Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, scrie pe blog ca Bucurestiul intra de joiin randul oraselor civilizate europene care au linii de transport in comun pentru turisti, precizand ca va fi primul cumparator al cardului turistic si va ocupa loc in fata la prima parcurgere a traseului. Udrea noteaza, pe blogul personal, citat de Mediafax, ca, incepand de joi, pe strazile din Bucuresti vor putea fi vazute autobuze supraetajate rosii cu "frunza" brandului turistic pe ele.

"Intocmai ca in filmele pe care le vedeam acum 20 de ani cu autobuzele cu etaj din Londra, devenite si ele simboluri ale Capitalei Marii Britanii. In sfarsit, Bucurestiul intra si el in randul oraselor civilizate europene care au linii de transport in comun pentru turisti. In toata Europa, aceste linii speciale reprezinta firul rosu al turismului: este suficient sa te urci intr-un autobuz turistic pentru a vizita principalele atractii ale orasului fara a avea mari probleme de orientare", scrie Elena Udrea pe blog.

Ministrul precizeaza ca introducerea noii linii este rezultatul unui parteneriat dintre ministerul Dezvoltarii si Turismului si RATB pentru promovarea Capitalei ca destinatie turistica.

Udrea mentioneaza ca ea crede in posibilitatea ca Bucurestiul sa devina o atractie pentru ce are el de oferit din punct de vedere cultural, o destinatie tip city break, nu exclusiv pentru turismul de afaceri, asa cum se intampla acum.

"Evident, maine la 11.00 voi fi primul cumparator al cardului turistic si voi ocupa loc in fata la prima parcurgere a traseului turistic. Ii invit pe toti bucurestenii sa vina si ei sa vada Capitala dintr-un aubuz decapotat. E o noua perspectiva asupra orasului pe care pana la urma il iubim. Tot ce sper e ca traficul sa fie cat de cat mai aerisit si soarele sa nu fie foarte arzator", conchide ea.

Patru autobuze supraetajate vor circula, incepand de joi, prin centrul Capitalei, pe un traseu turistic ce include Muzeul Satului, Muzeul Antipa, Ateneul Roman, Palatul Telefoanelor, Palatul Parlamentului, Patriarhia Romana, Hanul lui Manuc, Curtea Veche, Spitalul Coltea, Teatrul National si ASE.

Pe noua linie de transport destinata vizitarii obiectivelor turistice din Bucuresti, infiintata de Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB), vor circula, incepand de joi, patru autobuze speciale, supraetajate, cu o capacitate de 77 de locuri.

Cele patru autobuze supraetajate vor circula intre orele 10.00 si 22.00, la intervale de 15 minute, iar traseul, care va fi parcurs in aproximativ 50 de minute, va avea o lungime de 15,4 kilometri si 14 statii, a anuntat RATB, intr-un comunicat de presa.

Autobuzele vor merge pe traseul Piata Presei, Muzeul Satului, Arcul de Triumf, Piata Victoriei, Calea Victoriei, Palatul Parlamentului, Piata Unirii, Universitate, Piata Romana, apoi din nou prin Piata Victoriei, Piata Charles de Gaulle, Soseaua Kiseleff, Piata Presei.

Pe traseul turistic sunt Casa Presei, Parcul Herastrau, Muzeul Satului, Arcul de Triumf, Muzeul Antipa, Muzeul de Geologie, Muzeul Taranului Roman, Palatul Victoria, Ateneul Roman, Muzeul National de Arta, Biserica Cretulescu, Palatul Telefoanelor, Palatul CEC, Muzeul National de Istorie, Palatul Parlamentului, Patriarhia Romana, Hanul lui Manuc, Curtea Veche, Universitatea, Spitalul Coltea, Muzeul Municipiului Bucuresti, Teatrul National, Muzeul Literaturii si Academia de Studii Economice.

Costul unui bilet va fi de 25 de lei pentru adulti si de 10 lei pentru copii cu varste intre 7 si 14 ani. Copiii care au sub sapte ani, insotiti de adulti, nu vor avea nevoie de bilet. Cardul de calatorie este valabil 24 de ore de la prima validare si poate fi cumparat din autobuzele turistice.