Statul roman acorda 950 de locuri (800 cu bursa si 150 fara bursa) pentru anul scolar 2011-2012 elevilor absolventi de gimnaziu din Republica Moldova, pentru admiterea la liceele din Romania, potrivit unui centralizator al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, transmite Agerpres.

Pentru elevii etnici romani din tarile invecinate si diaspora se ofera 150 de locuri cu bursa si 150 fara bursa la liceele din Romania.

In ceea ce priveste anul universitar viitor, statul roman ofera pentru absolventii de liceu moldoveni 1000 de locuri cu bursa si 100 de locuri fara bursa, iar pentru etnici romani din tarile vecine si diaspora 300 de locuri cu bursa si 186 fara bursa.

Pentru masterat se ofera pentru absolventii de facultate moldoveni care au terminat universitati in Republica Moldova sau in Romania 50 de locuri cu bursa, iar pentru etnicii romani din tarile invecinate si diaspora 113 locuri cu bursa si 230 fara bursa.

In ceea ce priveste rezidentiatul pentru Republica Moldova se ofera 25 de locuri cu bursa iar pentru etnicii romani din tarile vecine si diaspora 112 locuri cu bursa.

La doctorat statul roman pune la dipozitia cetatenilor din Republica Moldova 25 de locuri, iar pentru cei din tarile invecinate si diaspora care sunt etnici romani 25 de locuri cu bursa si alte 25 fara bursa.

Inscrierea elevilor moldoveni care vor sa urmeze cursurile unui liceu in Romania are loc in perioada 31 iulie - 8 august, la sediile celor trei Consulate din Republica Moldova, respectiv Balti, Chisinau si Cahul, iar pentru etnicii romani din Republica Moldova, absolventi ai gimnaziilor din Romania, la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Iasi.

Repartizarea elevilor la unitatile de invatamant se face in functie de media de admitere a candidatilor, iar rezultatele concursului vor fi afisate pe 12 august, la ora 16.00.

Candidatii de origine etnica romana cu domiciliul stabil in strainatate care doresc sa candideze pe locuri de studii preunivesitare sau studii de licenta ca bursieri ai statului roman vor depune pana la 31 iulie dosarele de candidatura la sediile misiunilor diplomatice din strainatate.