Cosul de solidaritate pentru pensionari este un program populist, dar util, a declarat intr-un interviu la RFI fostul ministru de Finante, Sebastian Vladescu. El a spus ca, "in mod cert", va exista o majorare a salariilor in 2012. "Cu cat vor fi mai putini angajati, cu atat salariul individual va putea fi mai mare", a explicat Vladescu. El mai spera ca politicienii, inclusiv cei de la PDL "au invatat lectia" din 2008 si "nu vor mai comite erori", aluzie la masurile sociale populiste.

Rep.: Credeti ca vor putea fi majorate salariile bugetarilor anul viitor, asa cum spune Guvernul, domnule Sebastian Vladescu?

S.V.: Va exista in mod cert o majorare salariala anul viitor. Nivelul acestei majorari va fi stabilit in functie de performanta economica a anului 2011 si de perspectiva anului 2012. Deci cifre precise sunt foarte greu de dat in acest moment. Singura cifra precisa este valoarea pachetului salarial din total buget, care e, daca nu ma insel, undeva la 7,3 - 7,5% din PIB. La cati angajati din sectorul bugetar se va distribui aceasta anvelopa salariala este discutia cealalta. Cu cat vor fi mai putini angajati, cu atat salariul individual va putea fi mai mare.

Rep.: De ce credeti ca insista presedintele Traian Basescu pe tema evitarii populismului?

S.V.: Este o lectie pe care sper ca nu numai PDL, ci toti politicienii au deprins-o, aceea a... incerc sa gasesc un cuvant diplomatic... aceea a neexagerarii cu cheltuielile pentru cumpararea de voturi, mai ales in campaniile electorale. Eroarea din 2008, cand datorita campaniei electorale, in mod nejustificat si excesiv, salariile, pensiile, cheltuielile sociale au crescut este o eroare care mai ales in conditiile lumii de astazi, in care riscul de a ramane fara finantare externa este major, iar in Romania nu exista resurse suficiente pentru a finanta deficitul bugetar, e o lectie pe care sper ca au deprins-o toti politicienii si nu vor mai comite erori.

Rep.: Si in acest context, vi se pare ca acest cos de solidaritate pentru pensionari este o idee buna?

S.V.: In cazul in care se implementeaza, este o idee buna, pentru ca ii ajuta pe pensionari sa achizitioneze cateva produse de baza la pret de producator, banuiesc ca pret de producator va fi. Problema programului in momentul de fata este aceea de implementare, iar daca reuseste administratia locala sa-l implementeze, programul va fi util pentru pensionarii cu venituri scazute.

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.