Angajatii cu norma intreaga din Romania au lucrat anul trecut 41,3 ore pe saptamana, cel mai ridicat nivel din UE, unde media este de 39,7 ore, si mai mult decat in tari precum Germania sau Marea Britanie, in timp ce la polul opus se situeaza finlandezii, cu 37,8 ore pe saptamana, potrivit unui raport al Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Munca si Viata (Eurofound), citat de Mediafax.

Romania este urmata de Luxemburg (40,8 ore), Marea Britanie, Polonia, Germania si Bulgaria (toate patru cu 40,5 de ore), respectiv Estonia si Cehia (ambele 40,4 ore).

In Romania, saptamana de lucru normala negociata colectiv a fost de 40 de ore anul trecut, maxim in UE, la egalitate cu Bulgaria, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia si Slovenia. Cea mai redusa asaptamana de lucru negociata colectiv a fost cea din Franta, de 35,6 ore, potrivit unui raport al Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Munca si Viata (Eurofound).

Limita maxima legala pentru o saptamana de lucru in Romania a fost anul trecut 48 de ore, maxim in UE, alaturi de alte 15 state. Minimul este inregistrat in Belgia, de 38 de ore.

In privinta concediului mediu anual platit, stabilit prin negocieri colective, Romania, cu 21 de zile, se situeaza la coada unui clasament format din 14 state UE pentru care sunt disponibile informatii. Cipru si Estonia, cu 20 de zile fiecare, ocupa ultima pozitie. De cele mai multe zile platite de concediu beneficiaza danezii si germanii (cate 30 de zile).

Romanii au ocupat primul loc in spatiul comunitar si in privinta numarului anual de ore de munca acceptate prin negocieri colective, cu 1.864 ore, urmati de polonezi (1.865 ore), bulgari, estoni, unguri si sloveni (1.848 ore). Germania (1658,8 ore), Danemarca (1.628) si Franta (1.602,6) ocupa ultimele locuri. In UE o persoana lucreaza anual, in medie, 1.714,9 ore.

La numarul de sarbatori legale, Romania a fost anul trecut pe penultima pozitie in UE, cu sase zile. Doar Olanda a avut mai putine sarbatori legale decat Romania, respectiv cinci. Cel mai mare numar de sarbatori este inregisgtrat in Spania (14), urmata de Malta, Slovacia si Cipru (toate cu 13 zile). Media la nivelul Uniunii este de 9,6 zile de sarbatori legale anual.

Eurofound este un organism comunitar infiintat in 1975 de Consiliul European, pentru a contribui la planificarea si proiectarea unor conditii mai bune de sviata si munca in Europa.