Elevii care incep clasa a V-a in anul scolar 2011-2012 vor sta in gimnaziu cinci ani, inclusiv in clasa a IX-a. La sfarsitul acestui ciclu vor sustine evaluarea nationala obligatorie care contine cinci probe, respectiv sase pentru minoritati si admiterea in liceu organizata la nivelul scolii, potrivit noii legi a educatiei nationale care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2011.

Legea 1/2011 prevede masura introducerii clasei a IX-a in invatamantul gimnazial care intra in vigoare incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012.

Tot in cazul elevilor care intra in clasa a V-a in 12 septembrie 2011, admiterea la liceu se va desfasura la nivelul unitatii de invatamant pentru care opteaza, relateaza Mediafax.

Continuarea studiilor din invatamantul gimnazial in invatamantul liceal este asigurata pe baza unui proces de consiliere si de orientare scolara si profesionala. Numarul de locuri alocate clasei a X-a este cel putin egal cu cel al absolventilor clasei a IX-a. Dupa absolvirea gimnaziului, elevii urmeaza liceul sau scoala profesionala.

Admiterea la liceu sau la scoala profesionala se muta la nivelul unitatii de invatamant. Astfel, in cazul in care numarul de candidati nu depaseste numarul locurilor oferite de unitatea de invatamant, admiterea se va realiza pe baza portofoliului educational al elevului.

In cazul in care numarul de candidati este mai mare decat numarul locurilor oferite de unitatea de invatamant, admiterea se face luand in calcul in proportie de 70% portofoliul educational al elevului, media de absolvire a invatamantului obligatoriu, precum si media la probele de la evaluarea nationala de la sfarsitul clasei a IX-a si in proportie de 30% nota obtinuta la proba de admitere stabilita de unitatea de invatamant. In cazul mediilor egale, diferentierea se face pe baza portofoliului educational al elevului.

Legea educatiei mai prevede ca Metodologia-cadru de organizare si desfasurare a admiterii in clasa a X-a va fi elaborata de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si anuntata pentru fiecare generatie cel mai tarziu la inceputul clasei a VIII-a.