Romania pare sa fie salvata in urma celor doi ani de sacrificii din timpul crizei financiare, iar acordul cu Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala (BM) si Comisia Europeana (CE) a fost unul foarte reusit, a declarat, duminica, la inceputul intalnirii cu premierul Emil Boc, Peter Harrold, directorul de tara pentru Romania al BM, transmite Agerpres.

"Suntem incantati sa constatam ca, dupa doi ani foarte grei, vedem acum primele rezultate pozitive ale acordului, primele semne ale reluarii cresterii economice de pe o pozitie fiscala mult mai solida si una externa mult mai solida. Programul pe care l-ati intreprins in mod curajos cu cele trei institutii internationale a fost unul foarte reusit in aceasta privinta. (...) Nu ati ratat ocazia sa rezolvati cateva din provocarile fundamentale ale economiei. Asta nu inseamna ca ati incheiat, in niciun caz, asa ca vom continua sa lucram alaturi de dumneavoastra pe aceste chestiuni astfel incat sa faceti pasi inainte pe o cale de crestere diferita de cea anterioara. Dumneavoastra ati admis ca aceea nu a fost una sustenabila si acum va orientati catre cheltuieli sustenabile", a spus Peter Harrold.

Reprezentantul Bancii Mondiale a subliniat ca in ultimii doi ani au trebuit sa se faca "sacrificii mari pentru a salva statul roman, pentru a salva Romania".

"Acum Romania pare a fi salvata si speram ca vom face pasi inainte cu politici si initiative pentru a stimula cresterea economica, crearea locurilor de munca. In acest scop, trebuie sa fim siguri ca cheltuielile publice sunt cat mai eficiente si cred ca pe asta trebuie sa ne concentram pe viitor. Cand boardul FMI a discutat ultima data programul s-a spus ca este cel mai reusit acord pe care institutiile internationale l-au avut cu Romania. Au fost si programe in anii '90 si in deceniul trecut, dar de fiecare data au fost intrerupte", a adaugat Peter Harrold.

La randul sau, premierul Emil Boc a aratat ca programul cu FMI, CE si BM se dovedeste a fi unul "eficient si de succes".

"Romania a iesit din recesiune si speram sa avem un al treilea trimestru consecutiv de crestere economica. In 2011 estimam o crestere de 1,5%, iar in 2012 una de 3,5%-4%. Expertiza dumneavoastra a fost de mare ajutor si este folositoare si in viitor. Aceasta perioada de criza se dovedeste a fi cea mai buna oportunitate pentru Romania pentru a declansa un proces de reforma in sistemul de sanatate, salarizarea in sectorul public, pensii, educatie, justitie. Asteptam ca anul viitor si oamenii sa resimta in buzunarele lor rezultatele reformelor, dupa doi ani de masuri dure. In tot acest timp, am avut o colaborare buna si speram sa o continuam pe viitor. Cheia este sa continuam reformele", a completat Boc.

Premierul a reiterat ca Guvernul este decis sa continue reformele si sa nu faca niciun compromis anul viitor, chiar daca este unul electoral.

"Asa cum am spus si la intalnirea cu FMI, Guvernul este hotarat sa nu faca niciun pas inapoi, niciun compromis. Chiar daca vom avea un an electoral in 2012, Guvernul este hotarat sa ramana in interiorul unui deficit de 3%, ceea ce este foarte dificil, dar este singura solutie pentru a mentine stabilitatea macroeconomica. Acum Romania este mai bine pregatita decat in 2008, in caz ca vom avea un nou val al crize", a spus seful Guvernului.

Intalnirea cu reprezentantul BM survine dupa ce in cursul zilei de sambata, seful Guvernului a avut o intrevedere cu delegatia FMI, CE si Bancii Mondiale, aflata in tara noastra. Cu acel prilej, primul ministru a afirmat ca investitiile si locurile de munca reprezinta principala preocupare a Guvernului pentru a sustine cresterea economica.

Misiunea comuna de evaluare a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla in Romania din 20 iulie pentru a analiza proiectiile de crestere economica, situatia fiscala, rectificarea bugetara pe 2011, parametrii generali ai bugetului de stat pe 2012, situatia arieratelor companiilor de stat si nivelul de absorbtie a fondurilor europene. Misiunea de evaluare a reprezentantilor institutiilor financiare internationale in Romania, in cadrul acordului stand-by de tip preventiv care a demarat in acest an la finele lunii martie, se incheie luni 1 august.