In Raportul pe MCV al Comisiei Europene, dat publicitatii miercuri se arata in mod explicit ca una din vulnerabilitatile perpetuate inca de la instituirea mecanismului este cea referitoare la promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pesedintele CSM, in declaratia data in ziua publicarii raportului pe MCV, a precizat explicit ca "CSM va acorda in continuare prioritate cresterii transparentei si obiectivitatii numirilor, in primul rand cele de la Inalta Curte de Casatie si Justitie".

"In ciuda acestor declaratii publice, la doar o zi dupa publicarea raportului Comisiei Europene, Plenul C.S.M. a hotarat, cu majoritate de voturi, continuarea procesului de numire a judecatorilor la instanta suprema, cu toate ca acesta este in prezent lipsit de suport legal, procedura in baza careia acesta a fost declansat fiind revocata", se arata intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania.

In sedinta din 17 martie 2011 CSM adopta hotararea 160 de aprobare a Ghidului privind procedura de selectie a candidatilor pentru promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie . Hotararea 160/2011 a CSM a fost atacata in contencios administrativ de colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a fost suspendata de Curtea de Apel Bucuresti. Ulterior acestei suspendari CSM si-a revocat propria hotarare.

"Precizam ca adoptarea in sedinta de joi a plenului CSM a unei Hotarari prin care se stabilesc criterii si reguli noi pentru promovarea la instanta suprema nu acopera lipsa de legalitate si transparenta a numirilor ce se preconizeaza, cu privire la care procedura a demarat in baza vechilor dispozitii in prezent abrogate".

Suspiciunile constante legate de modul de numire a judecatorilor la ICCJ nu vor fi inlaturate in acest mod, ci dimpotriva, vor fi astfel confirmate, iar prin fortarea numirii unor judecatori de pe o lista deja inchisa se vor naste noi motive de suspiciune, subliniaza Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania.

Principiile de baza ale oricarei competitii - pe care nici Inalta Curte, nici Consiliul Superior al Magistraturii nu au voie sa le incalce - sunt cunoasterea regulilor de la inceputul jocului si egalitatea de sanse a tuturor candidatilor. Prin hotararea plenului CSM se inlatura practic orice posibilitate de promovare la ICCJ pentru judecatorii care indeplinesc conditiile legale si care ar fi dorit sa isi depuna candidatura in functie de noile reguli votate joi si care, din motive de integritate si consecventa fata de criticile publice aduse vechii proceduri nu au facut acest lucru pana acum, mai arata UNJR.

Din aceste motive, U.N.J.R. va ataca in contencios administrativ hotararea Plenului CSM din 21 iulie 2011 de a continua procedura de numire a judecatorilor la ICCJ, procedura demarata in baza unei reglementari revocate.