Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a fost audiata, joi seara, la Directia Nationala Anticoruptie in dosarul privind tranzactiile ilegale din Portul Constanta, in care sunt cercetati senatorul PDL Mircea Banias si fostul secretar general al MAI Laurentiu Mironescu, anunta Mediafax.

Avocatul Ion Panaitescu a declarat, la iesirea de la DNA, ca Anca Boagiu a fost audiata in calitate de martor, iar marturia ei a fost "de o importanta covarsitoare pentru economia cauzei".

"S-a vorbit despre valurile Dunarii, despre Marea Neagra. A fost chemata pentru a se vorbi despre valurile Dunarii, despre valurile Marii Negre", a spus Panaitescu.

El a precizat ca audierea ministrului Transporturilor este un spectacol pus in scena de procurorii anticoruptie.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca Anca Boagiu a dat o declaratie succinta in fata procurorului Gheorghe Bocsan, cel care instrumenteaza cauza privind ilegalitatile din Portul Constanta.

Potrivit surselor citate, pe parcursul audierii, ministrul Anca Boagiu a fost inrebata daca ii cunoaste personal pe mai multi inculpati din dosar, printre care Mircea Banias, Laurentiu Mironescu sau Aurelian Pilca.

Anca Boagiu le-a spus anchetatorilor ca personal nu ii cunoaste decat pe Mircea Banias si pe Laurentiu Mironescu, ca urmare a relatiilor de partid.

  • Dosarul privind coruptia din vama Constanta-Agigea

In urma cu o saptamana a fost audiat la DNA, in calitate de martor, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, el precizand ca a fost citat dupa ce avocatii fostului secretar general al MAI, Laurentiu Mironescu au solicitat audierea sa.

Toader declara atunci ca nu a facut niciodata lobby pentru Laurentiu Mironescu si ca nu a fost nevoie sa sustina pe cineva sa intre in audienta la ministrul Anca Boagiu, deoarece aceasta primeste destul de des persoanele cu cereri intemeiate.

Intrebat daca Laurentiu Mironescu i-a cerut vreodata sa-l sprijine pentru a ajunge din nou la conducerea Portului Constanta, Toader a aratat ca acesta nu i-a cerut niciodata asa ceva si ca oricum el nu avea atributii in acest sens.

In dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanta sunt cercetate de procurorii anticoruptie 30 de persoane, dintre care initial au fost arestate 28. Ulterior au fost eliberate mai multe persoane, printre care Laurentiu Mironescu, Liviu Bratu, adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, Adrian Patrascu, comandant al "Grupului de Nave" Constanta din cadrul Politiei de Frontiera si Corneliu Paun, acestia parasind arestul in 21 iunie.

In acest dosar au mai fost arestati Eugen Bogatu, fost director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, Liviu Adrian Durbac, sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, Liviu Costel Bratu si Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncti ai sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, precum si inspectori, lucratori, comisionari si intermediari vamali, asociati si administratori ai unor firme.

Senatorul Mircea Banias este cercetat in acest dosar pentru aderare la un grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la delapidare, in cazul lui fiind luata masura interdictiei de a parasi tara.

Numele ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, apare in motivarea deciziei instantei supreme de arestare preventiva a celor 28 de persoane. Astfel, potrivit motivarii, Mircea Banias i-ar fi promis lui Eugen Bogatu, in noiembrie 2010, ca va interveni, la cererea acestuia, la ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, "intr-o problema", iar o luna mai tarziu ar fi intervenit "pe langa un ministru", pentru pastrarea in functie a fostului director al DSV Constanta.

La dosar exista mai multe interceptari ale convorbirilor telefonice intre Laurentiu Mironescu si Aurelian Pilca, pe tema sprijinului financiar pentru ca Mironescu sa castige alegeri in PDL si a interventiilor pentru ca Pilca sa fie numit sef in port sau a eforturilor de a intra in anturajul Ancai Boagiu.

Intr-una dintre convorbiri, din 7 septembrie 2010, Laurentiu Mironescu il anunta pe Pilca in legatura cu faptul ca se va intalni cu Mircea Toader, lider al deputatilor PDL, care l-ar fi cooptat pentru a elabora legislatia in domeniul maritim si portuar. Mironescu isi exprima speranta ca va intra astfel si in intimitatea ministrului si precizeaza ca Toader "s-a sfatuit cu Anca". Discutia se incheie cu formula "Succesuri!".

Potrivit procurorilor, in 3 decembrie 2010, Mircea Banias ar fi intervenit "pe langa un ministru" pentru a-l pastra in functie pe fostul director de la Directia Sanitar-Veterinara Constanta.

In 7 mai 2010, Bogatu i-a cerut alte doua favoruri lui Banias: sa intervina "pe langa o persoana influenta, identificata codat ca ᅡdoamnaᅡ, pentru a bloca aducerea unei persoane straine, neagreate de grupul infractional, la Compania Nationala Administrarea Porturilor Maritime Constanta" si sa intervina pentru blocarea unui ordin ministerial care urma sa prevada obligativitatea scanarii tuturor containerelor din Portul Constanta Sud Agigea.

In iulie 2010, Banias "s-a angajat, la cererea expresa a inculpatului Bogatu", sa intervina pe langa Iulian Tudor si pe langa ministrul Transporturilor (ᅡdoamnaᅡ) "pentru o chestiune de afaceri discutata anterior de cei doi inculpati", precum si pe langa presedintele ANAF, Sorin Blejnar, "pentru a-l determina sa renunte la atitudinea negativa a acestuia fata de Liviu Durbac, seful Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, membru, la randul sau, al grupului infractional organizat, din care fac parte atat inculpatul Mircea Banias, cat si inculpatul Eugen Bogatu".

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, declara, in 27 mai, ca a numit un director apolitic la Portul Constanta, Aurelian Popa, fara ca asupra ministrului sa fie facuta "vreo interventie" in acest sens.

"Nu stiu cine e Bogatu. Nu l-am vazut in viata mea. Nu pot sa raspund pentru fiecare chestie pe care o spune oricine in jurul nostru. Si ieri auzeam ca ma cauta cineva care s-a jucat cu papusile cu mine cand eram mica. Dar e o persoana de care nici nu imi aduc aminte. Deci, probabil ca oricare din acesti domni putea sa spuna orice", spunea atunci Anca Boagiu.

Boagiu l-a numit pe Andrei Aurelian Popa in luna ianuarie a acestui an in functia de director general al Administratiei Porturilor Maritime Constanta in locul lui Ioan Balan, demis din cauza deficientelor din activitatea manageriala. Popa a detinut anterior, timp de 11 ani, functii de management in cadrul companiei Maersk, aflata in topul international al operatorilor in transportul maritim containerizat si al operatorilor de vase de transport maritim.