Doar 12 universitati ar putea primi dreptul de a organiza doctorat. Daniel Funeriu: "O zvonistica"

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 29 iulie 2011, 12:35 Actualitate | Esenţial


Doar 12 univeristati ar putea primi dreptul de a organiza doctorat, incepind din anul academic 2011-2012, dupa clasificarea institutiilor de invatamant superior, potrivit unor surse oficiale citate de agentia Mediafax.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a caracterizat aceste informatii drept "o zvonistica" si ca, deocamdata, ministerul se afla in etapa "verificarilor" datelor raportate de universitati.

"Am vazut si eu ce a aparut in presa. Este doar o zvonistica, ministerul lucreaza in transparenta totala iar cand vom avea ceva de comunicat o vom face deschis, ca pana acum. Suntem in etapa verificarilor in ceea ce priveste datele raportate de universitati. O clasificare serioasa trebuie sa aiba la baza date corecte", a precizat Daniel Funeriu, pentru HotNews.ro.

Sursele citate de agentia Mediafax afirmasera ca doar cele mai performante universitati vor organiza doctorate. "Doar acestea vor putea organiza doctorat. Numarul acestora este mic, probabil 12 institutii de invatamint superior vor fi acreditate pentru studii doctorale", au precizat sursele citate.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) a terminat evaluarea universitatilor si a anuntat ca premiaza instiutiile care accepta fuziunea. Raportul privind evaluarea a fost prezentat expertilor Asociatiei Europene a Universitatilor, "probabil cea mai respectata voce la nivel european", dupa cum afirma autoritatile.

Totodata, conducerea MECTS a facut precizarea ca doctoratele aflate in derulare vor continua pina la finalizarea ciclului de pregatire, chiar daca universitatea va pierde din august dreptul de a mai organiza alte doctorate.

Mai mult, conducatorii de doctorate de la institutii de invatamint superior, care nu figureaza printre cele 12 universitati, vor putea sa conduca acest tip de pregatire postuniversitara, daca universitatea lor creaza un consortiu cu alte institutii acreditate pentru studii doctorale.

Pentru luna septembrie vor fi scoase la concurs 3.500 de locuri la doctorat.

Universitatile se clasifica din aceasta vara in trei categorii:

 • universitati centrate pe educatie - care fac numai pregatire de licenta
 • universitati de educatie si cercetare stiintifica si universitati de educatie si creatie artistica - care fac licenta si masterat
 • universitati de cercetare avansata si educatie - care fac licenta, masterat si doctorat

Odata cu clasificarea universitatilor incepe si ierarhizarea programelor de studii, dar acest proces ar putea dura insa pana in 2014.

"Legea educatiei cere experti internationali la clasificarea universitatilor pentru ca in mediul universitar romanesc domneste neincrederea. Iar in mediul european domneste neincrederea fata de ceea ce se intampla in mediul academic romanesc. Nu degeaba au fost scandaluri legate de diplome, acordate mai mult sau mai putin corect (...). Pentru a ridica aceste suspiciuni, pentru a stabili un ᅡmoment zeroᅡ - un moment in care precizam unde suntem noi astazi - am decis sa fim asistati de aceasta organizatie europeana", spunea, in luna martie, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

MECTS si Asociatia Europeana a Universitatilor (EUA) au lansat in dezbatere publica, in 25 martie, Metodologia de evaluare pentru clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii, in conformitate cu articolul 193, din Legea Educatiei Nationale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7026 vizualizari

 • +7 (15 voturi)    
  si (Vineri, 29 iulie 2011, 12:37)

  si [anonim]

  si 12 sunt prea multe.
  • 0 (4 voturi)    
   care-s alea 12? (Vineri, 29 iulie 2011, 13:06)

   Laur006 [anonim] i-a raspuns lui si

   O fi Spiru Haret printre ele? :))
  • +1 (3 voturi)    
   nelamurire (Vineri, 29 iulie 2011, 13:50)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui si

   de ce 12 si nu 10? de ce 3.500 locuri la doctorat si nu 5.000? cum s-a ajuns la aceste cifre? exista si alte criterii pt stabilirea acestor cifre in afara celor financiar-contabile?
  • 0 (2 voturi)    
   Funeriu nu avea cum sa faca cls a XII-a in Franta (Vineri, 29 iulie 2011, 16:29)

   Dumitrica [anonim] i-a raspuns lui si

   A patra clasa de liceu nu exista in Franta. Totusi, Funeriu a absolvit-o la Strasbourg.
   Cum a fost posibil asa ceva?

