Primul-ministru Emil Boc va incepe miercuri o vizita de lucru de sapte zile in Republica Populara Chineza, unde are programate intrevederi cu presedintele chinez, Hu Jintao, si cu premierul Wen Jiabao, potrivit Biroului de presa al Executivului.

In programul vizitei premierului Emil Boc figureaza si participarea la un forum economic, la Beijing, pe 15 august, informeaza Agerpres.

Din delegatia condusa de premierul Boc urmeaza sa faca parte, printre altii, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, ministrul Economiei, Ion Ariton, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, directori de companii de stat si private.

Romania si Republica Populara Chineza au stabilit la 18 octombrie 1939 relatii diplomatice la nivel de legatie. La 10 iulie 1941 relatiile diplomatice au fost intrerupte. La 5 octombrie 1949 relatiile diplomatice dintre Romania si Republica Populara Chineza au fost ridicate la nivel de ambasada.

Republica Populara Chineza este cel mai important partener comercial al Romaniei din zona asiatica, ocupand primul loc atat la export, cat si la import.

In 2009, volumul total al schimburilor comerciale dintre cele doua tari s-a situat la 2942,62 milioane USD, din care exportul a fost de 296,54 milioane USD, iar importul de 2646,08 milioane USD.

La 28 februarie 2010, in Romania erau inregistrate 9.793 de societati comerciale chineze si societati mixte romano-chineze, valoarea investitiilor chineze in tara noastra fiind de aproximativ 646 milioane USD, situandu-se pe locul 16 in clasamentul general al tarilor care au investit in Romania.