Masurile de restrictionare a accesului romanilor pe piata muncii din Spania vor fi ridicate inainte de anul 2014, cand toate statele UE vor trebui sa-si liberalizeze piata muncii, a declarat dupa intoarcerea de la Madrid, ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu.

Sebastian Lazaroiu in studioul HotNews.roFoto: HotNews.ro

Ministrul a declarat intr-un interviu pentru Mediafax ca decizia Guvernului spaniol a venit intr-un moment in care Spania incepe sa aiba primele semnale pozitive in economie si ca asteapta sa vada daca in urmatoarele 15 zile Comisia Europeana va analiza acest aspect.

Demnitarul crede ca romanii ar trebui sa fie optimisti, pentru ca economia Spaniei isi revine, iar acest lucru inseamna ca la un moment dat restrictiile vor fi analizate si probabil ridicate, in opinia sa acest lucru urmand sa se intample mult inaite de anul 2014.

El a mai spus ca, vineri, a avut intalniri si cu oficiali de rang inalt din Partidul Popular din Spania, aflat in opozitie, care si-au exprimat rezervele fata de retrictiile impuse de catre guvernul de la Madrid.

Totodata, ministrul s-a intalnit cu reprezentanti ai comunitatii de romani din Spania, care s-au plans ca le este teama sa nu inceapa presiuni asupra lor pentru a reveni in tara, si carora le-a transmis sa foloseasca cea mai importanta arma pe care au pentru a-si apara drepturile: participarea la vot.

Lazaroiu a mai precizat ca vizita sa la Madrid nu a avut ca scop anularea unei decizii deja adoptata de Executivul spaniol, ci clarificarea unor aspecte ambigue. Unul dintre lucrurile clarificate este faptul ca restrictiile de pe piata muncii nu se aplica membrilor familiei unui cetatean roman care este in Spania de cel putin 18 luni sau care la momentul deciziei se afla in Spania.