   Citez dintr-un CV al lui Daniel Funeriu:

   "• 1985-1988 : Liceul de Filologie-Istorie Timişoara (actualul Colegiu Bănăţean), secţia de chimie biologie, clasa a IX-a până la clasa a XI-a ;
   • 1988-1989 : Lycée International des Pontonniers, Strasbourg, Franţa, clasa a XII-a ;"

   Invatamintul in Franta este structurat astfel:
   a) Trei ani de gradinita
   b) O clasa pregatitoare
   c) Patru primare
   d) Patru gimnaziale
   e) Trei clase de liceu

   Deci, cum a absolvit Daniel Funeriu ultima clasa de liceu (a patra, a XII-a de la noi) in Franta daca asemenea an nu exista acolo, sunt doar trei?!

   Conform informatiilor din CV-ul tatalui lui Funeriu este mai mult decit evident ca Daniel Funeriu nu a plecat din proprie initiativa in strainatate ci a fost trimis special de tatal sau, Ionel Funeriu (care activase la Strasbourg ca profesor), pentru a-si continua studiile peste granita.

   Este greu de crezut ca Ionel Funeriu, familiar cu invatamintul de la Strasbourg, isi lasa fiul sa plece aiurea pentru a se chinui, vai de lume, prin Franta cu terminarea liceului intr-un sistem de invatamint diferit de al nostru.

   Actualul ministru al educatiei avea deja la data plecarii (vara lui 1988) trei clase de liceu deja facute in Romania deci din punct de vedere al francezilor liceul ar parea de fapt terminat. Poate si bacalaureatul i-a fost echivalat, desi nu-l daduse in tara.

   Este mai mult decit evident ca nu avea cum sa faca a patra clasa de liceu in Franta. Altceva a absolvit in perioada 1988 -1989, vreun an special pregatitor destinat strainilor.
 • -10 (14 voturi)    
  ce idiotenie (Vineri, 29 iulie 2011, 12:53)

  MS [anonim]

  Deci, pe de o parte incurajeaza doctoratele temeinice prin scaderea numarului de doctoranzi posibili dar pe de alta parte cer ca fiecare cadru universitar, oricat de mic ar fi el, sa aiba doctorat. Si un asistent acum trebuie sa isi fi dat doctoratul sau sa fie doctorand. Rezultatul o sa fie o scadere dramatica a cadrelor universitare. Bravo, au reusit sa mai puna pe butuci inca o institutie ca sa "economiseasca bani".
  Ca sa rezumam: spitale nu (inchise o parte, salarii mici) , scoli nu (salariu mic), facultati nu(am explicat mai sus). E ideal.
  Inca o lege "desteapta" facuta de unii care nu au mai pus mana pe carte de decenii bune.
  • +5 (5 voturi)    
   criterii (Vineri, 29 iulie 2011, 13:12)

   Kris [anonim] i-a raspuns lui MS

   Acum doar cine nu vrea nu termina o facultate...rezultatul? Sute de mii de licențiați care sunt taximetristi sau agenti comerciali...
   Daca nu prin doctorat, cum sa diferențiezi un cadru universitar de un simplu licențiat/masterand? Care ar trebui criteriile minime de studii aprofundate pe care trebuie sa le indeplineasca un asistent universitar? E greu sa iei doctoratul dar nu e obligatoriu?
  • +8 (8 voturi)    
   idiotenie? (Vineri, 29 iulie 2011, 13:14)

   CG [anonim] i-a raspuns lui MS

   Dimpotriva, numai asa se va ajunge la o piata normala a joburilor academice. In momentul asta, universitatile romanesti scot mii de doctori pe an, pentru care nu exista decat foarte putine joburi vacante in sistem. E la mintea cocosului: daca facultatea X produce 5 doctori pe an, dar scoate un post la concurs doar o data la doi-trei ani, iar pattern-ul asta se repeta in toate universitatile, atunci avem un sistem doctoral care produce someri pe banda rulanta (asta acceptand asumptia de bun simt ca doctoratul se face in primul rand cu speranta unei cariere universitare, si nu doar pentru a da bine la CV).
   • 0 (0 voturi)    
    Doctorate (Vineri, 29 iulie 2011, 19:36)

