Turistii romani in Turcia sunt atentionati ca sunt scutiti de plata serviciilor medicale asigurate de unitatile spitalicesti publice numai daca detin o asigurare medicala valabila, informeaza un comunicat al Ministerului de Externe.

In cazul in care turistii nu au incheiata o asigurare medicala valabila, acestia vor suporta integral contravaloarea serviciilor medicale prestate.

Potrivit MAE, incepand cu 13 iulie 2011, conform informatiilor primite de la Ministerul Sanatatii al Republicii Turcia, turistii romani care necesita ingrijiri medicale de urgenta pot beneficia de tratament medical in unitatile spitalicesti publice de pe teritoriul acestui stat.

In caz de necesitate, turistii pot apela 112 - numarul general de urgente sau ALO 184, numar la care pot solicita informatii cu privire la serviciile de sanatate. La aceste numere de telefon, solicitantul poate primi asistenta intr-una dintre urmatoarele limbi de circulatie internationala: engleza, germana, araba, rusa.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda cu insistenta cetatenilor romani ca inainte de deplasare sa incheie o asigurare de calatorie, medicala si de viata pentru toata perioada sejurului in afara granitelor tarii.

De asemenea, oficiile consulare ale Romaniei vor acorda, in limita competentelor, asistenta consulara specifica in situatia in care le va fi solicitata, se mentioneaza comunicatul MAE.