Romaniei i-a fost impusa de catre Uniunea Europeana o tinta anuala de 4 kg/ locuitor pentru colectarea Deseurilor de Echipamente Electrice si Electronice. In ultimii 2 ani, insa in Romania au fost colectate in jur de 30.000 tone DEEE/an, ceea ce reprezinta 1-1.5 kg din norma aferenta, iar trendul este in scadere. Spre deosebire de Romania, Norvegia a colectat anual 14 kg / locuitor.

Liviu Popeneciu, presedinte Asociatia RoRecFoto: Asociatia RoRec

DEEE-urile electrice sunt importante deoarece 80-90% din acestea se recupereaza ca materii prime. Care este traseul deseului? Ce materii prime se obtin? Cat polueaza un tub catodic? Cat ajuta/impiedica statul actiunea?

La aceste intrebari a raspuns, intr-o intalnire online, presedintele Asociatiei Romane pentru Reciclare RoRec Liviu Popeneciu,

Stiati ca:

- Parlamentul doreste ca statele membre sa colecteze minim 85% din deseurile electronice produse in fiecare stat, incepand cu 2016.

- Procentul de recuperare al metriilor prime din DEEE-uri este de 80-90%: Fier 45%; Sticla 18%; Plastic 17%; Cupru 3%, Aluminiu 3%, Placi electronice 4%...

- Recicland 1 kg de aluminiu se salveaza 8 kg de bauxita, 4 kg de chimicale si 14 kw de electricitate.

- Deseurile de echipamente electrice si electronice reprezinta fluxul de deseuri care creste cel mai rapid in UE - in prezent 8,3 - 9,1 milioane de tone.

- Un milion de telefoane mobile contin: 250 kg de argint, 24 kg de aur, 9 kg paladiu si 9 tone de cupru

- Un tub catodic al unui televizor polueaza 50 de mp de sol timp de 30 de ani

- Telefoanele celulare si calculatoarele contin metale grele si metale rare

- In Romania se achizitioneaza anual 11 kg de echipamente electrice noi/cap de locuitor

- Peste 30% din detinatorii de televizoare vor sa le schimbe in urmatoarele 12 luni

- In Elvetia, reciclarea bateriilor a ajuns la o rata de 71,3% iar Guvernul federal tinteste un obiectiv de 80%. Romania are impusa pentru la anul o tinta de 25%

- Cantitati mari de deseuri electronice sunt declarate in mod fals ca fiind "reutilizabile" si exportate ilegal in tarile in curs de dezvoltare, unde acestea sunt adeseori procesate in conditii nesigure, uneori chiar de catre copii.