    Ramona [anonim] i-a raspuns lui CG

    Din cate stiu eu un profesor preuniversitar daca are un doctorat luat, scapa de niste examene de grad. la fel, bugetarii pot avea spor de doctorat (poate a fost eliminat acst spor intre timp).
  • -4 (4 voturi)    
   normal (Vineri, 29 iulie 2011, 13:22)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui MS

   ministru securist, masuri securiste. Sa creeze ceva nu poate, sa distruga... ohoho!!
  • -3 (3 voturi)    
   asa e ... (Vineri, 29 iulie 2011, 13:33)

   m [anonim] i-a raspuns lui MS

   .. si nu vor pune vreodata ...
  • +4 (4 voturi)    
   idi.. (Vineri, 29 iulie 2011, 13:33)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui MS

   in inteligenta ta crezi ca diferenta dintre un profesor de liceu si unul de facultate este data de?...

   spitalele si paturile din spitale nu vindeca bolnavi. fara medici spitalul este inutil. scolile si catedrele goale nu invata nici un copil sa scrie si sa citeasca. cu suplinitori care nu iau nici macar 5 la examene nu faci nimic.
   deplangi salariile mici? pai dupa ce dai afara toti incompetentii/incapabilii o sa creasca suficient salariile celor ramasi.
  • +2 (2 voturi)    
   Ai dreptate (Vineri, 29 iulie 2011, 14:10)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui MS

   Este o idiotenie, numai ca este idiotenie ceea ce spui tu. Adica faptul ca Universitatile sunt institutii ce au ca scop sa dea de lucru (pe bani buni !) unor cadre didactice in loc sa urmareasca calitatea educatiei. Nu este nici o paguba ca vor dispare posturi pentru cadre universitare. Daca sunt atat de bine pregatiti sectorul privat se va bate sa-i angajeze (desi mai curand cred ca sunt mai toti cei ce vor pleca taietori de frunze la caini cu lucrari numai in reviste judetene). Cam orice Dorel se inscria azi la doctorat pentru a nu fi obligat sa munceasca. Cat despre calitatea a cel putin 50 % din cadrele didactice universitare acestea nu indeplinesc nici macar un barem minim la nivelul unei tari EU. Invatamantul superior trebuie sa fie platit si profesorii salarizati pe competenta (didactica si cercetare evaluata prin publicatii in reviste cotate si prin citari ale autorului). Motivatia studentilor ar fi alta - vor dori sa acumuleze competenta si vor avea pretentia la cursuri de calitate. Examene nationale de licentiere sub supraveghere stricta. asa se indreapta un sistem putred orientat, cum bine spune MS, spre a tine in posturi o gramada de incompetenti. Norme de calitate, costuri asumate, retributie pe baza de masurare obiectiva a activitatii.
  • 0 (0 voturi)    
   LOL (Vineri, 29 iulie 2011, 15:05)

   Gimmy [anonim] i-a raspuns lui MS

   Moncher, ceea ce faci tu aici se cheama logica circulara!
   Ce facultate zici ca ai terminat?..
 • +9 (11 voturi)    
  Doamne ajuta. (Vineri, 29 iulie 2011, 12:56)

  mircea [anonim]

  Sa speram ca vom scapa de impostori,de analfabeti cu diploma universitara.Ce vom face cu cei care au apucat sa-si cumpere o diploma?Sa speram ca vom.Trebuie sa aflam de ce cineva ca Ecaterina Andronescu sustine incultura si hotia in domeniul diplomelor universitare si sa reusim sa-i eliminam din sistem pe impostori.Katy pare sa fi luat multi bani pentru diplome false,de universitari,altfel nu se justifica inversunarea ei si acceptul de a sta alaturi de analfabeti sustinandu-le interesele si ilegalitatile.
  • -1 (3 voturi)    
   nu se poate (Vineri, 29 iulie 2011, 13:33)

