​Lasarea in libertate a agresorilor de la Deta ar fi prezentat pericol concret pentru ordinea publica, se arata in motivarea deciziei de arestare preventiva, data publicitatii de Judecatoria Deta: "Prin modul de comportare, acţiunile desfăşurate de inculpaţi au adus atingere acelor relaţii sociale care sunt compatibile cu respectul reciproc, păstrarea demnităţii umane, respectul decenţei, păstrarea liniştii publice, etc.; din actele de urmărire penală rezultă că inculpaţii, pe fondul unor tensiuni mai vechi, au înţeles să îşi facă singuri dreptate, să apeleze la comiterea de acte reprobabile, dedându-se la manifestări care au generat în rândul opiniei publice locale şi generale un sentiment de revoltă şi de indignare", se arata in motivare.

Judecatorii invoca si posibilitatea ca lăsarea în libertate a inculpaţilor să încurajeze alte persoane să comită fapte similare (fapte similare fiind evidenţiate zi de zi în presa scrisă şi audio-vizuală, generând un sentiment de nesiguranţă şi teamă în rândul opiniei publice), dreptul la respectarea demnităţii umane, a bunelor moravuri în cadrul relaţiilor interumane, a decenţei, etc. reprezentând unele din valorile fundamentale care trebuie protejate.

Judecatorii mai arata ca lasarea in libertate a inculpatilor ar fi putut acredita ideea ca justiţia nu ar acţiona ferm împotriva unor manifestări infracţionale cu ridicat grad de pericol social.

  • Scandalul din Deta

In noaptea de sambata spre duminica, pe o terasa din centrul localitatii Deta a izbucnit un conflict intre mai multe persoane, in urma caruia trei tineri au fost injunghiati.

Agresorul a fost identificat ca fiind Bogdan Daniel Roman (31 de ani), fiul primarului din orasul Deta, Petru Roman (PDL). Potrivit politistilor, si fratele acestuia, Calin Roman (27 de ani), a fost implicat in scandalul de la terasa din centrul orasului Deta.

Cei trei tineri injunghiati, cu varste cuprinse intre 22 si 31 de ani, au fost transportati la spital. Doi dintre raniti au ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta Timisoara, starea lor fiind stabila, iar al treilea la spitalul din Deta, el fiind externat.

In aceasta cauza sunt cercetati atat fiii primarului din Deta, cat si alte trei persoane. Patru dintre acestia au fost retinuti, iar Bogdan Roman este in continuare cautat, fiind dat in urmarire nationala si in consemn la frontiera.

Cei cinci sunt acuzati de trei infractiuni de loviri sau alte violente, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, respectiv "portul, fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, a unor obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, impungere sau lovire".

Roman Bogdan Daniel a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, iar Roman Călin, Gherghel Radu, Bîrzan Daniel Vasile şi Strîmtu Valentin Pavel pentru cate 29 de zile. Mandatul de arestare preventiva pentru Roman Bogdan Daniel, fiul primarului din Deta, a fost emis in lipsa.