Cantareata de muzica populara Florica Ungur a incetat din viata la 72 de ani. Suferea de o boala incurabila, transmit televiziunile de stiri.

Florica UngurFoto: ziare-pe-net.ro

Florica Ungur era una dintre cele mai cunoscute si indragite interprete de muzica populara din judetul Bihor.

in urma cu doua saptamani, la Oradea a avut loc un spectacol caritabil "Florica Ungur - O viata inchinata cantecului". Colegii de breasla au incercat sa straga fonduri pentru artista care suferea, potrivit presei, de oforma de cancer.

"Am crescut cu folclorul, l-am simtit de cand eram mica-mica", spunea Florica Ungur. Primul dascal al artistei a fost chiar mama sa (Ileana Cociuba), de la care a preluat unele melodii. Alte doua persoane care au influentat deosebit de mult viata artistei sunt: profesorul de folclor Mihai Pop si profesoara sa de canto de la Scoala Populara de Arta Rhea-Silvia Pop de Popa (sora lui Ioan Pop de Popa).

Cantareata afirma intr-un interviu ca n-a vrut si n-a facut "cariera din cantat".

"Nu mi-am propus niciodata sa cant pentru a avea succes, ci pentru a mangaia sufletul celor care au izvodit cantarea".

A absolvit cursurile Universitatii din Bucuresti, sectia limbi clasice (latina si greaca veche) si a fost profesoara de latina in liceu. Cantareata marturiseste: "(...) era de asteptat sa-mi respect vocatia de dascal, dobandita, si sa fructific talentul dat de Dumnezeu in timpul care-mi ramanea dupa munca la catedra".

Interpreta a reusit sa culeaga, sa interpreteze si sa inregistreze peste 150 de melodii de o valoare inestimabila pentru sufletul romanesc.

A inregistrat primul disc Electrecord in anul 1970, la varsta de 31 de ani. A mai inregistrat inca noua discuri, cinci casete audio si un CD.

A colaborat cu mari orchestre, ansambluri si dirijori, a participat ca invitata la cele mai mari festivaluri de folclor din tara si din strainatate, a avut emisiuni si inregistrari la toate posturile nationale de televiziune si si-a exprimat crezul artistic si respectul pentru valorile cantecului popular in diverse articole.

Sursa: wikipedia