   elen [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Vai de mine, si doctoranda Udrea ce va face???
  • -1 (1 vot)    
   pentru domnul mircea (Vineri, 29 iulie 2011, 14:00)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Asa este, dar e prea mult sa o acuzati doar pe Ecaterina Andronescu. Dupa cate imi amintesc cand a fost ministru de resort a incercat sa faca o mica ordine la "Spiru Haret", dar nu a fost lasata. Si sunt convins ca nu doar de colegii de partid...de toti ceilalti. Exista Vanghelie, dar cel putin recunoaste, dar exista si Igas cu 3 facultati!Oare cum le-a absolvit daca a devenit matur doar la 24 de ani (a promovat examenul de bacalaureat, numit si examenul maturitatii, la aceasta varsta, parca). Si inca cati altii!? Si atunci poate intelegeti de ce s-a ajuns aici si nu poate fi vinovat un singur om, asa cum insinuati! Si o spuneti si in sens peiorativ!?
   • 0 (0 voturi)    
    Uite asa apar numele la toti. (Vineri, 29 iulie 2011, 16:15)

    mircea [anonim] i-a raspuns lui Mihai

    Nici-unul nu trebuie iertat.Trebuie scosi afara din sistem,pentru-ca sunt cei care au poluat si vor polua in continuare sistemul.
 • 0 (4 voturi)    
  lol (Vineri, 29 iulie 2011, 13:28)

  me [anonim]

  daca materiile (si profi) de la doctorat sunt de 2 lei cum sunt pana acum, pai poate sa fie o singura universitate... ca tot degeaba...

  tratati cauza nu efectul!!! cauza sunt profesorii de 80+ ani depasiti si programa antica, veche si de demult...
 • -1 (1 vot)    
  centralismul democratic (Vineri, 29 iulie 2011, 13:43)

  dragon [anonim]

  Banuiesc ca toate cele 12 sunt din Bucuresti sau ... macar in mare parte ca doar ...
 • +5 (5 voturi)    
  un doctorand de "tara" (Vineri, 29 iulie 2011, 14:18)

  nouvelobs [anonim]

  in anii cand nastase&Co faceau legea cat mai stramba am cunocut un aspirant la doctorat care l-ar fi inspirat pe un caragiale pentru o noua schita sau nuvela.
  intr-un tren pe ruta Cluj-Bucuresti un domn bine imbracat s-a recomandat la un momentat dat cu cartea sa de vizita. era conferentiar universitar la o politehnica. binenteles ca am devenit curios atunci cand a inceput sa vorbeasca fara sa fie intrebat de "cum sa ajungi prof". limbajul sau mai taranesc m-a socat. dar socul si mai puternic a fost atunci cind ne-a aratat cadourile pentru comisia doctorala. omu' isi prezenta "teza de doctorat" si in acel compartiment de tren recunostea ca era o "compilatie" de lucrari din strainatate.traducerile le efectuase o studenta pentru ca "inglishul" nu intra in preocuparile lui "stiintifice".. in acelasi timp un amic de al meu cu doctoratul in US, cu lucrari si conferinte recunoscute in domeniu, era refuzat de Politehnica bucureasteana!
  • 0 (0 voturi)    
   o mica observatie (Vineri, 29 iulie 2011, 15:18)

   flo [anonim] i-a raspuns lui nouvelobs

   la povestea aceasta tin sa va atentionez ca nici pe vremea lui Nastase & co nu existau conferentiari universitari fara doctorat.... Asa ca ceva ati inteles gresit din punctul acesta de vedere!
   • +1 (1 vot)    
    Nu ai inteles (Vineri, 29 iulie 2011, 15:39)

    teo [anonim] i-a raspuns lui flo

    Pe vremea lui Nastase s-a distrus diferenta intre doctorat si examenul de maistru. Toata lumea avea doctorat (chiar compilate cum spune cel cu istoria din tren si chiar "marele" Bombo are lucrari compilate de asistenti trecute in bibliografie de profesor ca lucrari originale - Vezi "Drepturile omului in literatura..." ale bombonicii Nastase) deci cei care il luasera pe bune in institutii de cercetare seriaose si pe baza de lucrari validate de o comunitate stiintifica si cu contributii originale erau la egalitate cu Doreii ce au luat pe spaga sau plagiat. Metoda lui Ilici si gasca de a distruge elitele este de a duce in derizoriu criteriile de valoare. De a da diplome de revolutionari, doctori in conducerea tractorului, profesori de spga judeteana.
   • +1 (1 vot)    
    exempli gratia (Vineri, 29 iulie 2011, 20:15)

    nouvelobs [anonim] i-a raspuns lui flo

    conferentiarul fara doctorat probabil era doar lector in acte. omul avea acelasi comportament de locotenent-major care se prezinta drept maior si se viseaza colonel!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by