Guvernul lucreaza impreuna cu specialistii institutiilor internationale la analize privind restructurarea unor companii de stat, a declarat vineri, la postul public de radio, premierul Emil Boc: "O parte din companiile de stat trebuie restructurate pentru a deveni eficiente si a nu mai fi intretinute din bani publici - din impozite si taxe platite de cetateni. Obiectivul nostru este ca cetatenii sa nu mai plateasca din buzunar ineficienta unor companii de stat". Primul ministru a facut referire si la Raportul MCV, publicat acum 2 zile la Bruxelles, despre care a spus ca "a subliniat determinarea Guvernului de a face reforma in justitie" si a acuzat USL ca nu doreste confiscarea averilor coruptilor, ci doar "mimeaza" acest lucru.

Declaratiile lui Emil Boc:

Specialistii nostri lucreaza cu specialistii CE si ai Bancii Mondiale la aceste analize, pentru restructurarea companiilor. Scopul fundamental este ca aceste companii sa mearga pe plus, dupa ce se incheie restructurarea, ca aceste companii sa nu mai produca datorii si pierderi.

Sunt si companii de stat eficiente, nu trebuie sa le punem pe toate in aceeasi oala.

Ministerul Justitiei lucreaza la un proiect de lege pentru ca managementul acestor companii sa fie strain, acolo unde este cazul.

Aminititi-va cum era in 2004 in justitie, pe vremea PSD, cand se stabilea de la partid cine da sentinte favorabile pentru cine.

(Despre avertismentul Bruxelles-ului privind accelerarea proceselor de inalta coruptie): Nu primul ministru da sentinte intr-un proces. Justitia este singura abilitata sa pronunte sentinte. Fiecare trebuie sa isi faca datoria. CSM trebuie sa intervina acolo unde este nevoie, in interesul romanilor si al Romaniei. Sunt convins ca si legislatia poate fi imbunatatita pentru intrarea in vigoare a noilor Coduri. Raportul MCV a subliniat determinarea Guvernului de a face reforma in justitie.

Proiectul de lege al USL nu permite confiscarea averilor pentru fapte de coruptie, au vrut doar sa mimeze. Daca vor sa fie corecti si sa sustina interesul Romaniei, trebuie sa sustina proiectul Guvernului. Proiectul lor nu corespunde aceste nevoi.

Remanierile guvernamentale se fac, nu se discuta la radio si la televizor.

Daca vom ajunge la concluzia ca trebuie sa infiintam un Minister al fondurilor europene, va vom informa.

Medicamente vor exista pe piata, doar ca la preturi corecte. Este obiectivul pe care il au Guvernul si Casa de Asigurari de Sanatate. (raspuns dat la o intrebare legata de solicitarea lui Traian Basescu privind oprirea platii arieratelor catre furnizorii de medicamente).

Chiar daca Romania este intr-o pozitie buna fata de alte tari, trebuie in continuare sa fim prudenti si vigilenti. Orice lucru care se intampla in afara ne poate afecta, criza nu si-a spus ultimul cuvant. Oricum, Romania este mult mai bine pregatita acum sa faca fata unei crize decat era in 2008. Astazi, Romania si-a redobandit statutul de tara in care se poate investi, exista un climat de stabilitate din partea autoritatilor, care nu mai merg pe populisme.