Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania cere Academiei Romane schimbarea definitiei cuvantului "jidan" din Dictionarul explicativ al limbii romane, solicitand ca explicatia termenului sa mentioneze clar caracterul peiorativ si antisemit al acestuia.

Maximilian Katz, presedintele Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului, a declarat luni, intr-un interviu acordat Associated Press, ca acest cuvant folosit in limba romana este unul ofensator, insa acest lucru nu este explicat in dictionarul oficial.

Potrivit lui Katz, cuvantul "era auzit de evrei cand erau urcati in trenurile mortii", referindu-se la masacrul asupra sutelor de mii de evrei romani din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

"Academia Romana a luat o expresie profund antisemita si a transformat-o intr-un cuvant legitim", a spus el pentru AP. Dictionarul spune ca termenul este folosit intr-un sens "familiar", dar omite sa precizeze ca este antisemit.

Intr-o scrisoare adresata Academiei Romane, Centrul pentru Combaterea Antisemitismului sustine ca acest cuvant "exprima rasism, ura fata de rasa evreilor, ura fata de religia mozaica, defaimeaza evreii pe considerente etnice si incita la violenta impotriva lor".

Semnatarii scrisorii sustin totodata ca folosirea cuvantului este ilegala in Romania, pentru ca intra sub incidenta unei legi ce interzice simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob, incalcarea acesteia fiind pedepsita cu amenda sau inchisoare.

Katz mai spune ca organizatia sa a observat si o cresterea a antisemitismului in publicatiile online romanesti. "Vedem o crestere drastica a incercarilor de a da vina pe evrei pentru criza economica, in mediul online", a spus el.

Cuvantul este cel mai insultator termen care exista in limba romana pentru a desemna un evreu, dar este folosit in mod colocvial de romanii in varsta indeosebi, fara ca acestia sa se considere antisemiti, noteaza Associated Press.

Csaba Ferenc Asztalos, presedintele Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, care a primit de asemenea scrisoarea adresata de Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului, spune ca "cererea este justificata". "Definitia cuvantului trebuie sa arate adevaratul sens al acestuia, ca este peiorativ si ca este rasist atat pentru evrei cat si pentru tigani", a declarat Asztalos pentru AP.

Recent, grupurile pentru apararea drepturilor romilor au acuzat Academia Romana de rasism, pentru ca una din definitiile din DEX ale cuvantului "tigan" este "persoana cu apucaturi rele".