CGMB a aprobat azi cresterea pretului gigacaloriei, facturata la populatie, de la 124 lei (cu TVA) la 169,8 lei (cu TVA). Noul tarif se va aplica de la 1 august 2011. Ca o compensare pentru cresterea pretului, Consiliul General al Muncipiului Bucuresti (CGMB) a decis ca plata facturilor de energie termica se poate realiza in transe egale, cu acordul asociatiei de proprietari/locatari.

Ultinma majorare a pretului avusese loc in octombrie 2007. Cresterea pretului s-a facut pentru compensarea deficitului anual al RADET, societate aflata in subordinea CGMB.

Prin aceasta majorare de tarif, necesarul anual al subventiei de la bugetul local si de la bugetul de stat scade de la circa 770 milioane lei / an la circa 610 milioane lei /an. Potrivit expunerii de motive, pretul de facturare a energiei termice in Bucuresti - chiar si dupa aceasta majorare - va fi mai mic cu 14% decit pretul mediu din principalele 12 orase ale tarii.

Pretul real al gigacaloriei este 320 lei.

Viceprimarul Mircea Raicu: Aceasta majorare de tarif se va resimti in luna octombrie pentru persoanele care nu opteaza pentru plata in transe egale pe tot parcusul anului. Persoanele care vor plati in transe vor plati aproximativ 110 lei/luna la un apartament cu 2 camere.

Liga Habitat (reprezentantii asociatiilor de proprietari) sustine ca majorarea cu 37% nu este admisibila si nici suportabila, iar facturarea in transe egale provoaca distorsiuni grave in functionarea asociatiilor. Radu Dumitrescu, consultant al Ligii Habitat, sustine ca "majorarea pretului la gigacalorie este ilegala intrucit hotarirea nu are la baza cadrul legal de functionare a RADET".

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat: "Am ales sa facem o singura majorare de tarif. Incercam sa protejam acea parte a populatiei care are nevoie de subventii. Din cate stim, sunt cam 450.000 din 1.5 milioane care au nevoie. Sunt luati in considerare cei care au un venit lunar mai mic de 1.000 lei de persoana".