Peste 730.000 de noi contracte de munca au fost incheiate dupa aplicarea noului Cod al Muncii, din 1 mai, iar 128.806 au incetat deja, in multe dintre cazuri fiind vorba de inregistrarea lucratorilor ca zilieri, a declarat, marti, ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, citat de Mediafax.

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a precizat ca in perioada 1 mai - 25 iulie au fost inregistrate 736.563 de noi contracte de munca, in timp ce 128.806 dintre ele au incetat in acelasi interval.

Sebastian Lazaroiu a afirmat ca acest lucru a fost luat in calcul de la inceput, autoritatile asteptandu-se ca, odata cu inasprirea sanctiunilor, angajatorii sa inceapa sa scoata la suprafata munca la negru si ulterior o parte dintre ele sa fie inchise.

Ministerul Muncii a dispus, in ultimele doua saptamani, un control pentru a vedea care au fost motivele pentru care o parte dintre noile contracte au fost ulterior inchise. Demnitarul a precizat ca pana in 8 iulie fusesera inregistrate 627.579 de contracte noi si tot pana la aceeasi data 94.696 incetasera (adica 15 la suta), iar Inspectia Muncii a identificat mai multe situatii.

Verificarile facute pe un esantion de aproximativ 27.000 de contracte incetate, din cele 94.696, au aratat ca principalul motiv a constat in trecerea de la contract de munca la registrul pentru zilieri (30 la suta din cazuri).

El a atras insa atentia ca o persoana trebuie sa indeplineasca doua conditii pentru a putea fi inregistrata ca zilier, respectiv sa fie necalificata si sa presteze munca ocazional, nu mai mult de 90 de zile.

"Inca suntem in intervalul de gratie de 90 de zile dar vom fi cu ochii pe aceste contracte", a avertizat Lazaroiu.

El a mai spus ca in 22 la suta dintre cazuri a fost vorba de persoane care lucrau cu agenti de munca temporara, care inchiriasera forta de munca, iar misiunea de munca se finalizase.

"Este o situatie plauzibila pe care o putem intelege", a afirmat demnitarul, adaugand insa ca au fost depistate si situatii in care angajatorii au incetat un numar de contracte de munca dar au continuat sa pastreze oamenii sa lucreze la negru. "Unu la suta sunt situatii de care ne-a fost cel mai teama: angajati carora le-a incetat contractul dar lucrau in continuare acolo, la negru", a declarat ministrul Muncii.

El a precizat ca au fost identificate multe alte situatii, unele justificabile, precum: angajati care nu au reusit sa treaca de perioada de proba, angajati care erau incadrati pe perioada determinata, incetarea activitatii unor firme sau cazuri de concedieri colective.

Inspectorii de munca au aplicat amenzi de 100.000 de lei pentru munca la negru.