Doar 12 univeristati ar putea primi dreptul de a organiza doctorat, incepind din anul academic 2011-2012, dupa clasificarea institutiilor de invatamant superior, potrivit unor surse oficiale citate de agentia Mediafax.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a caracterizat aceste informatii drept "o zvonistica" si ca, deocamdata, ministerul se afla in etapa "verificarilor" datelor raportate de universitati.

"Am vazut si eu ce a aparut in presa. Este doar o zvonistica, ministerul lucreaza in transparenta totala iar cand vom avea ceva de comunicat o vom face deschis, ca pana acum. Suntem in etapa verificarilor in ceea ce priveste datele raportate de universitati. O clasificare serioasa trebuie sa aiba la baza date corecte", a precizat Daniel Funeriu, pentru HotNews.ro.

Sursele citate de agentia Mediafax afirmasera ca doar cele mai performante universitati vor organiza doctorate. "Doar acestea vor putea organiza doctorat. Numarul acestora este mic, probabil 12 institutii de invatamint superior vor fi acreditate pentru studii doctorale", au precizat sursele citate.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) a terminat evaluarea universitatilor si a anuntat ca premiaza instiutiile care accepta fuziunea. Raportul privind evaluarea a fost prezentat expertilor Asociatiei Europene a Universitatilor, "probabil cea mai respectata voce la nivel european", dupa cum afirma autoritatile.

Totodata, conducerea MECTS a facut precizarea ca doctoratele aflate in derulare vor continua pina la finalizarea ciclului de pregatire, chiar daca universitatea va pierde din august dreptul de a mai organiza alte doctorate.

Mai mult, conducatorii de doctorate de la institutii de invatamint superior, care nu figureaza printre cele 12 universitati, vor putea sa conduca acest tip de pregatire postuniversitara, daca universitatea lor creaza un consortiu cu alte institutii acreditate pentru studii doctorale.

Pentru luna septembrie vor fi scoase la concurs 3.500 de locuri la doctorat.

Universitatile se clasifica din aceasta vara in trei categorii:

  • universitati centrate pe educatie - care fac numai pregatire de licenta
  • universitati de educatie si cercetare stiintifica si universitati de educatie si creatie artistica - care fac licenta si masterat
  • universitati de cercetare avansata si educatie - care fac licenta, masterat si doctorat

Odata cu clasificarea universitatilor incepe si ierarhizarea programelor de studii, dar acest proces ar putea dura insa pana in 2014.

"Legea educatiei cere experti internationali la clasificarea universitatilor pentru ca in mediul universitar romanesc domneste neincrederea. Iar in mediul european domneste neincrederea fata de ceea ce se intampla in mediul academic romanesc. Nu degeaba au fost scandaluri legate de diplome, acordate mai mult sau mai putin corect (...). Pentru a ridica aceste suspiciuni, pentru a stabili un ᅡmoment zeroᅡ - un moment in care precizam unde suntem noi astazi - am decis sa fim asistati de aceasta organizatie europeana", spunea, in luna martie, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

MECTS si Asociatia Europeana a Universitatilor (EUA) au lansat in dezbatere publica, in 25 martie, Metodologia de evaluare pentru clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii, in conformitate cu articolul 193, din Legea Educatiei Nationale.