut functia de secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si de presedinte al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare. Harbuz a fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii si in timpul guvernarii PSD-PDL, pana in 2009.

In 2005, a fost cercetat de Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 3 pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si deturnare de fonduri, potrivit EVZ.ro.

In prezent este realizator de emisiuni radio si prim vicepresedinte al Colegiului Medicilor Veterinari. Harbuz este originar din judetul Neamt, iar in ianuarie s-a inscris in filiala PSD Bistrita-Nasaud.

In 2001, Harbuz a fost numit consilier al prim-ministrului pe probleme sanitar-veterinare si agricultura. Din aceasta functie, el a initiat in regim de urgenta un act normativ pentru gestionarea cainilor fara stapan, conform Mediafax.

Monitorul de Neamt scrie ca Liviu Harbuz a fost prima optiune a PSD si in 2008, pentru colegiul 6, insa din cauza unei interventii chirurgicale nu a reusit sa intre in cursa electorala.