Departamentul Consular din cadrul MAE a intreprins demersurile necesare pentru functionarea, incepand de la 1 august, a Sistemului National de Informatii privind Vizele (SNIV), aceasta etapa fiind un nou pas in vederea interconectarii cu VIS Central la momentul aderarii efective la Schengen.

Potrivit unui comunicat al MAE, incepand cu data de 1 august, vechiul sistem de procesare a solicitarilor de vize (VISA- ON-LINE) si-a incetat functionalitatea, toate solicitarile de vize fiind procesate exclusiv prin intermediul noii aplicatii informatice dezvoltate pentru SNIV.

Ministerul Afacerilor Externe a finalizat implementarea SNIV la toate misiunile diplomatice si oficiile consulare din strainatate.

La nivelul Centralei Ministerului Afacerilor Externe va functiona o echipa de suport tehnic, zilnic, cu program prelungit in vederea acordarii de asistenta pentru solutionarea problemelor inerente unei operatiuni de o asemenea anvergura, precizeaza MAE.

"Prin aceasta actiune, Romania este pregatita sa elibereze vize biometrice in toate locatiile in care este reprezentata la nivel de misiune diplomatica sau oficiu consular, avand posibilitatea de a se ralia la calendarul Comisiei pentru operationalizarea Sistemului de Informatii privind Vizele (VIS) pe regiuni (regional roll-out of the VIS), incepand cu 11 octombrie 2011", se mai arata in comunicatul MAE.